Vatsa asettui ja kilpirauhanen rauhoittui

Karoliina Tammisto australianterrierinsä Allin kanssaKaroliina Tammisto on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt kokea jo kiusallisia kremppoja. Vatsa on oikutellut lapsesta asti ja pari vuotta sitten kuoroon yhtyi kilpirauhanen.

Seinäjoella vanhusten parissa sosiaaliohjaajana työskentelevä sosionomi Karoliina Tammisto, 24, meni naimisiin Markonsa, 27, kanssa aprillipäivänä 2009. Lapsia pariskunnalla ei vielä ole, mutta nelijalkaisia huollettavia juoksee nurkissa sitäkin reippaammin.

– Meillä itsellä on kaksi koiraa ja juuri nyt hoidossa on äidin kaksi koiraa. Omat koirat ovat australianterrieri Alli, 10,5 vuotta sekä briard Aino, kaksi vuotta. Äidin koirat ovat sekarotuinen Ilo, 6, ja kääpiösnautseri Metku, 8,5, Karoliina selvittää.

Karoliina sanoo koko ikänsä olleensa huonoissa väleissä vatsansa kanssa. Jo lapsena hänellä todettiin laktoosi-intoleranssi.

– Me on vatsan kanssa oltu enemmän tai vähemmän riidoissa jo pitkään, hän naurahtaa.

– Mulla on hyvin itsepäinen ja ilkeä vatsa. Se osoittaa ilkeyttään kramppailemalla eikä mikään ole oikein tahtonut sulaa. Yhdessä vaiheessa vatsaan tuli vaikeita kramppeja, söi sitten mitä tahansa.

Ummetusta ja ripulia on ollut vuoroviikottain.

– Laktoosi-intoleranssia ei silti voi syyttää kaikesta, sillä olen ollut täysin maidottomalla ruokavaliollakin, ja silti vaivoja on ilmaantunut. Vatsaa on tutkittu ja tähystetty, mutta mitään varsinaista diagnoosia ei ole saatu. Lääkärit totesivat pohdintojen jälkeen, että mulla on ärsyyntynyt paksusuoli, joka käytännössä voi tarkoittaa ihan mitä vaan. Se on yleisnimitys me-ei-nyt-oikein-tiedetä -vatsavaivalle.

– Sain vatsahermoja rauhoittavia ja vatsahappoja tasaavia lääkkeitä, mutta niistä oli vain hetkellistä hyötyä. Kovaa poltetta ilmeni lääkityksestä huolimatta.

Kilpirauhanenkin kiusasi

Eikä tässä vielä kaikki. Karoliinan kilpirauhanen alkoi oireilla pari vuotta sitten.

– Keväällä 2009 ilmeni kovaa väsymystä, oli kauhean vetämätön olo, mieltä vaivasi outo alakulo ja aloin jo hiljaa itsekseni epäillä, että olinko mä tulossa hulluksi. Elimistöön kertyi nestettä, paino nousi ja tuli nivelkipuja. Hiuksia alkoi lähteä ja hiukset myös ohenivat hirvittävästi. Ihokin kuivui.

– Ja kaikki se, mitä ennen olin tykännyt tehdä, ei kiinnostanut enää. Rakastan käsitöitä ja koirien kanssa tekemistä, mutta mikään ei enää huvittanut. En jaksanut nähdä ketään kavereita enkä tehdä mitään.

Lopulta Karoliina hakeutui lääkäriin lähinnä nivelkipujensa takia. Häntä tutkittiin aikansa, kunnes lääkäri päätti ottaa kilpirauhaskokeen. Nyt paljastui kilpirauhasen vajaatoiminta.

– Lääkäri epäili, että minulla olisi jossakin vaiheessa ollut kilpirauhasen tulehdus ja että vajaatoiminta olisi alkanut siitä. Sain tyroksinia, mutta se ei sopinut, sillä sain rytmihäiriöitä enkä sietänyt yhtään lämmön tunnetta. Jos vaikka kuivasin hiuksiani niin hiki vaan valui virtanaan. Rytmihäiriöistä tuli huono ja heikottava olo.

– Lääkärit yrittivät rauhoitella ja kehottivat sietämään lääkitystä, joka heidän mukaansa olisi elinikäinen. Annosta pienennettiin välillä ja sitten taas lisättiin ja sitten taas pienennettiin. Lopulta kyllästyin koko juttuun ja lopetin tyroksiinin syömisen, sillä arvot eivät missään vaiheessa sen avulla kohentuneet.

Hiukset kasvoivat taas

Karin havupuu-uutejuomaKaroliina alkoi erään ystävänsä vinkistä ottaa tämän vuoden alkukesästä joka aamu tyhjään mahaan kaksi desilitraa Havupuu-uutejuomaa.

– Vyöhyketerapiasta oli selvää apua, sillä sen avulla sain ylimääräistä nestettä pois elimistöstä ja myös virtaa alkoi tulla takaisin. Sain vyöhyketerapeutilta lisäksi homeopaattisen lääkkeen kilpirauhasvaivoihin. Kävin ihan tarkoituksella kokeissa ennen kuin rupesin käyttämään näitä kahta valmistetta, ja kun kilpirauhasarvojen pitäisi olla alle neljä, minulla lukema oli seitsemän.

Kun Karoliina oli käyttänyt tuotteita kuukauden verran, olo alkoi piristyä huomattavasti, turvotus katosi ja mieliala nousi kummasti.

