Tupakointi + korkea verenpaine = paha juttu

Tupakointi ja korkea verenpaine lisäävät erityisesti naisten riskiä sairastua vaaralliseen lukinkalvonalaiseen aivoverenvuotoon, osoittaa laaja suomalaistutkimus.

Tutkimus osoitti myös, että tiettyjen riskitekijöiden yhdistelmä lisää vuotoalttiutta poikkeuksellisen paljon ja että nämä riskitekijät ovat suureksi osaksi samoja kuin muissakin sydän- ja verisuonitaudeissa. Tutkimuksen tulokset voivat olla hyödyksi aivovaltimon aneurysmia koskevissa hoitopäätöksissä.

Lukinkalvonalaisen verenvuodon aiheuttaa aivovaltimon pullistuman, aneurysman, puhkeaminen. Aivovaltimon aneurysmia on arviolta noin 50 000 – 100 000 suomalaisella, mutta valtaosa niistä ei koskaan puhkea eikä aiheuta oireita. Jos pullistuma havaitaan ennen sen puhkeamista, se voidaan useimmiten hoitaa. Toistaiseksi ei kuitenkaan pystytä erottamaan repeämisvaarassa olevia aneurysmia niistä, jotka voisi turvallisesti jättää hoitamatta.

Helsingin yliopiston, yliopistollisen sairaalan ja THL:n tutkijoiden tekemä laaja väestöpohjainen tutkimus osoitti, että lukinkalvonalaisen verenvuodon esiintyminen vaihtelee poikkeuksellisen paljon sen mukaan, millainen riskitekijöiden taakka henkilöllä on. Erityisen korkea vuotoriski oli tupakoivilla naisilla, joilla oli korkea verenpaine – heillä riski on 20 kertaa suurempi kuin tupakoimattomilla miehillä, joiden verenpaine on matala.

Näin suuri riskitekijöistä riippuva vaihtelu minkä tahansa sydän- ja verisuonitaudin esiintymisessä on poikkeuksellista, ja sillä voi olla huomattava merkitys hoidon kannalta, sanoo neurokirurgi, dosentti Miikka Korja Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

– Jos tupakoimattomalta mieheltä, jonka verenpaine on matala, diagnosoidaan vuotamaton aneurysma, sitä ei kenties ole aina tarpeen lähteä hoitamaan. Jos taas vuotamaton aneurysma diagnosoidaan tupakoivalta naiselta, jolla on kohonnut verenpaine, saattaa sen hoito useimmiten olla aiheellinen, Korja toteaa.

Suomalaistutkimuksessa tunnistettiin myös kolme uutta riskitekijää: aiempi sydäninfarkti, äidillä esiintynyt aivoverenkierron häiriö sekä korkeat kolesterolitasot miehillä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: korkea verenpaine, lukinkalvonalainen aivoverenvuoto, tupakointi

Kommentit

Oma kommentti