Ubikinonista energiaa jo 20 vuotta!

Kaija ja Reino Koivisto ovat jo seitsemissäkymmenissä, mutta vauhti on yhä kuin nuorella parilla. Kumpikin on yhä tiukasti työelämässä – ja vapaa-aikana kaksikko harrastaa ulkomaanmatkailua.

Kaija Koivisto, 68, on alun perin kotoisin Kurikasta ja hänen miehensä Reino, 71, Kauhajoelta, mutta nykyiselle asuinpaikkakunnalleen Seinäjoelle he muuttivat jo vuonna 1965. Tuolloin he olivat olleet vasta vuoden naimisissa, ja niinpä tämän vuoden joulukuussa pariskunnalle tulee jo 50 yhteistä vuotta täyteen.

– Me menimme kumpikin Keskolle töihin silloin alkuun, Kaija kertoo.

– Jäin sitten kotiin, kun lapsia alkoi tulla. Reino laittoi oman firman eli rakennustarvikeliikkeen pystyyn vuonna 1973. Olin toistakymmentä vuotta kotona lasten kanssa, kunnes palasin työelämään ja menin ammattikorkeakouluun koulutussihteeriksi. Sieltä jäin aikoinaan myös eläkkeelle, vaikka me kumpikaan ei olla eläkkeellä kuin leikisti. Työt jatkuvat!

– Meillä on vuokrahalleja ja hoidan niiden laskutusta ja kirjanpitoa, Kaija naurahtaa.

– Työtä ja toimintaa on edelleenkin. Ei työntekoa kannata kesken kaiken lopettaa.

Koivistoilla on kolme lasta, kaksi tyttöä ja poika. Lastenlapsia on neljä, kahta eri sarjaa, sillä vanhimmat ovat jo 24- ja 21-vuotiaita. Nuorimmat lastenlapset, 6- ja 4-vuotiaat pojanviikarit, asuvat ihan rajanaapureina mummin ja vaarin kanssa.

Säikähdyksellä selvittiin

Sekä Kaija että Reino ovat läpikäyneet vaikean sairauden. Kaijalta löytyi kahdeksan vuotta sitten seulonnassa rintasyöpä, mutta hän selvisi siitä pelkällä säikähdyksellä, vaikka tunnustaa alkuun tehneensä mielessään jo kuolemaa.

– Tehtiin vain osapoisto ja sain sädehoitoa, ei sytostaatteja ollenkaan. Terveen paperit sain viiden oireettoman vuoden jälkeen. Oli se aikoinaan aikamoinen paukku, mutta lopulta elämä voitti.

Reino puolestaan taisteli hengestään vuonna 1978, kun keuhkoihin ilmaantui veristä nestettä. Tilanne oli jo niin vakava, että lääkäri kertoi tehneensä kaikkensa eikä muuta enää voitu tehdä, mutta tilanne kohentui kuin ihmeen kaupalla parempaan suuntaan sairaalahoidon ansiosta. Sairaus ei jättänyt mitään jälkiä keuhkoihin.

– Kortisonia hänelle annettiin, mutta tipalla se oli. Yksi kesä meni siinä, kun kuskasin häntä pyörätuolissa. Se oli aivan järkyttävää aikaa.

Verenpaine varoitti

Sekä Kaija että Reino ovat syöneet Pharma Nordin Bio-Qinon -nimistä ubikinonivalmistetta jo yli 20 vuoden ajan. He vakuuttavat sen pitäneen heidät hyvässä iskussa, pirteinä ja työkykyisinä.

– Verenpaine nosti päätään muutama vuosi sitten, Kaija muistelee.

– Mittari näytti lukemia 180/100, mutta en ruvennut syömään verenpainelääkkeitä vaan aloitin ottaa Pharma Nordin Bio-Paine + Kalium -nimistä valmistetta. Nyt lukemat ovat ihan hyvät, 150-160/85. Verenpaineen putoaminen on ilman muuta laskettava tämän valmisteen ansioksi.

Kaija ottaa päivittäin myös Bio-Pycnogenolia ja Bio-Marinia, nekin Pharma Nordin tuotteita. Palleatyrän vuoksi hän joutuu nauttimaan reseptilääkitystä, mutta se pitää oireet kurissa. Muita reseptilääkkeitä hänellä ei ole.

Reinon tilanne on mutkikkaampi. Hänellä on ollut verenpainelääkitys jo vuodesta 1995 eikä hän ole kokeillut Bio-Paine + Kaliumia, sillä hänellä on repertuaarissaan verenohennuslääke Marevan, joka rajoittaa joidenkin luontaistuotteiden käyttöä.

– Ubikinonia hän syö siinä missä minäkin ja virtaa riittää kovasti, Kaija nauraa.

Kuin vierivät kivet

He ottavat molemmat myös D-vitamiinia päivittäin.

– Marevan-lääkitys Reinolla on veritulppien takia. Niitä on ollut yhteensä neljä tai viisi, useimmat jaloissa, mutta yksi niistä oli keuhkoveritulppa, joka meni myös sydämen läpi. Se ei kuitenkaan jättänyt mitään jälkiä. Reino joutuu näiden juttujen takia käymään säännöllisesti kontrollissa, mutta millään tavalla ne eivät rajoita meidän elämäämme.

Koska vierivä kivi ei sammaloidu, Koivistot ovat aina liikkeessä. He harrastavat matkustamista ja lavatansseissa käyntiä.

– Meillä on Kanarian Puerto Ricossa viikko-osake, ja käymme siellä pari kolme kertaa vuodessa. Tammikuussa kävimme Kuubassa, joten kyllä me muuallekin matkustetaan. Reissaaminen on tosi mukavaa.

– Kesäisin vietämme aikaa mökillä, joka sijaitsee 60 kilometrin päässä Lehtimäen Kätkäjärvellä. Elämme hyvin vireää elämää eikä aika tule pitkäksi!

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Anne Anttila

Terveys-Hymy 11-14

Teksti:Pharma Nord
Avainsanat: hyvinvointi, jaksaminen, rintasyöpä, ubikinoni, verenpaine, veritulppa

Kommentit

Oma kommentti