Yli 20 vuotta kestänyt atopia hellittää

Tanja Timonen ja koiransa BonjaTanja Timonen on kärsinyt atooppisesta ihottumasta niin kauan kuin muistaa. On kokeiltu valohoitoa, kilokaupalla erilaisia voiteita ja suolahauteita, mutta vailla suurempaa menestystä. Nyt tilanne on kuitenkin ratkaisevasti muuttunut.

Tanja Timonen ei osaa sanoa, missä iässä atopia on ollut kaikkein hankalin.

– Minulla on ollut atooppinen iho aina, rovaniemeläinen Tanja, 23, huokaa. – Jos en paljon valehtele, niin se on kiusannut minua jo parin kolmen vuoden iästä lähtien. Atopiaa on alusta alkaen ollut ihan koko vartalossa eli päästä varpaisiin, mutta pahimpana se on kuitenkin ollut taipeissa.

Atopian oireet ovat vaihdelleet, on ollut sekä hyviä että huonoja kausia, mutta sen Tanja tietää pomminvarmasti, että keljuimmillaan ihottuma on aina talvisin, kun on kuiva ilma ja pakkasta. Silloin iho kuivuu, punoittaa ja kutisee entistä enemmän.

– Kesällä aurinko tekee hyvää, mutta liikaa kuumuus on sitten taas jo pahasta, hän toteaa. – Suvussa tätä vaivaa ei ole kenelläkään muulla. Minulla ei ole edes pahempia allergioita. Jonkinlaista pölyallergiaa kuitenkin on, jos pölyä on paljon. Enkä kestä hoitotuotteissa olevia hajusteita.

Tanja seurustelee ja poikaystävä ajaa rekkaa. Lapsia ei vielä ole. Tanjalla on taskussaan myös luontoyrittäjän tutkinto, mutta tällä hetkellä hän työskentelee siivous- ja keittiöhommien parissa.

Omaa luontoalan firmaa hän ei ainakaan näillä näkymin ole valmis perustamaan, mutta hän sanoo haluavansa alalle, jos pääsee Lappiin töihin. Niin kuin huomataan, Rovaniemi ei siis Tanjan mielestä vielä ole Lappia!

– Muita terveysmurheita minulla ei ole kuin tämä atopia, hän toteaa. – Sitä on hoidettu välillä valohoidolla, miljoonalla eri voiteella ja suolaliuoskääreillä, mutta nyt vasta arbutiini on alkanut tehota siihen. Entinen työnantajani antoi sitä minulle kokeiltavaksi muutama kuukausi sitten. Olen käyttänyt Detrian Natural Arbutin -sarjasta seerumia sekä päivä- ja yövoidetta, mutta silmänympärysvoidetta en ole tarvinnut.

– Hämmästyin itsekin, kuinka seerumi alkoi toimia ihan heti. Kasvoissa huomasi muutoksen parempaan jo kolmen, neljän päivän kuluttua. Olen kuitenkin huomannut, että sitä on käytettävä säännöllisesti.

– Nyt kasvot eivät enää ole kuivat. Iho tuntuu tosi hyvältä eikä se ole silti ollenkaan rasvainen. Iho on tasoittunut, entistä selvästi kosteampi eikä se enää punoita. Myös läiskät ovat hävinneet. Muutosta parempaan on tapahtunut ihan selvästi. Kun laitan iholleni seerumitehotippoja, kutina lakkaa saman tien. Pystyn nykyään myös nukkumaan entistä paremmin, kun yö ei mene raapiessa.

Tanja käyttää arbutiinivalmisteita päivittäin kasvojen ohella myös jalkoihin ja taipeisiin. Arbutiiniseerumia hän käyttää pelkästään iltaisin nukkumaan mennessä, ja sen päälle hän laittaa yövoiteen. Päivävoidetta hän sivelee iholleen aamuisin. Kantavaksi valmisteeksi hän nimeää hetkeäkään empimättä seerumin.

– Aion ilman muuta jatkaa samalla tavalla ja vielä kun talvi on tulossa, hän toteaa tyytyväisenä. – On ihan mukava juttu, että tällainen aine on vihdoinkin löytynyt. Suosittelen tätä sarjaa lämpimästi, jos kärsii kuivasta ja huonosta ihosta.

Tanja on hyvin liikunnallinen nuori nainen. Vapaa-aikoinaan hän käy kuntosalilla, pyöräilee työmatkat ja usein muutenkin. Lenkillä hän käy yhdessä seitsenvuotiaan Bonja-koiransa kanssa, joka on rodultaan saksanpaimenkoira.

– Bonja on ollut minulle atopiaani verrattuna hyvin vähän aikaa, vain kuutisen vuotta, kun taas atopiaa olen sairastanut jo parikymmentä vuotta, Tanja naurahtaa. – Bonja ei ole aiheuttanut minulle minkäänlaisia allergia- eikä muitakaan oireita.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Timo Lindholm

Terveys-Hymy 12-09

Teksti:Detria
Avainsanat: atooppinen iho, couperosa, arbutiini, atopia, maksaläiskä

Kommentit

Oma kommentti