Uusi lonkka yhdeksänkymppiselle!

Mainos

Anneli Sukeva on yhdeksänkymppinen teräsmummo, jolle asennettiin uusi lonkka.

Terveys-Hymy kirjoitti porilaisesta Anneli Sukevasta lähes kaksi vuotta sitten eli numerossa 11/2018. Tuolloin 87-vuotias Anneli kertoi käyvänsä auttamassa sairaita vanhempia.
Anneli kertoi tuolloin olevansa täysin terve eikä esimerkiksi reseptilääkkeistä ollut tietoakaan. Hän olikin nauttinut ravintolisiä jo yli 30 vuotta.
Kaikki ei kuitenkaan ollut ihan kunnossa. Syyskesästä 2018 vaivoja alkoi ilmaantua. Kaikki alkoi siitä, kun Anneli alkoi maalata rapistumaan päässyttä sokkelia.
– Jouduin olemaan kyykyssä, jolloin nivusista rupesi sattumaan ja huomasin, etten enää oikein tahtonut päästä kyykystä ylös, kun olin maalannut sokkelin kahteen kertaan. Sen jälkeen vasen lonkka alkoi vaivata.
Mutta palatkaamme muutamaksi hetkeksi ajassa taaksepäin. Mikä ihme tämä ”Anneli sokkelinmaalaaja” oikein onkaan naisiaan?
Annelille ja hänen miehelleen syntyi viisi lasta, kolme poikaa ja kaksi tyttöä. Nykyään lastenlapsia on kymmenen ja seuraavaakin polvea jo kaksitoista.
– Hoidin viisikymppiseksi lapsia, sekä omia että vieraita, mutta kun lapset kasvoivat isoiksi, rupesin siivoojaksi, jota työtä tein kymmenen vuotta. Ensin kaupungilla, sitten valtion palveluksessa. Eläkkeelle siirryin kuusikymppisenä, mutta lapsia hoidin vielä senkin jälkeen.
Anneli teki 75-vuotiaana tempun, johon vain harva pystyy: hän otti eron miehestään, jätti vanhan suuren omakotitalonsa miehen haltuun ja muutti 12 vuodeksi kaupunkiasuntoon. Kun ex-mies kuoli 2017, Anneli muutti takaisin vanhaan kotitaloonsa ja asuu siellä nyt yksin. Aikoinaan siellä asui seitsenhenkisen Sukevan perheen lisäksi peräti kolme vuokralaista.
– Pärjään oikein mainiosti. Käyn kaupassa ja pidän ison pihan ja puutarhan kunnossa, Anneli jutteli syksyllä 2018.
– Piha teettää aika paljon töitä, mutta ei se haittaa. Harrastan myös pyöräilyä ja olen tässä rinnalla hoitanut yhtä pyörätuoli-ihmistäkin. Olen käynyt myös sairaita vanhuksia hoitelemassa.
– Kun tulin tähän taloon taas asumaan, piha oli päässyt huonoon kuntoon. Ex-mies ei enää jaksanut hoitaa, mutta minä olen saanut pihan taas kukoistamaan. Alkuun leikkasin itse nurmikon, mutta nykyään robotti hoitaa sen puolen. Se pitää nurmikon kauniina, Anneli toteaa tyytyväisenä.

Täytti 90 vuotta

Annelin piti päästä lonkkaleikkaukseen jo pääsiäisen jälkeen, mutta korona sotki kuviot ja hänet leikattiin viimein toukokuun lopussa. Eikä Anneli olisi Anneli, ellei hän olisi tästäkin operaatiosta toipunut ennätysvauhtia. Leikkaus kesti tunnin verran ja se tapahtui paikallispuudutuksella.
Ihan niin vain Annelia ei kuitenkaan kelpuutettu lonkan vaihtoon. Leikkaavalle lääkärille piti tuoda hammaslääkärin todistus, ettei potilaalla ollut suussa tulehduksia.
– Kai tää uusi lonkka parempi on kuin vanha. Ei sitä muuten olisi uusittu. Olin jo juhannuksena hyvässä kunnossa ja pari kuukautta leikkauksesta ei ollut enää mitään rajoituksia.
Annelin tyttäret seurasivat äitinsä toipumista hymy huulillaan.
– Siskoni vei äidin sairaalaan torstaiaamuna kello seitsemän ja leikkaus tapahtui kello yhdeksän. Jo yhdentoista jälkeen äiti soitti ja kertoi leikkauksen olevan ohi ja että kaikki on hyvin ja että hän oli ottanut runsaasti homeopaattisia valmisteita.
Merja Lindström on Suomen Terveysjärjestön Stj:n puheenjohtaja ja hänen sisarensa, sairaanhoitaja Marjo Sukeva-Hakanpää kuuluu yhdistyksen hallitukseen. Tämä ikään kuin taustaksi tapahtuneelle.
– Olihan se kipeä leikkauksen jälkeen, kun puudutusaineen vaikutus lakkasi. Sairaanhoitajilla oli kova kiire, kun potilaita oli paljon. Minäkin odotin käytävällä kolmisen tuntia, mutta puolikkaalla 800 mg Buranalla kivut katosivat. Se oli ainoa kerta, kun koin kovempaa särkyä tämän leikkauksen takia, Anneli Sukeva kertoo.
Anneli vietti sairaalassa viisi vuorokautta. Maanantaina hän oli jo Merjan tyttären luona toipumassa. Parantuminen alkoi heti.
– Olen tehnyt niitä voimisteluliikkeitä, mitä neuvottiin. Olen kuitenkin jo leikannut aidat ja tehnyt kaikki pihahommat. Juhannuksena menin omaan kotiin. Lapset olivat laittaneet pihan kauniiksi. Oli istutettu kukkasia ja leikattu aidat.
– Mutta kun äiti pääsi pihan kimppuun, hän teki pieniä korjausliikkeitä, kun kaikki ei ollut ihan suorassa kulmassa, Merja Lindström nauraa. – Se oli äidin ihan ensimmäinen työ.
Kun tätä juttua tehtiin, Anneli Sukeva oli vielä 89-vuotias. Tasavuodet tulivat täyteen tammikuussa.

