Vuoden 2011 rohdoskasvi on pellava

Pellava, Linum usitatissimum, on ikivanha viljelykasvi, joka jo 8000 vuotta sitten tunnettiin kankaiden ja vaatteiden raaka-aineena. Nyt pellava on noussut niittämään mainetta terveyskasvina, se tarjoaa luonnonmukaisia ja turvallisia keinoja hoitaa ruoansulatusta, kolesteroliarvoja ja vaihdevuosivaivoja.

Nykyään viljellään pääasiassa öljypellavaa. Pellavan sisältämiä kestäviä ja pitkiä kuituja käytetään tekstiilin raaka-aineena ja pellavansiemeniä rohdoksena. Pellavansiemenen rasvahappokoostumus on poikkeuksellinen muihin kasviöljyihin verrattuna. Se sisältää monityydyttymätöntä omega-3-sarjan alfalinoleenihappoa 45–60 prosenttia, kun muissa kasviöljyissä määrä on vain muutamia prosentteja.

Pellavan muut merkittävät terveysominaisuudet tulevat pellavan siemenien sisältämistä kuiduista ja lignaaneista. Kuidut edistävät suolen toimintaa ja auttavat kolesterolitasojen hallinnassa laskemalla erityisesti huonoa eli LDL-kolesterolia. Lignaanit näyttävät tutkimusten mukaan suojaavan hormoniperäisiltä syöviltä ja sydänsairauksilta.

Pellava onkin nyt ansainnut Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton vuoden 2011 rohdoskasvin arvon. Valinnalla halutaan nostaa arvostusta perinteisten luonnonlääkkeiden käyttöä kohtaan sekä muistuttaa kasvilääkinnän laajasta käytöstä läpi ihmiskunnan historian.

Teksti: Hymy
Avainsanat: pellava, rohdoskasvi, terveyskasvi

Kommentit

Oma kommentti