Vajaassa vuodessa -45 kiloa!

Mitä on sanottava 41-vuotiaasta Minna Saarelasta, joka nuorena painoi 42 kiloa, vuosi sitten 109 kiloa ja nykyään 64 kiloa? Jos ei muuta, niin ainakin vaatekaappi on mennyt muutamaan kertaan uusiksi.

Porvoossa syntyneen, mutta tätä nykyä Forssassa asuvan ja siellä ravintolakokkina työskentelevän Minna Saarelan, 41, elämä on ollut sanalla värikäs. Siihen mahtuu huomattavan paljon rankkoja takaiskuja, mutta Minna sanoo olevansa silti elämänasenteeltaan ikuinen optimisti. Optimismia hän totisesti tarvitseekin.

Minnan ensimmäinen iso vastoinkäyminen sattui 15-vuotiaana, kun hän putosi Pietarsaaressa troolarilta mereen. Elettiin syyskuuta, vedet olivat jo kylmät ja Minna arvelee olleensa veden varassa kymmenkunta minuuttia.

– Heitin mereen merkkejä ja naru takertui jalkaan. Seuraavana päivänä nousi korkea kuume, joka ei laskenut millään. Jouduin Pietarsaaressa sairaalaan, missä nivelet alkoivat turvota, ja noin kuukauden kuluttua minulla todettiin nivelreuma. Parikymppisenä laitettiin tekonivelet kumpaankin lonkkaan. Olin tuolloin Suomen nuorin tämäntyyppinen potilas. Oli opeteltava kävelemään uudestaan.

Siinä välissä Minna oli kuitenkin jo tullut 17-vuotiaana ensimmäisen kerran äidiksi. Hänen poikansa on nyt siis 24-vuotias ja työskentelee baarimikkona. Minnalla on toinenkin lapsi, nykyään 13-vuotias tytär, joka on hänen nykyisestä avioliitostaan. Inka-tytär on vaikeasti kehitysvammainen ja istuu pyörätuolissa.

Minnan aviomies Simo Saarela, 38, vaikuttaa melkoiselta tapaukselta hänkin. Simo on koulutukseltaan leipuri, mutta nykyään hän tekee rekkakontteja. Hänellä on ollut myös oma taidemaalarin ateljee. Väriä ei siis puutu tältäkään sektorilta.

Raskaus lihotti

Minna kertoo nivelreumansa kulkevan suvussa. Sitä esiintyy lähes kaikilla isän puoleisilla sukulaisilla. Tarvitaan kuitenkin aina jokin tietty juttu, ennen kuin nivelreuma puhkeaa. Esimerkiksi kylmään meriveteen putoaminen. Minnalla on nivelreumaansa jatkuva lääkitys, ja hän syö myös kipulääkkeitä. Vuodenajoista kesä on kaikkein hankalin, ja saunakin on kiellettyjen listalla.

Minna oli nuorempana pieni kuin lintu, sillä 160 senttimetrin varteen ei kertynyt teini-iässä kuin 42 kiloa. Tilanne kuitenkin muuttui, kun hän sai tyttärensä 13 vuotta sitten. Hormonitasapaino alkoi heitellä niin rajusti, että Minna lihoi puolessa vuodessa 50 kiloa.

– Erityisesti kaikki makea upposi ja heräsin yölläkin syömään. Lopulta söin ihan mitä vain sain käsiini. Vaatekaappi meni uusiksi moneen kertaan enkä lopulta enää välittänyt, minkälaisessa teltassa kuljin. Lopulta vuosi sitten vappuna vaaka näytti 109 kiloa.

Lääkärit varoittelivat Minnaa ylipainon seurannaisena tulevasta lääkityksestä, koska sekä kolesteroli- että sokeriarvot näyttivät punaista. Eivätkä reumasairaat niveletkään olleet mielissään liikakiloista.