Harrastuksena ruuanlaitto

Anneli Sukeva kertoo, että leipominen on hänelle oikein hyvää terapiaa.
– Äidiltä valmistuu koko ajan uusia leipomisia kuten vähähiilarisia ruokia. Ja kaiken ruokansa hän valmistaa edelleen itse, valmisruokiin hän ei koske, Merja huomauttaa.
– Juu, hyvää terapiaa se on. Nytkin tein aikaisin sunnuntaiaamuna kääretorttua ja yhden tiikerikakun, kun poikani käy visiitillä, Anneli vahvistaa.
Anneli on myös jo käynyt noukkimassa punaisia viinimarjoja. Hän on pannut osan pakkaseen ja osasta tehnyt mehua. Vanha vauhti on päällä taas.

Annelin ravintolisät

Kuten sanottu, Anneli Sukeva on syönyt ravintolisiä jo yli 30 vuotta. Tästä puolesta tyttäret ovat huolehtineet.
– Hän on nauttinut pääasiassa tanskalaisen Pharma Nordin ravintolisiä. Niillä on tehty runsaasti tutkimuksia ja tulokset ovat olleet mielettömän hyviä. Äiti on tosiaan syönyt niitä jo yli 30 vuotta eli heti kun ne joskus 1980-luvulla tulivat Suomen markkinoille. Äidillä on viisi siskoa, joista kaksi on häntä nuorempia, mutta arvatkaapas, kuka heistä on parhaimmassa kunnossa! Äiti tietysti.
– Äidillä todettiin joskus kuusikymppisenä sydämen läppävika, johon hän sai väärät lääkkeet. Hänellä väitettiin olevan angina pectoris, ja äiti meni lääkkeistä tosi huonoon kuntoon. Hän ei ehtinyt ottaa niitä kuin vajaan viikon, kun pulssi ja verenpaine alkoivat laskea huolestuttavasti. Soitin lääkärille ja hänkin oli sitä mieltä, että pitää lopettaa heti, lääkitys on väärä.
– Hän sai vuotavaan läppäänkin lääkkeen, mutta ei hän sitäkään syönyt kuin vajaan viikon. Tuli huono olo ja voimat katosivat. Lupasin äidille, että katson hänelle sopivat valmisteet ja otetaan sitten lääkärin määräämät lääkkeet, jos niitä tarvitaan.
– Äiti alkoi käyttää Pharma Nordin Bio-Pycnogenolia, Bio-Qinonia eli ubikinonia, Bio-Magnesiumia ja Vogelin Crataegus orapihlajauutetta sekä paljon muutakin. Vaikutus oli uskomaton, sillä kaikki oireet katosivat eikä äiti ole sen jälkeen lääkärin lääkkeitä syönyt. Hän ottaa myös Pharma Nordin Bio-Glandin rasvahappovalmistetta, SelenoPrecise seleeniä ja D-Pearls D-vitamiinia ja Pharma Nordin uutta kurkumiinivalmistetta, joka on äidillä kipulääkkeenä. STJ ry:n Vita Aktive monivitamiini, Biomedin B12-tippa sekä Bioteekin Hainrusto & vihersimpukka ovat hänelle tärkeitä. Silmiä varten on Visiobalance. Tarvittaessa äiti ottaa myös homeopaattisia valmisteita.

Ikä on vain sarja numeroita

Anneli Sukeva ei tiedä ketään lähimainkaan oman ikäistään, jolle olisi asennettu uusi lonkkanivel. Nuorempia hän kyllä tietää.
Tämän artikkelin kirjoittaja on joskus tehnyt Terveys-Hymyyn jutun 92-vuotiaasta miehestä, jolle tehtiin sydämen ohitusleikkaus. Silloinkin lääkäri totesi, että ikä ei ole este, jos potilas on muuten kunnossa.
Mieleen tulee myös uutinen Ruotsista muutaman vuoden takaa. Siellä poliisi pysäytti ylinopeutta ajaneen auton, jonka kuljettajaksi paljastui 103-vuotias mies. Kun poliisi kysyi, mihin papparainen oli niin kovalla vauhdilla menossa, vastaus tuli kuin tykin suusta:
– Tennistunnille!

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: Anneli Sukeva, lonkkaleikkaus, Marjo Sukeva-Hakanpää, Merja Lindström

Kommentit

Oma kommentti