Uusi keino kuorsauksen lopettamiseen

Unihäiriöt 1/08On sanottu, että kuorsaus sattuu kaikkein eniten aviomiehen kylkiluihin, kun jokaöisessä metelissä nukkumista yrittävä vaimo tönii miestään kyynärpäällään. Kyseessä ei ole kuitenkaan naurun asia niille, jotka joutuvat tämän melusaasteen uhriksi.

Jokaöistä kuorsaamista esiintyy noin 20 prosentilla väestöstä, mikä luvuiksi muutettuna merkitsee yli miljoonaa rohisijaa. Heillä esiintyy myös päiväväsymystä. Lähes joka toinen 40-70-vuotiaista miehistä kuorsaa toisinaan, ja samanikäisistä naisistakin konsertoi joka viides. Kuorsaustaipumus tuntuu lisääntyvän iän myötä.

Kuorsaus on pehmeän suulaen värähtelystä aiheutuvaa voimakasta ääntä nukkumisen aikana. Kuorsaus alkaa, kun nielun lihasjänteys vähenee ja siitä johtuen ylähengitystiet ahtautuvat. Kuorsaukseen vaikuttavat nenän ja nielun rakenteelliset tekijät, mutta myös ylipaino, alkoholi ja rauhoittavat lääkkeet lisäävät kuorsausta. Kuorsaus sinänsä ei ole vaarallista, mutta usein siihen liittyvä uniapnea eli pitkät hengityskatkokset voivat johtaa vakaviin sairaustiloihin. Niinpä apneaa potevien olisi syytä hakeutua lääkärin puheille.

Kuorsausta on yritetty saada kuriin leikkauksilla, mutta tulokset ovat olleet vaihtelevia eivätkä kuorsausleikkaukset ole koskaan riskittömiä. Markkinoilla on myös ollut joitakin kuorsausta estäviä valmisteita, mutta niiden teho on osoittautunut joko tilapäiseksi tai vähäiseksi. Nyt on kuitenkin luontais- ja terveyskauppoihin sekä apteekkeihin tullut uusi kuorsausta estävä valmiste, nimeltään HiljaistaYötä!, jolla on tehty 60 koehenkilön kotimainen tutkimus.

Valmisteen kantavana aineosana on kurpitsansiemenuute, ja suositeltu käyttö on 2-3 tablettia päivässä veden kera kolmen kuukauden ajan. Tuloksia voi toki ilmaantua jo tätä ennenkin, vain muutamassa viikossa, mutta useimmiten kärsivällisyyttä tarvitaan. Kolmen kuukauden kuluttua voidaan saavutettuja tuloksia ylläpitää annostuksella, joka voi olla hyvinkin yksilöllinen: toisille riittää muutama puriste viikossa, jotkut taas tarvitsevat säännöllisempää käyttöä.

HiljaistaYötä! on ravintolisä, joka soveltuu kaikille. Sen käytöllä ei ole havaittu mitään sivu- tai yhteisvaikutuksia lääkkeiden tai luontaistuotteiden kanssa. Valmisteen aktiiviaineet suojaavat ja vahvistavat limakalvoja, se pitää nielun lihakset jäntevinä ja kitapurjeen limakalvot kosteampana yön yli, jolloin kuorsaus vaimenee.

HiljaistaYötä! –valmisteella tehtiin viime keväänä tutkimus, johon osallistui 60 18-65-vuotiasta suomalaista kuorsaajaa eri puolilta maata. Testiryhmä käytti tuotetta kolme kuukautta ja lopputuloksena oli, että lähes kaksi kolmesta sai valmisteesta avun. Joillakin kuorsaus peräti loppui. Lisäksi 10 prosenttia koki saaneensa lievää helpotusta.

Testiryhmän kommentit ovat riemastuttavia. Nelikymmenvuotias orimattilalainen nainen toteaa näin:

– No niin täällä voidaan hienosti. Meidän perheen uni on kaikilla parantunut. Nyt saadaan nukkua, kun tuo isäntä ei valvota koko laumaa. Pientä korahtelua silloin tällöin vielä on, mutta ei mitään suurempaa. Olen myös huomannut, että varsinkin syvän unen aikana hän nukkuu todella sikeästi ja rauhallisesti. Huomiota herätti, että korahtelu on vasta tuossa aamun tunteina ja juuri ennen syvään uneen vaipumista, mutta ei väliaikoina.

51-vuotias nainen Vammalasta kirjoittaa näin:

– Olen syönyt iltaisin pillereitä siitä asti kun ne testiryhmäläisille kotiin toimitettiin. Vaikutus alkoi näkyä (kuulua!) muutaman päivän päästä. Iloisin oli tietysti puolisoni, joka sai pitkästä aikaa nukuttua koko yön vierelläni eikä tarvinnut lähteä sohvalle nukkumaan. Alkuun kurkku oli kipeä viikon verran, koska hengitys muuttui, mutta se tasaantui viikon parin päästä ja olen itsekin virkeämpi päivisin, kun olen saanut nukuttua yön hyvin. Suosittelen lämpimästi kaikille, jotka kuorsaavat niin, että häiritsevät muita ja niille, jotka itsekin heräävät omaan kuorsaukseensa.

Turkulainen 27-vuotias nainen on kuunnellut ikänsä isänsä kuorsausta, mutta nyt näyttää paremmalta:

– Isäni kuorsaa joka yö todella kovaäänisesti ja häiritsevästi. Kolmen päivän käytön jälkeen kuorsaus on vaimentunut paljon ja kuorsaus on selvästi hiljaisempaa. Isäni mukaan hänen on helpompi hengittää ja hän nukkuu paremmin kuin ennen. Kuorsaus ei ole siis loppunut, mutta se on paljon hennompaa. Äitini on tyytyväinen, koska hän pystyy nukkumaan paremmin, kun on hiljaisempaa. Nyt toivomme, että tabletit toimivat jatkossakin.

37-vuotias nainen Pirkkalasta on erittäin tyytyväinen valmisteeseen.

– Mieheni kuorsaus oli aivan seiniä järisyttävää, ja joskus omat yöunetkin kärsivät sen hirvittävän metelin takia, mitä mies vieressä piti. Vaikka joinakin öinä vaihdoin sohvalle nukkumaan, se kuului silti seinänkin läpi. Mies aloitti tablettien nauttimisen ohjeen mukaan ja aluksi muutos oli vähäinen, mutta silti huomasi, ettei kuorsaus ollut niin voimakasta. Nykyään kuorsaus on oikeastaan aika herttaista tuhinaa ja vähän rohinaa, mutta niin, ettei se todellakaan häiritse aiempien aikojen tapaan.

– Olen todella tyytyväinen muutokseen ja mies itsekin kertoo nukkuvansa huomattavasti paremmin ja heräävänsä pirteämpänä ja hyvin levänneenä aamuisin. Samoin itselläni ovat yöunet parantuneet huomattavasti. Tableteilla on myös ollut parantava vaikutus hänen jalkoihinsa, mikä johtunee siitä, etten enää joudu öisin potkimaan häntä nilkkoihin kuorsauksen lopettamiseksi.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 1-08

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: kuorsaaminen, kuorsauksen lopettaminen, kuorsaus, unettomuus, unihäiriöt

Kommentit

Oma kommentti