Uusi kirja kolesterolista kiinnostuneille – Suuri kolesterolihuijaus

Lääketieteen tohtori Matti Tolonen ja diplomi-insinööri Leino Utriainen paljastavat tässä kirjassa lääketieteen historian suurimman huijauksen, jonka kohteeksi ovat tekijöiden mukaan joutuneet kokonaiset kansat.

Matti Tolonen ja Leino Utriainen: Suuri kolesterolihuijaus–  Kolesterolilääkkeet ovat tämän planeetan tuottoisin bisnes, joka perustuu pelotteluun ja virheellisiin mielikuviin, tekijät toteavat.

– Suomessa niitä viljelevät Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n Käypä hoito -työryhmä, monet lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattihenkilöt sekä lääkemyönteiset terveystoimittajat. Ne ovat tarjoilleet lääkärikunnalle ja tavallisille kuluttajille virheellisen käsityksen rasvaisen ruoan ja kolesterolin vaarallisuudesta. Lääketeollisuuden rahoittamissa tutkimuksissa ja kolesterolilääkkeiden mainonnassa liioitellaan lääkkeiden etuja ja vähätellään niiden haittoja.

Tolosen mukaan rasvainen ruoka ja kolesteroli eivät ole valtimo- ja sydäntautien tärkeimpiä syytekijöitä, kuten meille uskotellaan. Tolonen kertoo kirjassa, kuinka sydän- ja verisuonitauteja voidaan ehkäistä ja hoitaa turvallisin lääkkeettömin keinoin ruokavaliolla ja ravintolisillä. Ne ehkäisevät myös lääkkeiden sivuvaikutuksia.

Utriainen puolestaan osoittaa, kuinka monet lääkärit määräävät holtittomasti kolesterolia alentavia lääkkeitä sadoille tuhansille suomalaisille, jotka eivät niitä tarvitse, mutta voivat saada niistä ikäviä haittavaikutuksia: lihaskipuja, väsymystä, uni- ja muistihäiriöitä jne. Utriainen itse sai lääkkeistä hengenvaarallisen haimatulehduksen ja menetti työkykynsä, kuten hän kertoi Terveys-Hymyssä 6/2011.

Käypä hoito -työryhmä päivittää vuonna 2012 hoitosuositukset suomalaisille lääkäreille potilaiden rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden hoitamiseksi. Kirjoittajat toivovat, että potilaiden järkevä hoito asetettaisiin lääketeollisuuden edun edelle. Kaikkien kolesterolilääkkeitä käyttävien ja heidän omaistensa tulisi lukea tämä tärkeä kirja.

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: kolesteroli, kolesterolilääke

Kommentit

Oma kommentti