– Olin yrittänyt laihduttaa kaikilla mahdollisilla konsteilla aina kaalikeitosta ja laihdutuspillereistä lähtien, mutta tuloksetta. Kaikki alkoi muuttua parempaan suuntaan vasta sitten, kun sain viime kesänä Turkissa ruokamyrkytyksen. Sen jälkeen minulle jäi pitkäksi aikaa kammo kaikkeen syömiseen, ja ajattelin mielessäni, että nyt on hyvä aika aloittaa laihdutuskuuri.

Hurja pudotus

Minna sattui samoihin aikoihin näkemään mainoksen Leaderin Easy Diet -nimisestä laihdutusvalmisteesta ja päätti kokeilla vielä tätäkin konstia. Hän harrasti alkuun myös karppausta.

– Ostin Easy Dietit Forssan Life-liikkeestä, missä Pekka Reikko opasti ja neuvoi minua hyvin asiantuntevasti, Minna kiittelee.

Myös tulosta alkoi tulla, ja nopeasti. Kahdessa viikossa putosi kuusi kiloa ja neljässä viikossa Minna oli laihtunut jo yli 10 kiloa. Tahti jatkui yhtä hurjana, sillä jo talvella 2012 Minna oli pienentynyt peräti 45 kilolla. Käytännössä siis 6-7 kuukauden aikana!

Tätä nykyä Minna painaa enää 64 kiloa, mutta ei haikaile enää nuoruudenaikaisiin mittoihinsa. Lopullinen tavoite on 60 kiloa, ei yhtään enempää.
Tyhmempi luulisi nyt, että lääkärit olisivat hyppineet riemusta tasajalkaa, kun diabetes- ja verisuonitautiriskissä oleva ylipainoinen, lonkkaproteesien varassa kulkeva nainen onnistuu pudottamaan painoaan näin mahtavasti. Mutta toisin kävi.

– Lääkäri passitti minut psykiatrille, koska hän ilmeisesti kuvitteli minun sairastuneen anoreksiaan. Näin meillä täällä Forssassa! Kävin kuitenkin ihan varta vasten laihduttamiseni jälkeen verikokeissa, missä todettiin, että kaikki arvot olivat erinomaiset.

– Minulla piti olla tänä keväänä lonkkien uusintaleikkaus, mutta nyt sekin peruuntui, koska olen laihtunut niin paljon, Minna iloitsee.

Äidille ja tyttärelle

Minna pystyy nykyään käyttämään samoja vaatteita tyttären kanssa, mitä hän ei vuosi sitten olisi voinut kuvitellakaan.

– Olen nykyään täysin työkuntoinen enkä tarvitse sairauslomia, joita en ole ikinä edes ottanut kovin helposti. Minua oltiin jo laittamassa ylipainon takia varhaiseläkkeelle, koska olin koko ajan puhki ja väsynyt. Mutta sitten otin itseäni niskasta, koska minulla on pyörätuolissa oleva kehitysvammainen tyttö. Minun on pidettävä omasta kunnostani huolta, jotta jaksan hoitaa häntä.

Minna elää nyt omaa elämäänsä. Hän sanoo olevansa niin tyytyväinen kuin ylipäätään on mahdollista. Myös eräs hänen tuttavansa on alkanut käyttää Easy Dietiä ja on kuukaudessa laihtunut yli 10 kiloa.

– Ihan pari päivää sitten vastaan tuli koulukaveri, joka katsoi ensin pitkään ja kysyi sitten, oletko se sinä. Kun myönsin sen, hän huudahti ääneen, että herrajumala, nyt kerrot heti, kuinka olet laihtunut! Ja minähän kerroin.

Koska Minnan työ on ilta- ja yöpainotteista, hänen vapaa-aikansa jää vähiin. Hän on kuitenkin ruvennut käymään uimahallissa harrastamassa vesijuoksua.

– Ennen en kehdannut mennä edes uimaan, kun häpesin liikakilojani. Nyt ei enää ole mitään esteitä.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Jaana Lindfors

Terveys-Hymy 5-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: laihdutus, ylipaino, paino, laihdutuskuuri

Kommentit

Oma kommentti