Virpi Kuitunen: Pelkällä kotiruualla ei pärjää

Virpi KuitunenNelinkertainen maailmanmestari Virpi Kuitunen on käyttänyt viime syksystä asti uutta kotimaista palautusjuomajauhetta ja vakuuttaa, että hänen lihaksistonsa on näin pysynyt entistä paremmassa kunnossa. – Tavallisesta kotiruuasta ei kovalla harjoituskaudella saa riittävästi energiaa, hän toteaa.

Suomalaiset koululääketieteen ravitsemusasiantuntijat hokevat vuodesta vuoteen samaan mantraa, jonka mukaan jopa huippu-urheilijat saavat kotimaisesta, monipuolisesta ja ravitsevasta kotiruuasta kaikki tarvittavat vitamiinit, hivenaineet ja rasvahapot. Yksi huippu toisensa jälkeen väittää aivan päinvastaista, ja nyt tähän samaan kuoroon liittyy myös Virpi Kuitunen, 31.

– Olen käyttänyt kuusamolaisen Heraclesin palautusjuomajauhetta viime syksystä saakka ja sen avulla lihaksistoni on pysynyt paremmassa kunnossa. Koen saaneeni apua harjoitteluuni palautumisen nopeutumisen kautta.

– Kovalla harjoittelukaudella on täysi mahdottomuus saada ruuasta riittävästi energiaa. Ei ole mahdollista syödä sellaisia määriä ruokaa, että energian saanti olisi riittävä. Palautusjuomajauhe on nopea ja helppo tapa saada energiaa ja esimerkiksi proteiinia nopeasti imeytyvässä muodossa. Myös kilpailukaudella, jolloin kovien kilpailujaksojen aikana palautuminen on tärkeää, energiaa on saatava heti palautumisen käynnistymiseksi mahdollisimman pian eikä ruokaa ole yleensä heti maalissa saatavana.

Virpi toteaa, ettei hän tiedä oikeastaan yhtään mitään muiden hiihtäjättärien ravintolisäasioista. Hän kertoo itse olleensa hyvin varovainen palautusjuomien ja –patukoiden käytössä, koska maailmalta on tasaisin väliajoin kantautunut uutisia, joissa kerrotaan ravintolisien epäpuhtauksista.

– Mutta kun kuulin kuusamolaisesta Heraclesista ja sain vahvistuksen siitä, että kaikki raaka-aineet ovat puhtaita, valmistus tapahtuu Suomessa eikä tuotteessa ole mitään lisäaineita, kiinnostuin asiasta, testasin ja pidin niistä kovasti. Olen saanut monesta aiemmasta ravintolisästä erilaisia iho-oireita tai vatsanväänteitä, mutta Heracles on toiminut minulla hyvin eikä esimerkiksi kovan voimaharjoituksen jälkeen lihaksisto ole ollut yhtä kipeä kuin aikaisemmin. Käytän Heracles Sportiusta ja Naturalia.

On helppo uskoa, että Virpi on tavallista kriittisempi sen suhteen, mitä suuhunsa laittaa. Lahden 2001 skandaali on vielä kaikkien muistissa.

– Otan vain tuotteita, joiden tiedän olevan puhtaita ja siksi Heracles oli palautusjuomaongelmaan kuin nenä päähän, hän naurahtaa.  – Ei tarvitse miettiä, onko tuote varmasti puhdas, kun tietää sen todella olevan.

Juha Mieto kertoi aikoinaan, ettei hän saanut omalla aktiivikaudellaan minkäänlaisia neuvoja tai ohjeita ravintolisien käytössä. Ajat ovat kuitenkin onneksi muuttuneet.

– Valmentajat ja hiihtoliiton lääkäri ovat antaneet minulle tietoa energian saannista ja palautumisen tärkeydestä sekä niihin liittyvistä seikoista kuten ruokailurytmin, unen, hygienian ja stressittömän elämän tärkeydestä, Virpi luettelee.

