Virvoitusjuomat eivät virvoita

Perinteiset virvoitusjuomat ovat värjättyä sokerivettä, joihin on lisätty erilaisia makua antavia aineita. Kolajuomissa on lisäksi niukalti kofeiinia. Sokerin takia virvoitusjuomissa on melko runsaasti energiaa: yhdessä 0,33 litran pullollisessa virvoitusjuomaa on peräti 14 palaa sokeria ja energiaa noin 125 kilokalorin verran.

Virvoitusjuomat eivät kuitenkaan aiheuta mainittavaa kylläisyyden tunnetta energiapitoisuudestaan huolimatta, ja tässä piileekin näiden juomien petollisuus.

Virvoitusjuomateollisuus on tuonut terveystietoisia kuluttajia varten markkinoille ns. light-juomat, joissa sokeri on korvattu keinotekoisilla makeutusaineilla, useimmiten aspartaamilla ja asesulfaamilla, jotka eivät sisällä energiaa. On kuitenkin todettu, etteivät light-juomat silti auta painonhallinnassa.

Virvoitusjuomien kasvu jatkuu Suomessa vakaana. Tämän vuosikymmenen alussa suomalaiset joivat noin 72 litraa virvoitusjuomia vuodessa. Virvoitusjuomien kulutus on meillä kaksinkertaistunut 10 vuodessa, ja yhä vähemmän liikkuvat juovat yhä enemmän virvoitusjuomia, mikä ei ole ollenkaan hyvä yhtälö.

Teksti: Hymy
Avainsanat: virvoitusjuoma

Kommentit

Oma kommentti