Tuulan hermopinne hellitti!

– Pahimmalle vihamiehellenikään en soisi semmoista, sillä särky oli niin kauhea. Siitä tulee keväällä kolme vuotta, kun se alkoi, Tuula Jaskari-Malinen huokaa. Tänään Tuulan kivut ja säryt ovat onneksi enää muisto vain.

Vaikka Tuula Jaskari-Malinen, 71, asuu Tampereella ja on tehnyt siellä töitä vuodesta 1989, hän on alun perin paljasjalkainen helsinkiläinen. Työt veivät aikoinaan Manseen.

Tuula kertoo tehneensä erilaisia sihteerihommia ja viimeksi hän toimi johdon assistenttina Tampereen Ammattikorkeakoulussa. Hän on ollut eläkkeellä vasta pari vuotta, sillä hän ehti jo täyttää 69 vuotta, kun eläkevuodet alkoivat.

– 71 vuotta ei ole vielä yhtään mitään, sata on tavoite!

Tuulalla on kaksi lasta, peräti 14 lastenlasta ja jo kaksi lastenlastenlasta. Hän on pikkuväen keskuudessa yleisnimitykseltään mummo.

Hermo pinteessä

Tuula on saanut olla koko ikänsä hyvin terve ja tuntee tälläkin hetkellä itsensä täysin terveeksi. Reseptilääkitys on vain verenpaineeseen, ja sekin tuli vasta muutama vuosi sitten.

– Verenpaine pysyy sillä kurissa eikä haittaa menoa, hän toteaa hyväntuulisesti.

Ihan ilman terveysmurheita Tuulakaan ei ole säästynyt. Kolmisen vuotta sitten hänen oikeaan lonkkaansa iski kiusallinen vaiva, hermopinne. Kyseessä on tila, jossa hermokanava on niin ahdas, että sen sisällä oleva hermo joutuu puristuksiin eli pinteeseen.

Tila voi johtua esimerkiksi tulehduksen aiheuttamasta turvotuksesta, mekaanisesta vammasta tai joskus myös synnynnäisestä epämuodostumasta. Jos kyse on tulehduksesta, vaiva paranee useimmiten riittävällä levolla.

Valtava särky

Pahaksi päässyt hermopinne vaatii pitkän ja usein vaivalloisen toipumisen, mistä saattaa jäädä pysyviä hermonsisäisiä arpivauriota ja kipua. Lannerangassa oleva hermopinne aiheuttaa iskiasoireita.

– Siinä oli aivan valtava särky, Tuula kertoo.

– Niin kauhea, etten pahimmille vihamiehellenikään soisi semmoista. Lääkäri totesi, ettei siihen auta mikään muu kuin hieronta, ja niipä varasin ajan Tampereella vaikuttavaan HyväOlo Ilonaan, jonka toimitusjohtaja Ilona Fagerlund-Rauhanen hoiti vaivani kuntoon. Hän suositteli samalla myös Pohjoismaisten Terveyssuihkeiden Kipu/nivel-Magnesiumia, jota olen käyttänyt menestyksellä siitä lähtien.

Tuula ei tänä päivänä tiedä, mikä hänen ongelmansa aiheutti.

– Jotenkin vain lihakset hermon ympärillä olivat kiristyneet. En ole loukannut lonkkaani, vaiva on tullut vähitellen. Lihakset olivat jännittyneet ja kiristyneet pikkuhiljaa, jolloin hermo jäi puristukseen.

Onneksi tämä kaikki on nyt taaksejäänyttä elämää. Olen jatkanut hoitoja kerran kuukaudessa ylläpitohierontana, jottei vaiva pääse uusimaan.

Vaivat ovat ohi

Tuula ei käytä ihan joka päivä Kipu-Magnesiumia, vaan hän vaihtelee samaan Nordic Health -sarjaan kuuluvan tavallisen suihkemuotoisen perusmagnesiumin ja Kipu-Magnesiumin välillä. Hän haluaa varmistaa tämän elintärkeän kivennäisaineen riittävän saannin.

Suihke imeytyy iholta mukavasti ja nopeasti.

– Nyt kun vaivat ovat ohi, harrastuksia riittää, Tuula kertoo iloisena.

– Toimin aktiivisesti sekä Martoissa että Mummon kammarissa. Joku voisi sanoa, että pätevyyttä viimeksi mainittuun on, sillä olenhan 14-kertainen mummo ja kaksinkertainen isomummo!

Tuula sanoo, ettei hänellä ole sen kummempaa käyttöniksiä tai sanomaa Nordic Health -magnesiumsuihkeiden uusille kokeilijoille.

– En osaa sanoa muuta kuin että lämpimästi suosittelen. Kannattaa kokeilla, jos on pikkuisenkin kipua.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Mika Kanerva

Terveys-Hymy 3-2015

Teksti: Hymy
Avainsanat: hermopinne, kipu, magnesiumsuihke, särky

Kommentit

Oma kommentti