Ubikinonista elinvoimaa

Ulla-Maija VoutilainenEspoolainen Ulla-Maija Voutilainen jäi terveenä eläkkeelle puoli vuotta sitten laitoshuoltajan raskaista töistä. Hän ehti olla kaupungin palveluksessa 25 pitkää vuotta.

– Olen ollut jo pitkään luontaislääketieteestä kiinnostunut ja olen pitänyt itsestäni hyvää huolta. Erityisen paljon minua on auttanut ubikinoni.

Aina sanotaan, että eläkeläisen kiireet ovat suuremmat kuin työssä käyvän, mutta Kauklahden ja Kivenlahden välissä Espoossa asuva Ulla-Maija Voutilainen, 64, vakuuttaa, että hänellä on aina ollut positiivisluontoinen kiire. Harrastuksia on sen verran runsaasti.

Ulla-Maija on jäänyt eläkkeelle viime kesänä ja hän on tyytyväinen siitä, että hän pääsi siviiliin terveenä. Yllättäen hänellä kuitenkin muutama vuosi sitten todettiin osteoporoosi.

– Terveys on muuten pitänyt kaikin puoli hyvin. Olen hoitanut itseäni, koska olen opiskellut luontaislääketiedettä. Osteoporoosidiagnoosi tuli täytenä yllätyksenä, sillä minulla ei ollut minkäänlaisia oireita, lihakseni ovat vahvat ja olen ikäni liikkunut runsaasti. Olen muun muassa harrastanut tanssia jo 20 vuotta; aloitin vatsatanssista, siirryin sitten kahdeksaksi vuodeksi rivilattareihin ja nyt olen muutaman vuoden harrastanut paritanssia mieheni kanssa.

– Sain miehen lopulta mukaan, vaikka aluksi oli vaikeuksia, Ulla-Maija nauraa. – Mutta sitten kun hän pääsi sisälle paritanssiin, hän innostui melkein minua enemmän.

Ulla-Maijan osteoporoosi todettiin aivan sattumalta. Hän kävi kolme neljä vuotta sitten ihan omasta mielenkiinnostaan mittauttamassa luuntiheytensä, ja näin osteoporoosi paljastui. Hänellä on kuitenkin siihen hyvä lääkitys, joka on jo nyt vahvistanut luustoa. Se todettiin viimeksi tehdyssä mittauksessa. Osteoporoosi ei rajoita millään tavalla Ulla-Maijan elämää, mutta hän toteaa kuitenkin, että portaita alas ei kannata rynnätä juoksujalkaa eikä liukkaalla kelillä pidä kaatua. Kenkien pohjissa on syytä olla raudat.

Ulla-Maija on syntynyt Loimaalla eli paikkakunnalla, joka hänen mukaansa on maailman vanhin. Sanassahan sanotaan, että aluksi Jumala loi maan. Ulla-Maijan aviopuoliso Kalevi, 64, työskentelee hotellin vahtimestarina ja odottelee eläkepäivien koittamista. Pariskunnalla on kolmekymppinen poika, ja seuraavaakin polvea on jo kolmevuotias kirkassilmä.

Ulla-Maija on ollut kiinnostunut luontaisterveydestä jo ainakin 20 vuoden ajan. Hän on hieronut ja hoitanut ihmisiä ihan huvikseen, mutta kun aviopuoliso kiinnostui vyöhyketerapiasta, kuuliainen vaimo lähti alan kursseille, jotka kuitenkin jäivät kesken. Sen sijaan Ulla-Maija kävi hierontaterapeuttikurssit ja sai diplomin.

– Minulle tehtiin 13 vuotta sitten amalgaamisaneeraus ja hoidin samalla pois myös hiivasyndrooman. Tuolloin minulle suositeltiin antioksidantteja, joita olen käyttänyt siitä lähtien. En ole mikään antioksidanttien suurkuluttaja, mutta olen kuitenkin aina ollut niistä kiinnostunut.

Kaikkein tärkein ravintolisä Ulla-Maijalle on jo vuosikausia ollut Pharma Nordin Bio-Qinon –niminen ubikinonivalmiste, josta hän kertoo saaneensa runsaasti energiaa ja elinvoimaa.

– Jaksan tanssitunneillani, kun saan lisäenergiaa ubikinonista. Syön myös säännöllisesti Bio-Selen + Sinkkiä ja otan myös jättihelokinsiemenöljyä, jossa on GLA-rasvahappoa. Tätä ja sinkkiä olen tarvinnut ihoani varten, koska minulla oli ihottumaa käsissä ja vähän muuallakin. Ihottuma kuitenkin katosi jonkin ajan kuluttua amalgaamisaneerauksen jälkeen. Nykyään ihottuma pysyy hyvin kurissa, mutta jos elämässä tulee stressitilanne, se voi pikkuisen jostakin oireilla. Muuten se ei kiusaa. Antioksidanttihoidon alettua ilmeni sellainenkin asia, ettei ihoni enää palanut auringossa samalla tavalla kuin aikaisemmin.

– Otan päivittäin osteoporoosin takia myös kalsiumia, D-vitamiinia ja magnesiumia, joka on välttämätöntä kalsiumin imeytymiseen. D-vitamiini on erittäin tärkeä aine etenkin vanhemmalla iällä ja näin talvisaikaan. Syön myös erittäin paljon marjoja, sillä kerään niitä joka kesä parisataa litraa. Saan marjoista paljon tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, mutta jotenkin vain tuntuu, ettei sekään riitä, koska ravinto ei tänä päivänä enää sisällä sitä mitä pitäisi. Ruoka on pitkälle puhdistettua, kaukaa tuotua ja siinä on lisäaineita.

Ulla-Maija sanoo voivansa tällä hetkellä suorastaan erinomaisesti.

– Olen hoitanut itsestäni myrkyt pois. Minulla oli monta kertaa aiemmin oikein huono olo, ja kumma kyllä kuvittelin, että huono olo kuuluu jotenkin elämään. Mutta ei se kuulu! Olen nykyään tosi energinen ja sitä ovat monet muutkin sanoneet.

Yksi Ulla-Maijan rakkaista harrastuksista on kirjoittaminen ja erityisesti runojen laatiminen. Kun häneltä kysyy harrastuksia, vastaus tulee näpsäkästi runomuodossa:

– Uiminen on mahtavaa, tanssiminen on ihanaa, jumppaaminen virkistää, pyöräily vahvistaa, kirjoittaminen rauhoittaa, kesällä voi marjastaa, talvella hiihto vauhdittaa ja lastenlasta voi hoitaa ja rakastaa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 1-08

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: kunnon kohennus, ubikinoni

Kommentit

Oma kommentti