Vanha vitsaus jyllää yhä: Suomessa 200 kuppatapausta joka vuosi

Mainos

Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti äskettäin, että se toivoo HIV-epidemian olevan ohi vuoteen 2030 mennessä. Kuppa sen sijaan ”elää ja voi hyvin”.

Vuonna 2020 Suomessa diagnosoitiin 207 kuppatapausta. Kaksi tapausta kolmesta todettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, ja tartunnoista 81 prosenttia löydettiin miehiltä. Puolet tapauksista oli kotimaista alkuperää, toinen puoli oli kotoisin ulkomailta. Miesten tartunnoissa kyse oli miesten välisestä seksistä kolmesta tapauksesta neljästä.

Kondomi olisi suojannut tehokkaasti, mutta syystä tai toisesta näin ei tapahtunut. Kuppa tarttuu suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä ja myös suuseksissä. Se voi tarttua myös äidistä sikiöön.

Kupan on arveltu rantautuneen Eurooppaan 1400-luvun lopulla Kolumbuksen ensimmäiseen löytöretkeen osallistuneiden miesten mukana. Tauti levisi Portugalin, Espanjan ja Italian rannikkokaupungeista nopeasti myös sisämaan väestöön.

Kupan aiheuttaja on Treponema pallidium -bakteeri, joka tarttuu limakalvolta toiselle. Mitkä sitten ovat kupan eli syfiliksen oireet?

Parin kuukauden kuluttua tartunnasta tartuntakohtaan ilmaantuu yleensä kivuton haava, joka parantuu itsestään muutamassa viikossa. Samoihin aikoihin voi esiintyä myös pahoinvointia, lämmön nousua, päänsärkyä, lihaskipuja, suurentuneita imurauhasia ja ihottumaa vartalolla, jalkapohjissa ja kämmenissä. Kupan eri vaiheet voivat olla myös salakavalasti oireettomia.

Onneksi nykyään kuppaa pystytään hoitamaan, se ei enää vie henkeä. Hoitaa se kuitenkin täytyy. Jos sitä ei hoideta, voi vuosien päästä ilmaantua keskushermosto-oireita tai vakavia verisuoni- tai luumuutoksia. Se voi levitä myös sydämeen, aivoihin ja silmiin. Synnynnäinen kuppatartunta voi aiheuttaa sikiön tai lapsen kuoleman tai pysyvän vammautumisen.

Kuppa on yleistynyt kaikkialla Euroopassa, ja tapauksia on tullut kymmenen viime vuoden aikana peräti 70 prosenttia aiempaa enemmän. Vuosina 2007-2017 peräti 30:ssa Euroopan maassa todettiin yhteensä 260 000 kuppatapausta. Vuonna 2017 kirjattiin kaikkien aikojen ennätys, 33 000 tapausta. Tämä tarkoitti sitä, että kuppatapausten määrä oli ensimmäisen kerran HIV-tartuntoja suurempi. Tutkijoiden mukaan tilanne johtuu siitä, että HIV:n riski on pienentynyt. Tärkeimmäksi syyksi on todettu homoseksuaalisten miesten seksikäyttäytymisen muuttuminen ja suojaamattomien yhdyntöjen määrän lisääntyminen.

Kymmenen viime vuoden aikana kaksi kolmasosaa kuppatapauksista on ollut miehillä, jotka ovat harrastaneet seksiä miesten kanssa. Heteromiesten osuus on 23 prosenttia ja naisten osuus 15 prosenttia.

Sen jälkeen, kun penisilliini keksittiin, kuppaa on voitu hoitaa. Se ei enää ole kuolemantuomio. Penisilliinipistoksia annetaan yleensä kuppapotilaalle päivittäin, kunnes jälkitarkastus viimein osoittaa, että vaara on ohi.

Työsarkaa silti riittää. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan miljoona ihmistä saa joka päivä jonkun sukupuolitaudin. Seksitauteja aiheuttavat sekä bakteerit että virukset. Klamydia ja tippuri ovat bakteeriperäisiä, kun taas herpes, HIV sekä C-hepatiitti ovat virusten aiheuttamia.

 

Artikkeli on julkaistu Terveys-Hymyn numerossa 7/2021.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Arkisto

Kommentit

Oma kommentti