Viina lihottaa suomalaisia

Enää vain kolmannes suomalaisista miehistä ja puolet naisista on normaalipainoisia. Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa havaittiin, että vuonna 2007 seitsemän kymmenestä suomalaisesta työikäisestä miehestä ja puolet naisista oli ylipainoisia eli heidän painoindeksinsä oli vähintään 25 kg/m2. Merkittävästi lihavia heistä oli joka viides eli painoindeksi oli vähintään 30.

- Lukemat olivat vieläkin suuremmat, kun tutkittiin vanhempia, 45-74-vuotiaita miehiä ja naisia. Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomessa on eniten lihavia aikuisia. Kuitenkin myös nuorten ikäluokkien lihominen on huolestuttavaa, tutkimusprofessori Markus Perola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

Suomalaisia lihottaa erityisesti alkoholin käyttö ja liikkumattomuus. Alkoholin käyttäjät saavat ruokavaliostaan enemmän energiaa, koska alkoholi lisää ruokavalion energiamäärää ilman että sillä korvattaisiin muuta ravintoa.

- Miehillä erot olivat pienemmät kuin naisilla, mutta heilläkin alkoholin käyttö oli yhteydessä sekä painoindeksiin että vyötärömittaan, Perola sanoo.

Alkoholista saatu ylimääräinen energia kertyy rasvakudokseksi vyötärön seudulle. Tämä on terveyden kannalta vaarallisempaa kuin reisiin ja pakaroihin kertyvä rasva.

Teksti: Hymy
Avainsanat: alkoholi, ylipaino, lihavuus

Kommentit

Oma kommentti