Verensokeri on tasaantunut

Taisto TuomiHyvinkääläinen Taisto Tuomi sairastui diabetekseen jo parikymmentä vuotta sitten, mutta onneksi se hoituu tableteilla.

Taisto Tuomi, 68, teki pitkän elämäntyönsä Hämeen vakuutuksessa, missä hänen tittelinsä oli lopulta vakuutusylitarkastaja. Tuomen toimenkuvaan kuuluivat lähinnä vahinkopuolen asiat. Hän on ollut eläkkeellä 11 vuotta.

Tuomen vaimokin on jo eläkkeellä, ja niinpä pariskunta on asunut kylmät ajat vuodesta Espanjan Fuengirolassa jo vuodesta 1992 lähtien. Kesät he viettävät Suomessa ja myös jouluna he käyvät kääntymässä täällä ja täyttämässä veroilmoitukset, niin kuin Taisto naurahtaen toteaa. Pariskunnan poika pyörittää kuljetusalan firmaa ja seuraavaakin polvea Tuomilla on jo kaksi kappaletta.

Taiston terveys alkoi reistailla jo kolmekymppisenä, jolloin häneltä katkesi verisuoni päästä.

– Minut vietiin jalat oikoisena ensiapuun ja sieltä sitten jonkin ajan kuluttua Meilahteen, missä tehtiin runsaasti jatkotutkimuksia. Tuolloin minulla todettiin hyvin korkea verenpaine, jota on siitä lähtien hoidettu lääkkeillä.

– Parikymmentä vuotta sitten minulla todettiin diabetes. Oireet olivat ne klassiset, janotti ja juoksutti vessassa. Hoito aloitettiin yhdellä tabletilla, mutta nykyään joudun ottamaan jo kolme. Piikitystä ei kuitenkaan ole tarvittu.

Tuomet asuvat Fuengirolassa aivan tohtori Matti Tolosen naapurissa ja niinpä juttua on tullut myös Taiston sairauksista.

–  Kuulin häneltä uudenlaisesta B1-vitamiinista, benfotiamiinista, jota on annettu hyvällä menestyksellä Saksassa diabetespotilaille jo ainakin 15 vuotta. Rupesin heti syömään sitä yhden tabletin päivässä ja olen vakuuttunut, että siitä on ollut minulle apua. Verensokeri on nykyään tasaisempi kuin ennen. Kerroin suomalaiselle diabeteslääkärillenikin tästä valmisteesta ja hän hyväksyi sen käytön täysin.

Taisto Tuomi käyttää myös muita ravintolisiä.

–  E-EPAa otan säännöllisesti ja olen käyttänyt myös Carnosin Fortea sekä Nivelaminia. Viimeksi mainittu toimi oikein hyvin aikansa, mutta lopulta lonkkaani piti vaihtaa nivel. Sitä myötä lonkkaongelmat poistuivat eikä Nivelaminia enää tarvita.

Taisto kertoo, että sekä diabetes että verenpainetauti pysyvät kurissa lääkityksellä.

– Suomessa ollessani jelppaan poikaa hänen kuljetusfirmansa asioissa, mutta harrastan myös  vanhoja autoja. Minulla on Hyvinkäällä kaksi mielenkiintoista vanhaa autoa: avomersu 380 SL vuosimallia 1975 ja toinen on Princess Limousine, joka tuotiin Englannista. Se on kuningatar Elisabethin ratsumestarin vanha ajopeli. Se oli niin huonossa kunnossa, että jalka meni läpi lattiasta, mutta me pistimme sen yksiin osiin ja teimme siitä ihan hienon. Itse en ole ollut kovin aktiivisesti käytännön rakentamisessa mukana, mutta minulla on hyvä kaveri, joka on näissä hommissa oikein taitava.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 7-2008

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: benfotiamiini, diabeters, ravintolisä

Kommentit

Oma kommentti