Tupakka tappaa 5000 suomalaista joka vuosi

Mainos

On arvioitu, että tupakka tappaa vuosittain Suomessa peräti 5000 ihmistä. Kymmenessä vuodessa se tekee jo keskikokoisen kaupungin väkiluvun verran. Ja tiedetään, että tupakan aiheuttamiin sairauksiin menehtyy lopulta joka toinen tupakoitsija.
Vieläkö tekee mieli pistää palamaan?

Tupakka tappaa vuosittain enemmän kuin huumeet, viina, liikenneonnettomuudet, itsemurhat ja murhat yhteensä. Joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama. Keuhkosyöpätapauksista 90 prosenttia on tupakan syytä.
Ja lisää karua tilastoa: tupakoinnin lasketaan lyhentävän tupakoitsijan elinikää peräti kahdeksalla vuodella. Joka toinen tupakoitsija menehtyy ennenaikaisesti johonkin tupakan aiheuttamista sairauksista, ja puolet tästä porukasta menettää tupakoinnin takia yli 20 elinvuottaan.
Vieläkö palaa?
Tupakointi myös kaksinkertaistaa sydäninfarktin riskin. Ja tupakoitsijan riski kuolla alle 65-vuotiaana on tuplaten verrattuna tupakoitsemattomaan kansalaiseen. Maailmanlaajuisesti tupakka tappaa joka ikinen vuosi noin neljä miljoonaa ihmistä. Teollistuneissa maissa tupakka syyllistyy joka kuudenteen kuolemantapaukseen. Nykyään tupakkateollisuus on suunnannut mahtavan mainonnan ja markkinoinnin kehitysmaihin, jonne tieto tupakan vaarallisuudesta ei ole vielä levinnyt. Länsimaissa yhä useampi tumppaa lopullisesti, joten markkinat lännessä pienenevät.
Keuhkosyöpä ei siis ole suinkaan ainoa tupakan aiheuttama tappava sairaus. Luettelo on pitkä kuin nälkävuosi: virtsarakon syöpä, kurkunpään syöpä, ruokatorven syöpä, haimasyöpä ja monta muuta syöpäsairautta, mutta valtaosa tupakoinnin aiheuttamista kuolemista aiheutuu kuitenkin sydäninfarktista tai aivohalvauksesta. Tupakointi on vahvana taustatekijänä sekä sepelvaltimotaudissa että kohonneessa verenpaineessa. Tupakointi heikentää tuntuvasti myös siemennesteen laatua, siittiöiden määrää ja liikkuvuutta, mistä seurauksena on lapsettomuutta.
Vieläkö palaa?

Keuhkosyövän ennuste on synkkä

Vain kymmenkunta prosenttia todetuista keuhkosyövistä johtuu muista syistä kuin tupakoinnista. Tupakoitsijan riski sairastua keuhkosyöpään on monikymmenkertainen verrattuna tupakoimattomaan. Riski sairastumiseen on sitä suurempi, mitä nuorempana tupakointi aloitetaan, kuinka paljon päivittäin poltetaan ja kuinka kauan tupruttelu jatkuu. Ja kun keuhkosyöpään sairastuu, ennuste on todella synkkä: viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta vain 10 prosenttia on elävien kirjoissa.
Tupakkateollisuus on tiennyt jo vuosikymmeniä tupakan ja keuhkosyövän välisen yhteyden, mutta se on kaikin keinon laittanut kapuloita rattaisiin. Niinpä tupakka todettiin kaikkein merkittävimmäksi keuhkosyövän aiheuttajaksi vasta vuonna 1950. Ja vielä parikymmentä vuotta sitten amerikkalaiset tupakkateollisuuden pomot väittivät oikeudessa, ettei tupakka aiheuta minkäänlaisia sairauksia.
Mutta jos tupakoinnin lopettaa, riski keuhkosyöpään sairastumiseen pienenee päivä päivältä. Kun aikaa on kulunut 10 vuotta, keuhkosyöpään sairastumisen riski on kutistunut 20 prosenttiin. Eikä koskaan ole liian myöhäistä.
Niin että vieläkö palaa?

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Pixabay.com
Avainsanat: kuolema, tupakka, keuhkosyöpä

Kommentit

Oma kommentti