Virkeämmät silmät, parempi näkö

Janne JokelaHyvinkääläisen K-kauppiaan Janne Jokelan silmät ovat eriväriset.

– Passissakaan ei ole tarkkaa tietoa silmien väristä, sillä vasen on ruskeampi ja oikea on sinisempi, hän nauraa.

Janne Jokela, 40, on jo toista vuotta syönyt päivittäin yhden tabletin Sini Silmä -nimistä valmistetta. Siihen Jannella on hyvät ja painavat syyt, sillä hänellä on ollut paljon pahempia ongelmia silmiensä kanssa kuin niiden erivärisyys.

Janne pyörittää K-kauppaansa Hyvinkään keskustassa. K-Ekstra Jokela on ollut perheyrityksenä jo yli 40 vuotta ja Janne jatkaa vanhempiensa töitä. Kauppa on kooltaan pieni, vain satakunta neliötä, ja Jannen lisäksi tiskin takana häärää toinen työntekijä. Janne on nyt vaikuttanut kauppiaana kahdeksan vuotta ja nykytilanne näyttää taas vaihteeksi vähän valoisammalta. Kauppa käy kohtuullisen hyvin.

Janne on ollut kaksi kertaa avossa, mutta sitä oikeaa ei ole löytynyt. Hänellä on toisesta liitostaan 10-vuotias Henrietta-tytär.

– Terveys on ollut aivan erinomainen aina siihen saakka, kunnes kuutisen vuotta sitten sairastuin värikalvon tulehdukseen. Oireet alkoivat näkökyvyn hämärtymisellä ja tuntui niin kuin silmässä olisi ollut jotain ylimääräistä. Sitä ennen minulla ei ollut edes silmälaseja eikä niitä ole vieläkään, vaikka vaiva on muuttunut silmänpaineviaksi. Onneksi se hoituu lääkityksellä, sillä otan kaksi kertaa päivässä kolme tippaa eri lääkkeitä.

Janne on aina suhtautunut myönteisesti ravintolisiin ja niitä on myynnissä hänen omassa kaupassaankin. Kun hän vuosia sitten oli kylpyläreissulla Virossa, sikäläinen lääkäri suositteli hänelle ubikinonia, jota Janne on käyttänyt jo useita vuosia.

– Vitabalansin Sini Silmän löysin puolivahingossa oman kaupan hyllyltä, hän naurahtaa. – Rupesin katsomaan pakkausta vähän tarkemmin ja luin tehtaan esitteen. Myös vaikeaa diabetesta sairastava enoni, jonka näkö on heikentynyt aika nopeasti, puhui näkökykyä parantavista luontaistuotteista, joten minäkin päätin kokeilla.

Janne ottaa yhden Sini Silmä -tabletin joka päivä klo 11-13 välillä. Kun hän oli syönyt sitä kolme kuukautta, hän meni uudestaan näkötesteihin, jolloin lääkäri ilmoitti Jannen näön selvästi parantuneen.

– Kerroin lääkärille syöneeni Sini Silmää, johon hän totesi heti, että sillä on silmiä parantava vaikutus. Olen nyt syönyt sitä jo toista vuotta ja olen huomannut aivan selvästi, että silmien väsyminen on vähentynyt. Myös näkökyky on parantunut. Ikävä kyllä minulla huomattiin viime tarkastuksessa oikeassa silmässä harmaakaihin alku, jota nyt seurataan. Syön antioksidantteja ja yritän torjua kaihia niiden avulla, mutta varmaan kaihi jossakin vaiheessa joudutaan leikkaamaan. Se ei kuitenkaan ole nykyisin mikään ongelma.

Sen sijaan silmänpainevian kanssa Janne joutuu elämään loppuikänsä.

– Silmälääkäri sanoi, ettei se poistu itsestään ja että lääkitystä on jatkettava koko ajan. Onneksi tämä vika pysyy hanskassa lääkityksellä. Nykyään silmänpaineeni on 15-18, kun se hoidon alkaessa oli pahimmillaan 60. Elämässä ei silmien takia ole mitään rajoituksia, sillä pystyn katselemaan ongelmitta televisiota ja elokuvia. Vain ampuminen ei onnistu kunnolla, sillä kun vika on oikeassa silmässä, minun pitäisi tähdätä vasurilla. Tosin en ole muutenkaan ampunut vuosikausiin, joten se ei haittaa.

Janne pitää kävely- ja pyöräilylenkeistä. Hänellä on matkailuauto, jonka kanssa hän tekee pari kertaa vuodessa reissun johonkin suuntaan. Yleensä hän tähän yhteyteen yhdistää myös liikunnan.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 10-08

Teksti:Vitabalans
Avainsanat: silmät, harmaakaihi, näkö, silmävaivat, värikalvon tulehdus

Kommentit

Oma kommentti