Vitamiinit ehkäisevät suolistosyöpiä

Noin 2500 suomalaista sairastuu ja tuhat kuolee vuosittain paksu- ja peräsuolisyöpään. Euroopassa uusia tapauksia todetaan vuodessa 363 000 ja koko maailmassa noin miljoona. Suuri osa ihmisistä sairastuu ja kuolee näihin syöpiin ihan turhaan, sillä joka viides tapaus olisi ehkäistävillä yksinkertaisesti ottamalla päivittäin B-vitamiineja ruoan lisänä. Japanilaisen tutkimuksen mukaan piilevä B6-vitamiinin puute lisää paksusuolen syövän riskiä yli 30 prosenttia.

Skotlannissa tutkittiin vastikään 2028 paksu- ja peräsuolisyöpiin sairastunutta henkilöä. Verrattaessa 2722 terveenä säilyneeseen kaltaistettuun henkilöön kävi ilmi, että terveet olivat ottaneet vitamiineja ruoan lisänä enemmän ja useammin. Tässäkin aineistossa B6-vitamiinin päiväannos korreloi syövän ehkäisyyn. Mitä suurempi annos, sitä parempi teho, päättelivät Edinburghin ja Aberdeenin ja tutkijat Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention -lehdessä. 

Verikokeissa on ilmennyt, että vitamiinien piilevät puutteet ovat väestössä yllättävän yleisiä, jopa hyvin koulutettujen naisten keskuudessa. Joka neljäs yli 65-vuotias suomalainen potee piilevää B6-vitamiinin puutetta, joka olisi erittäin helppo korjata pienellä päivittäisellä B6-vitamiiniannoksella. Tämä kävi taannoin ilmi Lahdessa Tapanilan vanhainkodissa tekemässäni tutkimuksessa. Vika ei ollut keittäjässä, vaan siinä, että ikääntyvät syövät vähemmän kuin nuoret, iäkkäillä on usein huonot hampaat ja monia samanaikaisia sairauksia, joiden hoitoon käytetyt useat lääkkeet vähentävät ruoan vitamiinien imeytymistä ja biologista hyväksikäyttöä.

Monet suomalaiset potevat D-vitamiinin ja B-vitamiineihin kuuluvan foolihapon puutosta. Sen myöntää vihdoin Kansanterveyslaitoskin. Naiset saavat ruoastaan foolihappoa keskimäärin 200 mikrogrammaa, kun virallinen saantisuositus on 300 ja ihanteellinen 800:n luokkaa. Kohtalainen foolihapon, B2-, B6- ja B12-vitamiinien vaje voi lisätä solujen DNA-vaurioita, kirjoittavat amerikkalaisen Tuft-yliopiston tutkijat Journal of Nutrition -lehdessä. Kaikkien neljän B-ryhmän vitamiinin samanaikainen lievä puutos saattaa siis käynnistää paksusuolen syövän. B-vitamiineja on siis varmista ottaa yhdistelmävalmisteena, varsinkin, jos suvussa on ilmennyt syöpätauteja.

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: paksusuolisyöpä, peräsuolisyöpä, suolistosyöpä, vitamiini

Kommentit

Oma kommentti