Vatsa ei pulputa eikä iho kuki

Jaana ReunanenTuusulalainen Jaana Reunanen on kärsinyt pahasta atooppisesta ihottumasta pikkuvauvasta asti, ja kolmisen vuotta sitten myös hänen vatsansa alkoi oikutella. – Nyt molemmat vaivat ovat ohi, hän iloitsee.

Editassa kuorituskoneoperaattorina työskentelevä Jaana Reunanen, 34, on ollut atoopikko aivan varhaislapsuudesta asti. Kun Jaana oli pikkutyttö, taiveihottuma kiusasi erityisesti talvisin ja eniten sitä oli polvi- ja kyynärtaipeissa. Kasvoihin ihottuma ei vielä lapsena iskenyt.

Jaanan tultua murrosikään atopia hävisi eikä oireita ollut muutamaan vuoteen lainkaan. Parikymppisenä se ilmaantui ensin nilkkoihin ja sitten kasvoihin.

– Hoidoksi olen lapsuudesta saakka saanut hydrokortisonia ja paljon, Jaana huokaa. – Se auttoi kutinaan aina hetken, mutta ei poistanut atopian syytä. En ole edes kovin pahasti allerginen millekään muulle paitsi kissalle. Jos joudun kissan kanssa tekemisiin, silmät alkavat kutista ja turvota ja siinä vaiheessa kannattaa ottaa hatkat.

Jaanan avomies työskentelee niin ikään Editassa. Hänen tittelinsä on tuotantopäällikkö. Lapsia pariskunnalla ei ole, mutta koira on keväällä mahdollisesti tulossa kolmanneksi pyöräksi. Ei siis kissa.

– Kun atopia iski parikymppisenä, lääkäri määräsi nilkkoihin jotakin rasvaa. Kasvoihin käytin milloin mitäkin apteekin tuotetta. Mätin hydrokortisoniakin pahimpina aikoina, vaikka sitä ei saisi ohuelle iholla laittaa. Jotain piti kuitenkin aina yrittää. Talvi oli tuolloinkin kaikkein pahinta aikaa.

Mutta mikään ei auttanut. Jaana kokeili kaikki mahdolliset apteekin merkit.

– Joistakin tuntuikin välillä olevan tilapäistä helpotusta, mutta mikään ei poistanut ihottumaa kokonaan, kunnes nyt vajaat puoli vuotta sitten löysin maailman ihanimman Kuolleenmeren mineraalituotesarjan eli La Curen. Käytän siihen kuuluvia yö-, päivä- ja käsivoidetta ja on minulla merisuolaakin.

– Kaikki ihottumaoireet ovat menneet pois tämän sarjan avulla, mutta nyt kovien pakkasten aikana ihottumaa yritti puskea sellaisiinkin paikkoihin, missä sitä ei ole ollut moneen vuoteen. Minulle ilmaantui esimerkiksi kaulariipuksen alle pieni ihottuman alku, jota yritin saada katoamaan hydrokortisonin avulla. Rasvasin kuitenkin koko ajan kasvojani La Cure -sarjan tuotteilla, mutta jostakin syystä en hoksannut kokeilla riipuksen alaiseen ihottuman alkuun muuta kuin hydrokortisonia.

– Ihottuma ei lähtenyt mihinkään, ja niinpä eräänä aamuna päätin sipaista La Curea ihottumaan. Seuraavana aamuna siitä ei enää ollut juuri mitään jäljellä. Oikein huvitti itseänikin, miksi ihmeessä yritin saada sitä katoamaan kortisonilla. Vanhasta muistista varmaan.

Jaanan suosikki sarjasta näin talviaikaan on yövoide. Nyt hän käyttää sarjaa säännöllisesti joka aamu ja aina myös saunan jälkeen. Kun Jaana aloitti sarjan käytön, hänellä oli ihottumaa sekä kasvoissa että kyynärtaipeissa, mutta nyt ihottumat ovat tipotiessään.

Iho-ongelmien ratkaisun ohella löytyi apu myös hänen vatsaongelmiinsa.

– Minulla on ärtynyt paksusuoli, joka on vaivannut kolmisen vuotta. On ollut ummetusta, mahakipuja, pulputusta, ilmavaivoja ja mitä maha nyt vaan voi keksiä. Eniten se on varmaan vaivannut stressitilanteissa. Vatsa on muutenkin aika herkkä, sillä en siedä voimakkaasti maustettuja ruokia. Mitään ruoka-aineallergioita minulla ei kuitenkaan ole.

Jaana oli yrittänyt hoitaa pulputtelevaa massuaan jo tätä ennen asidofilusvalmisteilla, joista olikin  hetkellistä hyötyä. Hän kävi vatsaansa esittelemässä lääkärillekin, joka totesi noin pääpiirteittäin, että kyseessä on ärtyvä paksusuoli, koeta pärjäillä sen kanssa. Mitään lääkitystä Jaana ei saanut.

– Ystävättäreni suositteli minulle kuurin Biomedin valmisteita (www.biomed.fi). Rupesin ottamaan pari ruokalusikallista hyytelömäistä Silicum Tonicia aamuin illoin, Asidofilus-maitohappobakteereita ja Linomix-pellavarouhetta. Vatsavaivani alkoivat helpottua tosi nopeasti ja nyt olen jo jättänyt Linomixin osuutta vähemmälle. Jos mahassa vähänkin ilmenee pulputtelua, otan Silicum Tonicia, ja jos vatsa osaisi puhua, se sanoisi joka huikan jälkeen että kiitos. Maitohappobakteereita otan kerran päivässä.

– En osaa sanoa, onko atopiallani ja vatsavaivoillani mitään yhteyttä, mutta joka tapauksessa nyt molemmat ongelmat ovat hallinnassa. Olen elämääni oikein tyytyväinen ja ystävättärelleni äärettömän kiitollinen, Jaana toteaa.

Vaikka Jaana sai kaksi kremppaansa katoamaan, kolmas jäi. Häneltä on löydetty kuluma kolmannen ja neljännen selkänikaman välistä, ja se on vaivannut nyt viime kuukausien ajan.

– En tiedä, mistä kuluma on tullut, mutta töistä se otti itseensä jossakin vaiheessa. Olen käynyt fysioterapeutilla ja yritän jumpata. Olen edelleen töissä, mutta pahimmassa vaiheessa jouduin viikoksi sairauslomalle.

– Olen kipeän selkäni takia joutunut syömään erinäisiä määriä särkylääkkeitä, mutta nyt vatsa kestää niitä entistä paremmin Silicum Tonicin ja maitohappobakteerien ansiosta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 03-10

Teksti:Biomed
Avainsanat: ärtynyt paksusuoli, asidofilus, atooppinen iho, ihottuma, maitohappobakteeri, pellavarouhe, vatsavaiva

Kommentit

Oma kommentti