Uniapneapotilaan kannattaa laihduttaa

Lievääkin uniapneaa kannattaa hoitaa taudin pahenemisen ja liitännäissairauksien ehkäisemiseksi. Ylipainoisilla laihduttaminen on tärkeä hoitokeino. Näin toteaa lääketieteen lisensiaatti Johanna Sahlman Itä-Suomen yliopistossa tarkastetussa väitöstutkimuksessaan.

Lieväasteinen uniapnea näyttää hoitamattomana pahentuvan ajan myötä: sekä unenaikaiset hengityskatkokset että muut potilaan kokemat oireet – kuten kuorsaus ja päiväväsymys – lisääntyvät. Suurin osa uniapneapotilaista on ylipainoisia ja heillä on lisääntynyt riski saada myös liitännäissairauksia kuten verenpainetauti, sepelvaltimotauti, aivoverenkiertohäiriö tai diabetes. Painonpudotus lievittää elimistön tulehdustilaa, jonka tiedetään olevan yksi näiden liitännäissairauksien syntymekanismi.

Laihduttamisen onkin aikaisemmin todettu olevan tehokas hoito lievään uniapneatautiin. Lisääntynyt liitännäissairauksien riski on yhdistetty erityisesti vaikea-asteiseen uniapneatautiin. Lievä tautimuoto on kuitenkin kaikkein yleisin: siitä kärsii yli puolet Suomen noin 150 000 uniapneapotilaasta. Nämä tutkimustulokset antavat vahvistusta sille, että jo lievää uniapneatautia tulisi hoitaa, jotta taudin paheneminen ja liitännäiset kansansairaudet ehkäistäisiin.

Teksti: Hymy
Avainsanat: uniapnea

Kommentit

Oma kommentti