Vireydessä sen huomasi selkeimmin

Mainos

Liisa Nykänen ja hänen avopuolisonsa Topias Romo ovat molemmat hyvin urheilullisia ja liikkuvia nuoria ihmisiä. Talven pimeinä päivinä he kuitenkin huomasivat, että kotiruuasta ei ehkä sittenkään saa aivan kaikkia tarvittavia rakennusaineita.
– Onneksi ystävättäreni osasi suositella hyvän ravintolisän, joka on auttanut meitä molempia, Liisa kertoo.

Pieksämäkeläinen Liisa Nykänen, 27, on aktiivinen ja liikunnallinen nuori nainen. Hän on hankkinut liikuntaneuvojan koulutuksen Pajulahden urheiluopistosta ja työskentelee Pieksämäen kaupungin liikuntatoimessa, uimahallilla uinninvalvojana ja uimaopettajana sekä liikunnanohjaajana. Hän antaa uimaopetusta lähinnä peruskouluikäisille.
Sitten tullaankin kaikkein mielenkiintoisimpaan osioon: Liisa pyörittää iltaisin Pieksämäen tankostudiota eli tankotanssisalia. Myös hänen liikunta-alan yrittäjänä työskentelevä avopuolisonsa Topias Romo, 23, on urheilullinen tapaus. Hän paiskii terveysliikunta-alan töitä oman toiminimensä lukuun ja lisäksi hän tekee töitä myös Pieksämäen liikuntatoimessa.
– Tankotanssi on yksi harrastuksistani, Liisa kertoo.
– Ohjaan sitä ja harrastan sitä itsekin. Olen harrastanut tankotanssia kolmisen vuotta. Kipinä siihen tuli tankotanssiopettajana toimivan ystäväni kautta. Vaikka se onkin ykkösharrastukseni, teen hyvin paljon kaikkea muutakin liikuntaan liittyvää kuten kuntosalia, toiminnallista voimaharjoittelua, juoksua ja uimista. Kaikkea hyvin monipuolisesti.
Nyt on suorastaan pakko kysyä Liisalta, tanssiiko hän vapaa-aikoinaan myös tangoa. Ei kuulemma tanssi, tankotanssi riittää, mutta hän toteaa kuitenkin iloisesti nauraen, ettei sitä koskaan tiedä, vaikka vielä hurahtaisi tangoonkin.
Koska Liisa on nuori nainen, suurempia terveysmurheita ei ole. Sen hän kuitenkin tunnustaa, että urheillessa aina silloin tällöin syntyy pieniä kremppoja ja rasitusvammoja, mutta ne kuuluvat asiaan.
– Aina viisastellaan, ettei urheilija näe tervettä päivää, ja niinhän se tahtoo olla, mutta pienet urheiluvammat ovat usein ohimeneviä. Ne ovat usein kuitenkin hoidettavissa levolla ja kehon huollolla.

Talven pimeät päivät

Urheilua harrastavat ovat nykyään hyvin tietoisia ravitsemuksen merkityksestä, eivätkä Liisa ja Topias tee tässä asiassa poikkeusta.
– Vaikka kuinka yrittää syödä terveellisesti, aina joskus alkoi tuntua siltä, ettei ruuasta sittenkään saa riittävästi kaikkia vitamiineja ja hivenaineita, vaikka niin pitäisi periaatteessa olla, Liisa kertoo.
– Etenkin kun elää aktiivista, hyvin kiireistä elämää ja liikkuu hyvin paljon. Tuli tunne, että arkeen pitäisi saada jotakin lisää. Tunne vahvistui entisestään talven pimeinä päivinä.
– Eräs ystäväni täällä Pieksämäellä on kauneusalan yrittäjä, jonka liikkeessä myydään nestemäistä Mivitotal-nimistä ravintolisää. Siinä on yhdessä ja samassa valmisteessa kaikki tarvittava, ja kiinnostuin siitä. Ettei tarvitsisi käydä monella eri purkilla. Mivitotal alkoi kiinnostaa myös urheilusuoritusten ja liikkumisen palautumisen kannalta. Ystäväni kehotti kokeilemaan Mivitotalia.
– Ostin ystäväni suosituksesta yhden pullon Mivitotal Flexiä, jota me molemmat Topiaksen kanssa voimme käyttää. Se sopii ystäväni mukaan juuri meidän kaltaisillemme urheileville ihmisille. Topias liikkuu ja treenaa vielä paljon enemmän kuin minä. Puhutaan ihan eri treenimääristä.
Pariskunta alkoi nauttia Mivitotalia lopputalvesta, mutta alkuun hyvin varovaisesti, sillä etenkin Liisa on aina ollut hyvin herkkävatsainen. Aamuannos oli yksi ruokalusikallinen.
– Ystäväni suositteli varovaista alkua, ettei vatsa mene sekaisin. Mitään ongelmia ei kuitenkaan tullut, ja niinpä me ensimmäisen kuukauden jälkeen tuplasimme annoksen. Vatsa kesti oikein hyvin eikä mitään oireita tullut. Ihmettelin sitä itsekin, sillä yleensä vatsani reagoi kaikkeen uuteen hyvin herkästi.

Selvä muutos parempaan

Kun kuukauden päivät oli kulunut, sekä Liisa että Topias havaitsivat itsessään selviä positiivisia muutoksia.
– Molemmat huomasimme ihan selkeän vaikutuksen, Liisa kertoo.
Palautuminen nopeutui ja yleinen vireystila koheni selvästi.
– Pidin tätä ihan selvänä merkkinä siitä, että joitakin vitamiineja ja hivenaineita oli puuttunut. Nyt se tilanne korjaantui. Tuli ihan erilainen olo. Olemme siitä lähtien jatkaneet kahden ruokalusikallisen annoksella aamupalan yhteydessä. Kumpikin on ollut tuotteeseen hyvin tyytyväinen.
Kerran pariskunnalle tuli kuitenkin muutaman viikon tauko.
– Molemmille tuli tunne, että voi hitsi, eron huomaa ihan selkeästi. Tuli tunne, että Mivitotalia tarvitaan taas. Vireystilassa eron huomasi kaikkein selvimmin, samoin palautumisessa. Tuli ihan erilainen kapasiteetti tehdä kaikkea. Itse huomasin sen etenkin siinä, että lihakset palautuivat paremmin rankoistakin harjoituksista, kun elimistö sai kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Mutta kaikkein suurimman eron huomasi vireystilassa.

”Ei muita ravintolisiä”

Kaksikko ei enää käytä mitään muita ravintolisiä, kaikki tarvittava tulee Mivitotalista. Uusille kokeilijoille Liisalla on vain yksi ohje, josta oli jo aiemmin puhetta:
– Etenkin herkkävatsaisen kannattaa aloittaa varovaisesti ja pienellä annoksella, ettei tule yllätyksiä. Se voi olla vaikka yksi teelusikallinen noin alkuun, ja jos vatsa kestää, annosta voi lisätä tarpeen mukaan

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: tankotanssi, Mivitotal, Liisa Nykänen, Pieksämäki, Pajulahden urheiluopisto, Topias Romo

Kommentit

Oma kommentti