Yli 20 vuoden vatsavaivat hellittivät

Raija HyttinenJoensuulaisen Raija Hyttisen vatsa ei ole sietänyt sieniä, tuoretta ruisleipää, perunoita ja omenoita, mutta tätä nykyä hän pystyy popsimaan niitä ilman vatsanväänteitä.

Jouluna 60 vuotta täyttävä Raija Hyttinen on alun perin syntyisin Härmästä Pohjanmaalta, mutta koska hän muutti jo viisivuotiaana vanhempiensa mukana Joensuuhun, hän pitää itseään täysin pohjoiskarjalalaisena. Raija asuu tätä nykyä yksin. Hänellä on aikuinen tytär, jolla on 12-vuotias tytär Mona ja kahdeksanvuotias poika Juuso.

Raijalla on takanaan pitkä, peräti 30 vuoden työura Joensuun Anttilan pukeutumisen osastolla. Hän on tehnyt eläkevakuutuksen ja pääsisi eläkkeelle jo 60 vuotta täytettyään, mutta hän ei halua vielä eläkepäiville, koska on täydessä työkunnossa. Virallista eläkeikärajaansa hän ei edes tiedä, mutta arvelee sen olevan 63 vuotta. Eiköhän asia vielä tule jossakin vaiheessa puheeksi.

Raijalla ei ole koskaan ollut mitään vakavampaa sairautta ja hän on ollut ilman lääkitystäkin aina tämän vuoden lokakuun alkuun saakka, jolloin lääkäri kirjoitti hänelle kolesterolilääkkeet. Kokonaiskolesteroli oli 6,6 ja triglyseridit 3,48. Kokonaiskolesterolin suositusraja on alle viiden ja triglyjen alle kahden.

Seuraavan kerran Raija käy mittauttamassa kolesterolinsa neljän kuukauden kuluttua.

– Oikeastaan ainoa varsinainen terveysmurheeni on ollut sitkeät vatsavaivat, hän kertoo. – Ne ovat kiusanneet hirveän kauan, ainakin 20 vuotta. Oireena on niin kova vasemman puolen ylävatsakipu, ettei suorassa pysty olemaan ollenkaan. Kipu kestää yleensä vain päivän, ja sitten se menee ohi. Olen joskus joutunut lähtemään töistäkin kesken päivän pois, mutta en ole ollut tämän takia varsinaisella sairauslomalla. Kipu johtuu varmaan siitä, että vatsaan kertyy ilmaa, mutta se ei pääse mitään kautta pois.

– Asiaa on jonkin verran tutkittukin, joskaan suun kautta tehtyä tähystystä eli gastroskopiaa minulle ei ole koskaan tehty, eikä sitä ole ikäväkään. Olen kuullut, että se on sen aika epämiellyttävä tutkimus. Kerran keskussairaalassa minulle sanottiin, että kyseessä olisi suolistokoliikki ja sainkin joitain pillereitä, mutta ei niistä ollut sen enempää apua.

Raija on vuosien mittaan oppinut tietämään, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat hänelle aivan erityisiä ongelmia. Sellaisia ovat sienet, tuore ruisleipä, perunat ja omenat.

– Tykkään perunoista etenkin näin syksyllä. Syön niitä ihan hupsuna, hän tunnustaa. – En ole sen kummemmin ruvennut hakemaan apua, kun olen osannut varoa tiettyjä ruoka-aineita, mutta esimerkiksi sienet ovat sen verran suurta herkkua, että olen syönyt niitä joka syksy, vaikka olen tiennyt jälkiseuraamuksista. Olen ajatellut, että koskekoon sitten, mutta sienistä en luovu.

Vajaat pari vuotta sitten Raijan hyvä entinen työkaveri suositteli hänelle Harmonia Oy:n Gastronel+ -nimistä valmistetta, joka on tarkoitettu erilaisista vatsaongelmista kärsiville.

– Hän suorastaan pakotti minut ostamaan Gastronelia, Raija nauraa. – Luontaistuotteet eivät tässä vaiheessa olleet minulle kovinkaan tuttuja. Huomasin hyvin nopeasti, että valmiste tosiaan auttaa, ja niinpä pystyn nykyään syömään vaikka sieniä, kunhan vain muistan ottaa pari kapselia puolisen tuntia ennen ruokailua. Sama koskee myös omenia, joita syksyllä tuli tosi paljon. En ollut aikoihin uskaltanut syödä omenia, mutta kun syksyllä omenia kuorittiin ja soseutettiin, niin minähän söin niitä koko ajan, eikä mitään ongelmia ilmaantunut.

– Ilmavaivoja tulee toki vieläkin, mutta niistä pääsee eroon. Ilma ei enää kerry vatsaan vaan se poistuu luonnollista tietä. Kaikki vatsavaivani ovat Gastronelin myötä kokonaan ohi ja voin syödä nykyään ihan mitä haluan. Ainoa juttu, mitä en vielä ole uskaltanut kokeilla, on tuore ruisleipä, mutta en epäile, ettei senkin syönti onnistuisi. Olen kuitenkin varmuuden vuoksi siirtynyt kauraleipään.

Sen jälkeen kun Raija oli viime vuonna Kerimäellä Herttuassa Aslak-kuntoutuksessa, hän sai sieltä hurjasti potkua oman hyvinvointinsa ylläpitämiseksi. Hän on ruvennut käymään kahdesti viikossa kuntosalilla ja hän nauhoittaa television jumppa-ohjelmia, joiden mukaan hän voimistelee kotona. Raija käy usein myös mökillä, missä tulee harrastettua hyötyliikuntaa.

– Uin myös syksyllä järvessä aina jäitten tuloon saakka, ja sitten kun jäät tulevat, jatkan avantouinnilla. Kaikesta huolimatta silloin tällöin tahtoo ilmaantua kolotuksia, mutta niihin olen löytänyt aivan erinomaisen Perskindol-nimisen voiteen. Eniten särkyjä on ollut ristiselässä ja olkapäissä, mutta ne ovat parantuneet Perskindolin ansiosta.

– Jopa 90-vuotias isänikin käyttää Perskindolia omiin kremppoihinsa, Raija kertoo.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Johanna Kokkola

Terveys-Hymy 12-09

Teksti:Harmonia
Avainsanat: suolisto, vatsavaiva, ilmavaiva, ruuansulatus, kylmäkuumageeli

Kommentit

Oma kommentti