Uusi konsti stressiin ja uupumukseen

Nykyajan ihmiseltä ei tarvitse kysyä, ovatko stressi ja työssä uupuminen tuttuja juttua. Yhdeksän kymmenestä vastaa, että ovat. Niinpä on lohdullista, että keksitään yhä uusia apuvälineitä taistelussa elämän ikäviä puolia vastaan.

Joku golfari on kerran murjaissut, että golf on laji, jota pelatessa 95 prosenttia ajasta hatuttaa – mutta että sen viiden prosentin takia sitä on kuitenkin kiva pelata. Lienee kuitenkin ollut joku muu kuin lajin ammattilainen.

Kaikki alkoi siitä, kun haluttiin löytää paineensietoapua nimen omaan golfin ammattilaisille. Tarkoituksena oli kehittää valmiste, joka vähentäisi myös uupumusta.

Mikään kemiallinen lääke ei tullut kyseeseen, koska golf vaatii erityistä tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä. Oli oltava myös täysin varmaa, ettei valmiste sisältäisi minkäänlaista dopingiksi luokiteltavaa ainesosaa.

Ranskalainen Bordeauxin yliopisto kiinnostui aiheesta ja aloitti kehitystyön ongelman ratkaisemiseksi. Testi tehtiin useilla eri ainesosilla, kunnes löytyi se ainoa ja oikea, joka sai nimekseen Target1.

Target tarkoittaa maalia, tavoitetta ja päämäärää. Tuote oli tarkoitettu vähentämään väsymystä, stressiä ja unettomuutta ihmisillä, jotka kärsivät pitkäaikaisesta työn, opiskelun tai yleensä elämän haasteiden mukanaan tuomasta uupumuksesta tai masennuksesta.

Target1 auttaa kehoa puolustautumaan stressiä vastaan ja sopeutumaan sekä sisäiseen että ulkoiseen muutokseen. Se tasoittaa elimistön toimintoja ja vahvistaa immuunipuolustusta. Valmiste sisältää neljä ainesosaa, joista jokainen vaikuttaa eri tavalla. Ne ovat venäjänjuuri, kaseiini, tauriini ja meloniuute.

Näin ne toimivat

Venäjänjuuri on adaptogeeni, joka auttaa kehoa puolustautumaan stressiä vastaan ja sopeutumaan stressin mukanaan tuomaan sisäiseen ja ulkoiseen muutokseen. Se vähentää väsymystä ja uupumusta ja auttaa rentoutumaan, se ylläpitää normaalia verenpainetasoa, vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa ja auttaa myös verensokeriarvoja pysymään normaaleina.

Venäjänjuuren fysiologiset vaikutukset poikkeavat toiminnaltaan täysin piristeistä kuten kahvista ja ginsengistä. Venäjänjuuri ei ole piriste, vaan se sopeuttaa kehon järjestelmiä toimimaan tasapainossa. Sen kyky laskea kehon kortisoli- eli stressihormonipitoisuuksia on keskeisimpiä Target1-yhdistelmävalmisteen vaikutuksia.

Tauriini on antioksidanttinen aivosolujen välittäjäaine, joka parantaa aivojen keskittymiskykyä ja muistitoimintoja. Sen on havaittu myös ehkäisevän rytmihäiriöitä ja estävän sydänlihaksen ja suoliston tulehduksia. Tauriini säätelee myös lihasten, sydämen ja aivojen sähköistä toimintaa. Tauriini vahvistaa hermostoa ja lisää keskittymiskykyä.

Kaseiini vaikuttaa monien masennuslääkkeiden tavoin ja auttaa pitämään mielialaa korkealla. Sen on havaittu toimivan myös uupumuksen aiheuttamiin masennusoireisiin. Se rentouttaa ja rauhoittaa.

Tauriini parantaa aivojen keskittymis- ja muistitoimintoja, ehkäisee rytmihäiriöitä, estää sydänlihaksen ja suoliston tulehduksia ja säätelee myös lihasten, sydämen ja aivojen sähköistä toimintaa.

Verkkomeloniuutteen sisältämä SOD toimii superantioksidantin tavoin ja estää kehon luonnollisten mielihyväaineiden endorfiinin ja dopamiinin hapettumista. Verkkomeloniuute sitoo hapen haitallisia vapaita radikaaleja ja suojaa UV-säteilyltä, stressiltä ja allergeeneilta. Se suojaa myös niveliä ja hillitsee tulehduksia.

Tutkimukset tukevat

Target1:llä toteutettu 86 koehenkilön kaksoissokkotutkimus osoitti, että tutkittavien masennusoireet vähenivät tuntuvasti. Myös energiatasot nousivat. Työn aiheuttaman kuormituksen sietokyky parani ja työtehtävät tuntuivat vähemmän – sanoisimmeko veemäisiltä.

Koehenkilöt osasivat ottaa itselleen vapaa-aikaa, asioita oli helpompi suhteuttaa ja panna omiin pikku lokeroihinsa. He kykenivät viettämään myös enemmän aikaa puolison, lasten ja ystävien kanssa. Yhteenvetona voitiin todeta, että seurauksena oli työ- ja perhe-elämän sekä sosiaalisen kanssakäymisen parantuminen.

Masennus ja työuupumus – mutta toisaalta myös työpaikan menettämisen pelko ovat tämän hetken avainasioita. Pitkään jatkunut taantuma on lisännyt epävarmuutta työelämässä. Joka viides palkansaaja pelkää potkuja ja joka neljännen peikkona ovat lomautukset. Useamman kuin joka neljännen työpaikalla on vähennetty väkeä kolmen viime vuoden aikana.

On esitetty ihan professoritasolla, että valtaosa suomalaisten nykyisestä masennuksesta liittyy työperäiseen uupumukseen ja työn ongelmiin. Pitkittyneen työstressin seurauksena kehittyvää uupumusta ei meillä syystä tai toisesta luokitella sairaudeksi, mutta siihen liittyy riski sairastua muun muassa masennukseen ja unihäiriöihin. Muutama vuosi sitten arveltiin joka neljännellä suomalaisella olevan työuupumuksen oireita.

On kuitenkin myös tahoja, jotka osaavat ottaa tilanteen huumorilla, mistä esimerkkinä olkoon seuraava vitsi.

Miestä vastaan tulee metsässä Lumikki ja neljä kääpiötä. Mies katsoo porukkaa ihmeissään ja kysyy, eikö kyseessä pitäisi olla Lumikki ja seitsemän kääpiötä.

– Väkeä vähennetään, väkeä vähennetään, Lumikki vastaa.

Kaikki eivät kuitenkaan osaa ottaa oheista tilannetta huumorilla. Ei pidä ottaakaan, mutta olkoon edellä kerrottu vitsi esimerkkinä mustan huumorin parantavasta voimasta.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Om-arkisto

Terveys-Hymy 4-2015

Teksti: Hymy
Avainsanat: kaseiini, masennus, meloniuute, stressi, tauriini, unettomuus, uupumus, venäjänjuuri

Kommentit

Oma kommentti