Valtaosa syö turhaan kolesterolilääkkeitä

Kovien rasvojen ja sydäntautien välillä ei ole yhteyttä, mutta liika rasvojen syönti on haitallista. Rasvan laadulla ei ole vaikutusta kuolleisuuteen lukuun ottamatta kalarasvoja, joilla on suojaavaa vaikutusta. Kuolleisuutta lisäävät vain hyvin matalat ja hyvin korkeat kolesteroliarvot. Sen sijaan kolesterolitason ollessa noin viidestä kahdeksaan, jopa yhdeksään, kuolleisuus on vähäisintä.

Tällaista uusinta kansainvälistä tutkimustietoa toi lääketieteen ja kirurgian tohtori, sydän- ja verisuonitautien lääkehoitoon perehtynyt professori Heikki Karppanen. Tutkimustulokset eivät Karppasta yllättäneet, sillä hänen mukaansa jo 1990-luvulla on ollut tiedossa, ettei kolesterolilla ole sellaista vaikutusta kuolleisuuteen kuin on luultu.

– Maailmassa tuhat miljoonaa ihmistä syö kolesterolilääkkeitä alentaakseen kolesterolia, joka tosiasiassa on hyvällä tasolla. Statiinien keksiminen oli huikea bisnes. Aina kun edellisen version patentti vanhenee ja hinta romahtaa, markkinoille tuodaan kaksikymmentä kertaa kalliimpi lääke, josta sanotaan, että vain se tehoaa.

Erityisen ikävänä Karppanen pitää sitä, että kolesterolilääkkeillä on ollut paljon haittavaikutuksia. Hän korostaa kuitenkin, ettei lääkitystä tulee kokonaan kieltää, sillä on pieni osa ihmisiä, jotka siitä hyötyvät.

Karppanen pitää uutta tutkimusta erittäin luotettavana, koska sen tekijänä ovat olleet maailman parhaiden yliopistojen parhaat tutkijat. Tutkimukseen osallistui 18 maasta peräti 600 000 henkeä. Karppanen huomasi tutkimustuloksen ulkomaisesta julkaisusta. Se, että kotimaassa siitä on oltu hiljaa, johtunee siitä, etteivät tulokset tue yleistä käsitystä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: kolesteroli, kolesterolilääke, statiini

Kommentit

Oma kommentti