Voimajuoma auttoi syöpähoidoissa

TerveysHymy_Kytökangas_by_anne_anttilaKun Irma Kytökangas alkukesästä 2015 löysi rinnastaan kyhmyn, hän osasi heti pelätä pahinta. Kyseessä oli syöpä.

– Heti seuraavana päivänä patin löytymisen jälkeen ostin pullon ja rupesin juomaan voimajuomaa, hän toteaa.

Kuva Kempeleläinen Irma Kytökangas, 54, oli täysin terve aina siihen saakka, kunnes hän löysi rinnastaan pahaenteisen kyhmyn kesäkuun alkupuolella viime vuonna.

Irma työskentelee myyjättärenä Oulun Life -luontaistuotekaupassa, missä hän on vaikuttanut jo 16 vuotta. Hän on koulutukseltaan laboratoriohoitaja, mutta kun työt vähenivät, hän vaihtoi alaa.

– Olin aikaisemmin töissä Antioksidanttiklinikalla ja siellä silmäni avautuivat. Me emme saa ravinnosta ihan kaikkea, mutta kun ravintotekijät pannaan kohdalleen, monet vaivat voivat helpottaa.

Irman aviomies on ammatiltaan sähköinsinööri ja pariskunnalla on kaksi aikuista tytärtä, 19- ja 25-vuotiaat. Seuraavaa polvea ei vielä ole ja Irma nauraakin, ettei asialla ole mikään kiire.

– Oli ihan sattuma ja onni, että itse löysin kyhmyni, hän huokaa.

– Mammografiassa ei näkynyt aluksi mitään, mutta ultrassa löytyi alue, josta näyte kannatti ottaa. Sairaalassa koepala tutkittiin ja 16.7.2015 tuli tuomio: kyseessä oli hormoniperäinen rintasyöpä, joka ei onneksi ollut ihan pahimmasta päästä.

– Ihmettelin tietysti kovasti, miksi se oli minuun iskenyt, sillä olen aina ollut hyvin liikkuvainen. En ole ikinä tupakoinut eikä muissakaan elämäntavoissa ole valittamista. Silti syöpä iski.

HPU-pullo_Fin_thSytostaatteja ja sädehoitoa

Kun rinnan patti oli löytynyt, hän päätti heti ottaa ohjat omiin käsiinsä.

– Menin heti seuraavana päivänä töihin ja ostin pullollisen Havupuu-uutejuomaa. Rupesin välittömästi juomaan sitä. Olin kuullut asiakkailta siitä niin paljon, ja erityisesti kuinka sen ansiosta kovien hoitojenkin aikana ihmiset olivat säästyneet pahalta ololta ja jaksaneet muutenkin hyvin. Itse ajattelin tietysti heti, että patti oli pahanlaatuinen ja valmistauduin pahimpaan. Päätin juoda sitä pullon päivässä ainakin siihen saakka, kunnes kuulen, mikä tuomio tulee olemaan.

Irma sai sekä sytostaatteja että sädehoitoa. Lääkäri totesi, että kyseessä oli raju kuuri.

– Tammikuun lopussa oli leikkaus. Sen jälkeen aloitettiin sädehoito, jonka loputtua hoitohenkilökunta oli ihmeissään, koska minulla ei ollut minkään sortin polttavaa tunnetta iholla, iho ei palanut eikä se mennyt rikki. Silloin minulta kysyttiin, söinkö jotain vitamiineja. Vastasin myöntävästi ja kerroin syöväni muun muassa D-vitamiinia, mutta kerroin juoneeni myös koko ajan voimajuomaa. Hoitaja kysyi, että mitä ihmettä se on, jolloin kerroin, ja asia oli hänellekin jollakin lailla tuttu. Hän kuitenkin ihmetteli, saiko sitä käyttää sytostaattien aikanakin, jolloin totesin, että en käytä mitään kiellettyjä aineita vaan pelkästään sallittuja aineita!

Sädehoidon loputtua Irma jatkoi edelleen tahtia ”päivä ja pullo”, mutta tätä nykyä hän kulauttaa päivässä enää puolikkaan.

Onneksi hoidot alkoivat tepsiä nopeasti.

– Tukka tietysti lähti melkein kokonaan, mutta takaraivolle jäi hiuksia ihan viimeiseen sytostaattihoitoon asti. Silmäripsiäkin oli jäljellä 5-6, mutta nekin tipahtivat tammikuun lopussa. Aika äkkiä alkoi kuitenkin päähän kasvaa uutta sänkeä, mutta kaikkein ihmeellisintä on se, että minulle kasvoivat sytostaattihoitojen aikana kynnet!

– Laitan sen ainakin osaksi Havupuu-uutejuoman ansioksi, sillä sytostaattien aikana kynsien pitäisi päin vastoin lähteä pois.

Yllättävän pirteä syöpäpotilaaksi

Irma ei kärsinyt hoidon aikana pahoinvoinnista.

– Ei ensimmäistäkään etovaa tilannetta. Sitä ihmetteli useampi lääkäri ja minulle sanottiin, että saamani sytostaattiyhdistelmä on sellainen, että se aiheuttaa useimmille todella pahan olon. Silloin teki mieli kertoa juomasta, mutta päätin kuitenkin olla hiljaa.

– Laitan juoman ansioksi myös sen, että ruokahalu oli koko ajan erinomaisen hyvä. Jaksoin myös käydä kävelylenkillä ihan samaan tahtiin kuin ennen sairautta. Monesti tein lenkin yhdessä norwichinterrieri Veetin kanssa. Hän on ollut yksi hoitohenkilöistäni, todellinen terapiakoira. Vaikka olin sairauslomalla kymmenen kuukautta, elin kotona ihan normaalia elämää.

Irma tunnustaa, että sairauden eri vaiheissa mieliala vaihteli samalla tavalla kuin raskauden aikana. Nyt Irma jatkaa elämäänsä aivan samalla tavalla kuin ennen sairautta. Hän on ollut töissä kesäkuusta lähtien ja tekee usein 12 km työmatkansa polkupyörällä. Seuraava terveystarkastus on tammikuun alussa, jolloin otetaan verikokeet ja käydään ultrassa ja mammografiassa. Irma on positiivisella mielellä, niin kuin pitääkin olla.

– Nyt ei muuta kuin eteenpäin. Tämä on toisen elämän uusi alku, hän sanoo.

Terveys-Hymy 9-2016


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Anne Anttila
Avainsanat: havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma, rintasyöpä, syöpä

Kommentit

Oma kommentti