– Hiuksetkin alkoivat kasvaa niin voimakkaasti, että kampaaja alkoi kysellä, mitä olin tehnyt tukalleni, kun se oli alkanut tuuheutua. Kerroin hänelle, että nyt oli löytynyt hoito.

– Menin runsaan kuukauden kuurin jälkeen uudestaan verikokeisiin, ja kappas kummaa, nyt kilpirauhasarvoni oli ensimmäisen kerran viitearvojen sisällä. Lääkäri totesi innoissaan, että no nyt se lääkitys toimii vihdoinkin. Teki mieli sanoa, että ei se nyt kyllä ihan tasan toimi, mutta en sanonut yhtään mitään. Ajattelin, että minut oli jo leimattu tarpeeksi lääkevastaiseksi, joten ehkä on parempi olla hiljaa.

”Olen nyt elämäni kunnossa”

Karoliina kertoo, ettei hänellä ole tällä hetkellä minkäänlaisia nivelkipuja tai muitakaan oireita. Hän pitää erittäin tärkeänä myös sitä, etteivät hänen nauttimansa valmisteet ole aiheuttaneet mitään sivuoireita – niin kuin tyroksiini teki.

– Jatkan edelleen samalla tavalla, joskin olen pudottanut uutejuoman runsaaseen yhteen desilitraan joka aamu. Otan edelleen myös homeopaattista lääkettä päivittäin ja käyn säännöllisesti vyöhyketerapiassa. Tyroksiinia en ole käyttänyt kesäkuun jälkeen.

Hyvät uutiset eivät lopu tähän.

– Mulla on nykyään oikein hyvät välit myös vatsan kanssa. Aineenvaihdunta pelittää ja parasta kaikessa on se, että ei ole sen enempää ummetusta kuin ripuliakaan vaan vatsa toimii normaalisti. Painokin on lähtenyt laskuun.

Karoliina on kertonut juomasta myös lääkärille.

– Mulle on vähän naureskeltu, mikä on aika hassu suhtautuminen. Asiasta ei ole mitään tietoa, mutta silti siitä on vankka mielipide ja ollaan valmiita tyrmäämään. Olen kaikille sanonut, että veriarvojani on aika vaikea huijata, joten omakohtaista näyttöä juoman toimivuudesta on olemassa. Olen myös tutustunut tehtyihin tutkimuksiin. Minulle näytöt kyllä riittävät.

– Tällä hetkellä ei ole mitään terveysmurheita, olen pystynyt aloittamaan syksyllä kunnon salitreenit. Jaksan oikein hyvin olla päivän töissä ja illan puuhata ja harrastaa. Koen nyt olevani elämäni kunnossa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Tommi Taipale

Terveys-Hymy 1-11


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti: Hymy
Avainsanat: havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma, kilpirauhanen, kilpirauhasen vajaatoiminta, laktoosi-intoleranssi, nivelsärky, paksusuoli, ripulil, ummetus, väsymys, vatsa, vyöhyketerapia

Kommentit

Kroonisessa kilpirauhasen tulehduksessa on tyypillistä, että kilpirauhanen välillä toimii ja välillä ei toimi. TSH-arvot heittelevät. Yleensä vuosien päästä on kilpirauhanen niin huonossa kunnossa, että ellei henkilö käytä joko Thyroxiinia tai eläinperäisiä hormonin korvaajia, jotka ovat reseptilääkkeitä nekin, potilas voi saada diagnoosin mielenterveyspuolelta (masennus, ja lääkkeet siihen, jotka eivät sitten auta kilpirauhaseen) ja liitännäissairauksina esim. nivelreuman, diabeteksen jne. Jos sinulla on alettu seurata kilpirauhasarvoja, ole kärsivällinen, ota itse selvää hoidoista. Etsi lääkäri, joka tietää kilpirauhasen sairauksista.

Oletteko koskaan miettineet sellaista asiaa,että voisiko vilja aiheuttaa vatsaoireet. Kannattaa kokeilla vaikka viikon ajan.

Sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa sekä lisä kilpirauhasen liikakasvua.Vatsavaivat voivat hyvin johtua,jos kilppari arvot eivät kohdallaan ainakin minulla on niin.Vatsa krappaa jatkuvasti ja muitakin oireita sen lisäksi.Mutta en heti usko luontaistuotteisiin omalla kohdallani allergiat pistävät stopin kokeilla ja käskenkin miettimään onko niistä hyötyä?Ensi viikolla menossa tähystykseen jos jotain selviäisi.

Aika vastuutonta antaa ymmärtää, että mikään muu kuin kilpirauhashormoni oikeasti auttaisi oikeaan, krooniseen kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Kilpirauhastulehdus voi olla ja mennä ohi, johon mielestäni viittaisi se, ettei ko. henkilö ole hyötynyt lääkityksestä. Joillakin ihmisillä kun normiarvot ovat normaalien rajojen ulkopuolella.

Ja let’s face the facts: tyroksiini on huomattavasti halvempaa kuin tämä vaikka Kela ei enää sitä idioottimaisuuttaan korvaakaan.

Onpa upea uutinen! Minulta on koko kilpirauhanen poistettu ja olen näköjään turhaan syönyt thyroksinia, kun luonnontuotekin ajaisi sanan asian. Mieluummin sitä antaa luonnon hoitaa kuin syö kemikaaleja. Heitän pillerit roskiin ja haen havupuu-uutetta tilalle heti. Thyroksinin hintakin on noussut ja se ei enää ole edes kela- korvattava. KIitos Terveyshymy!

Oma kommentti