”Ummetus kesti ja veto loppui”

Mikko TörmänenJos ihmisen vatsa toimii vain kerran viikossa ja hän tekee enemmän töitä kuin lääkäri määräisi, ei ole ihme, että seurauksena on loppuun palaminen. Näin kävi valokuvaaja Mikko Törmäselle, mutta onneksi nyt linssissä näkyy jo valoa.

Valokuvaaja-tuotteistaja Mikko Törmäsen, 32, ummetus on vaivannut jo lapsuusvuosista asti. Hän on yrittänyt päästä siitä eroon ravitsemuksen avulla, mutta tuloksetta. Mikko on käynyt lääkärissä ja kokeillut monenlaisia kuituvalmisteita – ei apua mistään.

Vatsa toimi vain kerran viikossa ja silloinkin vasta työn ja tuskan jälkeen. Kerran viikossa tapahtunutta vessa-asiointia jatkui peräti toistakymmentä vuotta.

Mikko on monen toimen mies, sillä hänellä on kaksi firmaa. Täysterävän piikkiin hän ottaa valokuvia ja Täyssärmä puolestaan on markkinoinnin ja tuotteistamisen konsulttiyritys. Mikko on toiminut itsenäisenä yrittäjänä jo vuodesta 2004 lähtien. Mikolla on sekä valokuvaajan ammattitutkinto että toimitusjohtajan tutkinto. Hän asuu avopuolisonsa kanssa omakotitalossa, ja kolmantena pyöränä jaloissa häärii yhdeksänvuotias porokoira Turru.

Jokainen yksityisyrittäjä tietää, että vapaapäivät ovat harvassa ja stressi on alituisena seuralaisena. Mikko paiskoi töitä olan takaa eikä muistanut huilata välillä, joten seurauksena oli loppuun palaminen ja uupuminen. Ummessa oleva vatsa ei yhtään auttanut asiaa. Mikko oli tuolloin vasta 27-vuotias.

– Burn out ilmeni käytännössä toimettomuutena enkä oikein saanut aloitettua mitään, hän kertoo. – Mikään ei huvittanut. Onneksi avovaimo auttoi ja tuki.

– Kävin burn outin takia lääkärissä ja sain myös lääkkeitä, mutta niistä oli sekä hyötyä että haittaa. Haittavaikutukset tahtoivat aina olla hyötyä suuremmat. Seurauksena oli ylikierroksilla käyntiä, joka vei normaalisti sikeät ja hyvät yöuneni. Toiset lääkkeet taas heikensivät tunteiden hallintaa, mieliala vaihteli saman päivän aikana nollasta sataseen.

Mikko huomasi itse, että ummetus ja mielialavaihtelut saattoivat liittyä toisiinsa, sillä tunnelma parani aina kummasti vessakäynnin jälkeen.

– Olen sitä mieltä, että ummetus kierrättää elimistössä toksiineja, jotka tekevät kauhean olon.

Mikko sai sähköpostiyhteyden tohtori Matti Toloseen ja tiedusteli häneltä, mitkä luontaistuotteet voisivat auttaa. Mikko ryhtyi testaamaan eri valmisteita, mutta valoa ikkunassa alkoi pilkottaa vasta sen jälkeen, kun hän rupesi syömään berberiiniä.

– Siitä on nyt puolisen vuotta. Aloitin kolmella tabletilla päivässä ja otan 2-3 tablettia edelleenkin. Huomasin aika nopeasti, että berberiini pisti suoliston liikkeelle, ja sitä kautta se on vaikuttanut myös mielialan kohoamiseen. Nykyään asioin vessassa vähintään kerran päivässä, toisinaan jopa kaksi kertaa. Otan sen lisäksi päivittäin E-EPA:a, D-vitamiinia ja C-vitamiinia, mutta kantava valmiste on ilman muuta berberiini.

– Berberiinin teho näkyi yllättävän nopeasti. En ehtinyt ottaa sitä kuin muutaman päivän, kun oloni koheni huomattavasti ja innostuin kuntoilemaan. Juoksin juoksumatolla ensimmäisen kerran yli vuoteen ja tuntui, ettei virta lopu, vaikka kuinka juoksee. Huomasin muutoksia myös peräpäässä, sillä suoli tyhjeni kerrankin kunnolla. Aiemmin tuntui aina, että jotakin jäi.

– Tuli sellainen tunne, että elimistöni täytyi ensin saada tyhjentää suolisto kokonaan, jonka jälkeen jaksoi liikkua. Järjestys on nimen omaan tämä. Tuntui aivan ihmeelliseltä, että vuosikausia vaivannut ongelma voisi ratketa näin helpolla tavalla. Koska suoli ei toiminut, kuona-aineet jäivät sinne. Ongelmat alkavat olla nyt takanapäin.

Mikossa on tapahtunut berberiinin myötä myös aikamoinen muodonmuutos, sillä hän laihtui lyhyessä ajassa peräti yhdeksän kiloa. Hän itse arvelee suoliston kerta kaikkiaan puhdistuneen vuosikausia kestäneen aineenvaihduntahäiriön jälkeen.

– Olen myös muuttanut ruokatottumuksiani, sillä syön nykyään paljon keittoja, mutta myös salaattia. Suklaan, makean ja suolaisen himo on vähentynyt selvästi. Tämäkin alkoi sen jälkeen, kun rupesin berberiinikuurille.

Mikko katsoo siis luottavaisesti tulevaisuuteen. Kaikki näyttää hyvältä ja homma on hanskassa. Vapaa-aikoinaan hän soittelee bändissä rumpuja.

– Ei tätä berberiinijuttua kannata kiveen hakata enkä uskalla luvata, että se toimii kaikilla, mutta omat kokemukseni ovat hyvin myönteisiä. Suosittelen ainakin testaamaan berberiinin tehon, sillä se ei paljon maksa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Terveys-Hymy 5-10

Teksti:Bio-Vita
Avainsanat: burn out, laihdutus, ummetus, berberiini

Kommentit

Oma kommentti