Vaihdevuodet tuntuvat myös suussa

Vaihdevuosi-ikäiset naiset kärsivät usein kuivasta ja kivuliaasta suusta, vaikka näkyvää syytä oireiluun ei ole. Tiedot käyvät ilmi hiljattain Helsingin yliopistossa tarkastetusta väitöstutkimuksesta.

Erikoishammaslääkäri Laura Tarkkilan mukaan helsinkiläisten vaihdevuosi-ikäisten naisten suun terveydentila on kohtalaisen hyvä.

Vaihdevuosien hormonihoitoa käyttävillä ei suun terveydentila eronnut niistä, jotka eivät käyttäneet hormonihoitoa. Suuri osa vaihdevuosi-ikäisistä naisista kärsii oireilusta, joihin liittyy kuivan, kivuliaan tai polttavan suun tunnetta. Kuivan suun tunteesta valitti 28 prosenttia osallistujista ja seurantatutkimuksessa miltei joka neljäs osallistujista.

– Koska sylki on keskeisen tärkeä suun puolustusfunktio, on sen erityksellä ja koostumuksella tärkeä merkitys suun ja hampaiden sairauksiin ja siten myös yleisterveyteen. Vaihdevuosien aiheuttamat mahdolliset muutokset syljen erityksessä ja koostumuksessa ovat kuitenkin huonosti tunnettuja. Hormonihoidon antama apu useiden naisten vaihdevuosioireisiin on kiistatonta ja hormonihoidolla voi olla merkitystä myös suun alueen oireiden helpottamiseen, mutta sen vaikutus näyttää olevan yksilöllistä, Tarkkila toteaa.

Teksti: Hymy
Avainsanat: suu, sylki, vaihdevuodet

Kommentit

Oma kommentti