Ravinnon suhteen maailmanmestari kertoo olevansa kaikkiruokainen. Kaikki uppoaa, mutta kohtuudella.

– Energiaa kuluu paljon, ja koska on vaikeaa saada syötyä ruokana riittäviä määriä, on tärkeää syödä terveellisesti. En varsinaisesti kiellä itseltäni mitään herkkuja, mutta kohtuus pitää olla kaikessa. Tärkeää on yrittää syödä hyvälaatuista ravintoa ja tasaisin väliajoin. Proteiini kuuluu ohjelmaan joka aterialla.

– Olen aika kaikkiruokainen ja uteliaskin ruuan suhteen. En siis kiellä itseltäni herkkujakaan, mutta yritän syödä kohtuudella runsaasti energiaa sisältäviä tuotteita. En juuri nyt keksi mitään ruokaa, mitä en pystyisi syömään. Tämän hetken suosikkini on kana-pesto-mozzarellasalaatti, jonka valmistan itse. Teen mielelläni ruokaa ja kokeilen uusia reseptejä – jos vain ehdin. Viiniä juon joskus ruuan kautta, mutta muuten alkoholin käyttöni on erittäin vähäistä.

Virpi Kuitunen sanoo, että Sapporon viimetalvinen 30 km perinteisen kultamitali on kaikista hänen voitoistaan herkistänyt eniten. Hän toteaa kuitenkin maailmancupin kokonaiskilpailun voiton olleen varmaan hänen uransa saavutuksista kovin, koska se vaati koko kauden kunnossa oloa. Sapporon MM-kisoissa sai palkinnon onnistuneesta suorituksesta heti maaliin tultua, joten tunteet olivat eri tavalla pinnassa kuin maailmancupin kokonaiskilpailujen palkintojenjaossa.

Virpi tähtää jo tiukasti uusiin urotekoihin, sillä seuraavat talviolympialaiset ovat enää kahden

vuoden päässä. Ne pidetään vuonna 2010 Kanadan Vancouverissa, missä Virpin tavoite on olla huippukunnossa. Hän ei pelkää edes selkänsä aiheuttavan siellä harmeja, sillä se on kestänyt täysipainoisen harjoittelun tähänkin asti ja Virpi uskoo niin käyvän myös jatkossa.

Viime vuosien suurmenestykset eivät Virpin mielestä ole vaikuttaneet ihmisten suhtautumiseen.

– Tulen toimeen kaikkien kanssa mielestäni hyvin. En ole kokenut menestykselläni olleen minkäänlaisia negatiivisia vaikutuksia. Asia on mieluummin ihan päinvastoin: kunnioitan itse kilpasiskojani ja uskon heidän kunnioittavan minua. Kenttä on avoin ja jokaisella on tasavertainen mahdollisuus voittaa.

Virpi Kuituselle on myös yksityiselämän puolella viime vuosina tapahtunut paljon, mutta hän ei edelleenkään halua kommentoida omia yksityisiä asioitaan julkisesti. Vain lähipiiri tietää, missä mennään. Jokin aika sitten eronnut Virpi ei suostu sanomaan mahdollisista uusista seurustelukuvioista sanaakaan. Nyt on hyvien ystävien aika.

– Lähimmät ystäväni ovat olleet elämässäni jo kauan. He ovat minulle erittäin tärkeitä ja aika heidän kanssaan on kallisarvoista. Vapaa-aikoinani yritän olla heihin vähintään yhteydessä, jos en ehdi tavata heitä. Minulla ei ole vapaa-aikaa hirvittävästi, mutta silloin kun sitä on, pidän lukemisesta, ristikoiden täyttämisestä ja leipomisesta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 03-08

Teksti:Heracles
Avainsanat: kunnon kohennus, palautuminen, Virpi Kuitunen

Kommentit

Oma kommentti