Veikon vatsaongelmat ovat ohi

Veikko SinisaloTshekin miesten pariairosoutajien päävalmentaja Veikko Sinisalolla itsellään on soudusta 20-30 SM-mitalia. – Tähänastisen valmentajauran huippukohta oli Pekingissä, kun Minna Nieminen ja Sanna Sten saivat olympiahopeaa.

Kun miehen nimi on Veikko Sinisalo, ajatukset alkavat helposti lipsua soudusta teatterin puolelle. Prahassa vaikuttava Veikko Sinisalo, 45, sanoo kuitenkin täyskaimuudestaan näyttelijä Veikko Sinisalon kanssa olleen pelkkää iloa.

– Harmia ei ole ollut. Kun kaima vielä eli, pöydän tilaaminen ravintolasta järjestyi aina heti, hän nauraa. – Kyllä minä hänet tapasinkin, kun hän oli meidän lukiossa lausumassa runoja. Kävin esittäytymässä ja kerroin nimeni.

Tekijämiehiä on myös Veikko Sinisalo nuorempi, joka on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri. Veikko ei edes muista, kuinka monta Suomen mestaruutta hänellä on soudussa ja vielä vaikeampi hänen on muistaa SM-mitaliensa määrää. Hänellä on yksi Pohjoismaiden mestaruus ja MM-kisoissa paras sijoitus on kahdeksas tila.

Myös valmentajana hän on saavuttanut suomalaisnaisten olympiahopean ohella MM-hopeaa, MM-pronssia ja muitakin hyviä sijoituksia. Niinpä ei ole ihme, että kysyntää on ollut ulkomaita myöten. Tshekki teki hänelle sellaisen tarjouksen, ettei siitä voinut kieltäytyä.

Veikko otti Prahaan mukaan perheensä. Kotijoukkuseen kuuluvat vaimo Päivi, 44, sekä tyttäret Ida, 12, ja Sara, 5. Vanhempi tyttäristä on jo vuodessa oppinut puhumaan tshekkiä ja on ilmoittanut vanhemmilleen, että hän asuisi mieluummin Prahassa kuin kotona Imatralla, missä Sinisaloilla on sekä talo että soutualan maahantuontiyritys. Sinisalot ovat asuneet Prahassa alkutalvesta 2009 lähtien.

Veikon titteli on maajoukkuevalmentaja, jonka vastuualueena on pariairosoutu. Hänen ryhmäänsä kuuluu tällä hetkellä kahdeksan soutajaa, mutta hänen laatimaansa valmennusohjelmaa noudattaa kaiken kaikkiaan parikymmentä urheilijaa.

Koska Veikko Sinisalo on sekä entinen huippu-urheilija että nykyinen huippuvalmentaja, hän tietää myös urheiluravitsemuksesta paljon.

– Me pyrimme omassa perheessämmekin käyttämään luomuruokaa niin paljon kuin se näissä oloissa ja lapsiperheessä ylipäätään on mahdollista. Tshekeissä luomuruuan hankkiminen on hyvin samoissa Suomen kanssa, mutta hinnat ovat puolta halvempia.

– Aikoinani söin kaiken, minkä sain kiinni, ja tykkäsin esimerkiksi makeasta. Luulin ettei sillä ole mitään merkitystä, koska kulutan sen kuitenkin, mutta sain usein hengitystietulehduksia, joiden seurauksena tuli treenitaukoja. Näin jälkikäteen tulkittuna suolistoni oli aika huonossa kunnossa, koska jouduin syömään pitkiä antibioottikuureja enkä kaiken kaikkiaan voinut hyvin.

– Kävin Green Lifen lääkärillä Helsingissä, rupesin lukemaan alan kirjallisuutta ja aloin vahvasti uskoa siihen, että ihmisen hyvinvointi alkaa suoliston hyvinvoinnin kautta. Eikä se jäänyt pelkästään uskomisen asteelle, vaan rupesin ottamaan tätä huomioon myös omissa valinnoissani. Seurauksena oli, että rupesin voimaan paremmin ja sairastelin harvemmin.

Ravintoremontin ohella Veikko alkoi kiinnittää huomiota myös ravintolisiin. Hän käytti muun muassa Vogelin Molkosania pitääkseen vatsaongelmansa loitolla.

– Minulle suositeltiin Molkosan Vitalityä, joka eroaa nestemäisestä sikäli, että se on jauhemaista, sekoitetaan veteen ja on selvästi neutraalimman makuista. Nykyään olo ja nimen omaan vatsan olo on paljon parempi kuin ennen. Käytän Vitalityä kahdesti päivässä ja otan sitä aina tyhjään vatsaan.

Veikko käyttää myös amerikkalaista Juice Plus -nimistä hedelmistä ja vihanneksista valmistettua antioksidanttilisää. Myös erilaiset marjajauheet, marjat, luomuhedelmät ja -vihannekset kuuluvat repertuaariin. Aamupuuron päälle hän levittää omegaöljyjä ja purkista hän nappaa D-vitamiinia 25 mikrogrammaa päivässä.

Myös Veikon valmennettavat kuten Minna Nieminen ja Sanna Sten ovat käyttäneet sekä Molkosan Vitalityä että Juice Plus -valmisteita. Veikolla on myös vuosien kokemusten muokkaamat mielipiteensä huippu-urheilijoiden ravitsemuksesta ja ravintolisien tarpeesta.

– Jos tavallinen kotiruoka on sitä, että syö päivässä useamman kilon luomuhedelmiä ja -vihanneksia ja sen päälle riittävästi hyvänlaatuista proteiinia ja oikeita öljyjä, niin mikäs siinä, mutta realismi on sitä, ettei kukaan pysty siihen. Ja jos ajatellaan Vitalityä tai Juice Plussaa, niin nehän eivät käytännössä ole edes ravintolisiä vaan ne ovat itse ravintoa. Niillä vain varmistetaan, että oikeanlaista ja laadukasta ravintoa tulee riittävästi.

Molkosan Vitalityä käyttää koko Sinisalon perhe.

– Idakin oppii pikku hiljaa käyttämään sitä. Nestemäisessä muodossa oleva Molkosan on varmaan lapsen suuhun aika jyrkän makuista, mutta Vitality maistuu paremmalta ja pitää mahan kunnossa koko sakilta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 04-10

 

Teksti: Hymy
Avainsanat: ravintolisä, antioksidantti, vatsavaiva

Kommentit

Oma kommentti