Uusi keino  flunssan torjuntaan

kuumemittariFlunssan eli nuhakuumeen aiheuttajaviruksia on yli 200, mutta onneksi nykyään niiden tuloa voi ehkäistä. Markkinoille on tullut uudenlainen flunssan torjuntatuote, joka annostellaan nenän limakalvolle.

Flunssan eli nuhakuumeen aiheuttajia on kokonainen armada, sillä eri flunssaviruksia on pystytty tunnistamaan jo yli 200. Niistä yleisin on rinovirus, jota tavataan joka kolmannella flunssaan sairastuneella. Toiseksi yleisin flunssavirus on nimeltään koronavirus, mutta yleisiä ovat myös parainfluenssavirus, adenovirus ja RSV-virus.

Aivan erikseen ovat sitten maailmanlaajuisia pandemioita ja kuolemantapauksia aiheuttavat influenssavirukset, joista tunnetuimmat ovat espanjantauti (1918), aasialainen (1957) ja nyt tänä vuonna kauhua herättänyt lintuinfluenssavirus, jonka eteneminen näyttää ainakin toistaiseksi pysähtyneen.

Flunssa eli nuhakuume kestää eri ikäryhmissä eri aikoja. Lapsilla oireilu on ohi yleensä viikossa, nuorilla aikuisilla oireet kestävät kaksi viikkoa, mutta yli 40-vuotiaat joutuvat yleensä kärvistelemään flunssan kourissa kolmekin viikkoa. Helpolla flunssasta eivät pääse lapsetkaan, sillä joka kolmannella kuume kestää pitempään kuin viisi vuorokautta.

Koska flunssat ovat virusten aiheuttamia, lääkkeet tepsivät niihin huonosti – jos ollenkaan. Antibiootit eivät niihin pure. Flunssan hoidossa käytettään yleisesti kuumelääkkeitä, nuhatippoja, yskänlääkkeitä ja antihistamiineja, mutta niiden vaikutus voi olla lähinnä psykologista. Varsinaiset bakteeriantibiootit on osoitettu flunssan hoidossa tehottomiksi ja myös paljon puhutun C-vitamiinin teho näyttää heikolta. Antibiootteja tarvitaan yleensä vasta flunssan bakteerijälkitaudeissa, joita ilmenee noin kolmella prosentilla flunssapotilaista. Flunssan kaltaisten virustautien hoidossa on ennaltaehkäisy eli immuunitoiminnan vahvistaminen hyvin tärkeää.

Flunssalle on globalisaatio ollut suurta juhlaa. Pöpöt siirtyvät nykyään hyvin ketterästi saman vuorokauden aikana maailman toiselta puolelta minne tahansa. On arvioitu, että jokainen aikuinen sairastuu flunssaan vuosittain kahdesta viiteen kertaan, ja kouluikäiset lapset saattavat sairastaa sitä peräti 7-10 kertaa vuodessa. Suomessa lääkärien ilmoittamia flunssatapauksia rekiströidään vuosittain 1,2 miljoonaa, Italiassa 13,3 miljoonaa, Portugalissa 2,3 miljoonaa, Espanjassa 9,2 miljoonaa ja Isossa-Britanniassa peräti 13,7 miljoonaa. Todellinen flunssan kourissa vuosittain tuskittelevien kansalaisten lukumäärä on arviolta jopa 10-kertainen – lääkäriin hakeutuvat vain pahimmin ja pisimpään oireilevat.

Nyt on markkinoille tullut uudenlainen keino ehkäistä flunssapöpöjen tuloa. Valmisteen nimi on Nasaleze ja sitä markkinoi Suomessa Polar Pharma Oy. Nasaleze on hajuttoman valkosipulin ja kasviperäisen selluloosajauheen yhdistelmä, joka antaa nopean ja tehokkaan suojan tavallista flunssaa vastaan ja sen on havaittu myös vähentävän vilustumisoireita.

Valkosipulia on käytetty vilustumisen torjuntaan vuosikausia. Kun Nasaleze-jauhetta hengitetään nenään, se muodostaa nenäonteloon värittömän, geelimäisen aktiivista valkosipulia sisältävän kalvon, joka auttaa elimistöä torjumaan aktiivisesti nuhakuumetta eli flunssaa. Nasalezen avulla voidaan estää taudinaiheuttajien pääsy elimistöön, kun vaara on suurimmillaan ja kun on oltu tekemisissä taudinaiheuttajien kanssa. Flunssaa potevan tulee kääntyä lääkärin puoleen, jos flunssan oireet ovat voimakkaat ja jos korkea kuume jatkuu monta päivää. Lääkäriin tulee hakeutua myös, jos oireet pitkittyvät yli 1-2 viikon, jos ne pahenevat selvästi tai jos esiintyy sivuvaikutuksia.

Nasaleze on kliinisesti testattu. Se tehostaa kehon omia puolustusmekanismeja ja vahvistaa elimistön torjuntakykyä ilman mukana nenän kautta kehoon kulkeutuvia viruksia vastaan. Nasaleze ei sisällä alkoholia, happoa tai säilöntäaineita vaan pelkästään luonnollisia, kasvipohjaisia uutteita. Nasaleze toimii paikallisesti nenän limakalvolla ja sen muodostama geelikalvo toimii kolmella tavalla infektioita vastaan. Ensinnäkin Nasalezen geelikalvo muodostaa nenän limakalvolle mekaanisen esteen, johon virukset ja muut ilmassa olevat pienhiukkaset tarttuvat eivätkä ne pääse limakalvon soluihin lisääntymään. Toiseksi villivalkosipuliuute tarttuu virusten ulkokuoreen ja ehkäisee niiden tarttumista solukalvoille. Kolmanneksi valkosipuli häiritsee virusten monistumista eli lisääntymistä. Nasaleze voi siis vähentää flunssan tarttumisen vaaraa ja ehkäisemällä virusten lisääntymistä elimistössämme se myös voi lyhentää flunssan kestoa. 

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 10-2006

Teksti:Polar Pharma
Avainsanat: adenovirus, flunssa, koronavirus, Nazalese, nuha, nuhakuume, parainfluenssavirus, rinovirus, RSV-virus

Kommentit

Oma kommentti