Uutta iskua mikrobivalmisteella

Vierumäen urheiluopiston jokapaikanhöylää Mervi Salomaata ei juuri kukaan tunne Mervinä, mutta annas olla, jos joku hoksaa kysyä Elliä. Johan löytyy. Vierumäen hyvä haltijatar on saanut vetämättömään oloonsa aivan uutta iskua!

Kun Mervi Salomaa, 57, vuonna 1989 tuli töihin Vierumäen urheiluopistolle, hän oli ihan tavallinen kolmekymppinen Salomaan Mervi Nastolasta. Jo seuraavana vuonna hänet kuitenkin kaikki tunsivat Vierumäen Ellinä. Aikamoinen muodonmuutos siis.

– Meillä Vierumäen urheiluopistolla on sellainen paikka kuin Lemmenharju, ja johonkin tempaukseen tarvittiin Lemmenharjun haltija. Kun kukaan mies ei siihen suostunut, tulin ihmetelleeksi ääneen, eikö haltija voisi olla nainen.

Siis haltijatar. Siitä se lähti.

– Meillä oli vanhan koulutuskeskuksen kymmenvuotisjuhlat, oli paljon kutsuvieraita ja teimme ryhmissä retkiä Lemmenharjulle, missä keittelin lemmenjuomaa valtavassa padassa. Ja tekstiä Elliltä tuli ja tulee runomuodossa.

Jokapaikanhöylä

Vierumäen hyvään haltijattareen ihastuttiin joukolla. Ellistä tuli niin suosittu, että Mervi saa tänä päivänäkin postia osoitteella Elli, Lemmenharju. Jos joku haluaa tutustua Mervi-Ellin tekemisiin tarkemmin, kannattaa googlata nimillä Elli ja Lemmenharju.

– Olen silti säilyttännyt vanhempieni antaman Mervi-nimen, mutta sen verran olen täällä Elliksi muuttunut, etteivät kaikki täällä tiedä oikeaa nimeäni. Joitakin sukulaisia on tullut katsomaan minua ja ovat kysyneet Mervi Salomaata, jolloin heille on vastattu, ettei täällä ole sennimistä töissä. Elli kyllä on täällä.

Mervi ”Elli” Salomaa on viralliselta titteliltään kokousemäntä, mutta hän vaikuttaa Vierumäelllä monissa muissakin askareissa. Kaikkein eniten hän touhuaa kokouspalveluiden parissa.

Mies on mestari

Huomattava osa Ellin elämästä kuuluu golfille, sillä hänen miehensä Seppo Hynde Hynönen on PGA golfammattilainen ja toiminut golfopettajana Vierumäellä jo lähes 30 vuotta.

Myös Ellin ja Hynden (Mc Mahoton) vetämät leikkimieliset golfdemot kutkuttavat golffareiden nauruhermoja kesäisin ja he ovat monelle kotimaan golffareille tuttu Dynamic Duo.

Hynde Hynönen on golfammattilainen, jonka tasoitus on pyöreä nolla. Ellin oma tasoitus on tällä hetkellä 21 ja osia, mutta parhaimmillaan se oli 18. Nyt hän ei ole pariin vuoteen juuri ehtinyt harrastaa lajia, sillä hän on hoitanut sairasta äitiään.

– Ei yhtään haittaa eikä edes masenna, vaikka mies on golfissa niin paljon parempi, Elli nauraa.

– Tosin joskus kun pelataan, Hynde saattaa kysyä, että mitä ihmettä sä oikein ajattelit, kun äsken löit, jolloin vastaus varmaan on, että ei mitään. Siitä saisi oikein mojovan perheriidan, mutta ei sekään onnistu, sillä olen siihen vähän liian kiltti.

Veto loppui täysin

Elli oli aina viisikymppiseksi aivan terve, mutta sitten tauteja iski oikein urakalla ja samanaikaisesti.

– Sairastuin kuutisen vuotta sitten ihan hirvittävän pahaan flunssaan. Sitä kesti ja kesti, ja lopulta oli pakko mennä lääkärille, kun veto loppui täysin. Kävi ilmi, että minulla oli kuumeeton keuhkokuume.
Samaan syssyyn puhkesi paha astma ja myös verensokeriarvot olivat niin koholla, että diagnoosiksi tuli kakkostyypin diabetes.

– Vaikka sain asianmukaista lääkitystä, olin monta vuotta hyvin huonossa kunnossa. Hain apua meiltä vuonna -94 urheiluhierojaksi valmistuneelta Nina Haavistolta, joka on nykyisin kiinalaisen lääketieteen ja akupunktion asiantuntija. Hänen ruokavalioneuvojensa ja hoitojensa ansiosta keuhkot ovat nyt paremmassa kunnossa ja painokin on tippunut.

Elli tuntee myös HCA:n pirteän toimitusjohtajan Sinikka Sepposen. Luontaistuotealan ammattilaisena Sinikka on aina tehnyt parhaansa saadakseen Elliä parempaan iskuun.

– Hynde täytti 70 vuotta ja olimme synttärimatkalla Espanjassa, kun Sinikka soitti ja selitti, että nyt hänellä on uusi troppi, nimeltään Mikroveda, jota hän antaa kokeiltavaksi. Hän vakuutti, että nyt laitetaan Elli kuntoon.

Piristys viikossa

Elli lupasikin ruveta heti käyttämään sitä.

– Tulimme Espanjasta pitkänäperjantaina, ja otin sinä aamuna ensimmäisen kerran 25 ml Mikrovedaa ohjeiden mukaisesti tyhjään vatsaan. Tein saman tempun siitä lähtien joka aamu, ja kun viisi vuorokautta oli kulunut, oli pakko soittaa Sinikalle. Kysyin suoraan, voiko tää olla totta, sillä olin ihan täynnä ruutia! Energiaa oli tullut valtavasti.

– Hynde on aina ollut huono vatsastaan ja hän on kärsinyt siitä varsinkin ulkomaanreissuilla. Olemme kumpikin syöneet Niinan ohjeiden mukaan hirssipuuroa, mikä onkin oikein hyvä ja toimiva niksi, mutta tämä Sinikan uutuustroppi oli kuin piste iin päälle.

Molemmilla toimii nyt aineenvaihdunta, vatsa pelaa ja muutenkin olo on erityisen hyvä.

– Ihmettelin ääneen, kuinka tällainen tuote voi toimia jo viiden vuorokauden kuluttua, jolloin Sinikka totesi, että siinä se vitsi juuri onkin, sillä Mikroveda alkaa vaikuttaa heti eikä vasta viidestoista päivä.

Nyt myös Ellin perussairauksien puolelle kuuluu hyvää. Arvot ovat kohentuneet sekä diabetes- että verenpaineosastolla. Jossakin kohtaa vaivanneesta väsymyksestä ei ole enää tietoakaan.

– Olen joutunut jo puolittamaan verenpainelääkitystä ja sokeriarvot ovat painuneet todella alas. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, en tarvitse diabeteslääkkeitä enää ollenkaan.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Matti Matikainen ja Mervi Salomaan kotialbumi

Terveys-Hymy 6-2015

 

Teksti: Hymy
Avainsanat: astma, energia, kakkostyypin diabetes, keuhkokuume, lisäenergia, väsymys, verenpaine

Kommentit

Oma kommentti