Yliaktiivinen rakko on nyt hallinnassa

Mainos

– Lääkäriin vaan, ei sen kanssa kannata ihmetellä. Kyseessä on yleinen vaiva ja apua on saatavilla, Ritva Viitala toteaa.

Helsinkiläisen Ritva Viitalan, 54, virtsaamisongelmat alkoivat neljä viisi vuotta sitten. Kun pissahätä tuli, vessaan oli päästävä heti – ja jos ei päässyt, pissat tulivat housuihin. Jokainen voi kuvitella, kuinka hankalasta asiasta on kyse.
– Tällaisia tilanteita tuli ehkä kerran kuussa.Yliaktiivinen rakko on sellainen, että kun tulee pissahätä, vessaan on päästävä välittömästi. Siihen ei aina suinkaan ole mahdollisuutta.
– Pari tosi ikävää tapausta tulee heti mieleen. Olin tulossa pyörällä töistä ja pysähdyin liikennevaloihin. Odottaessani valojen vaihtumista tunsin, että nyt tulee pissahätä. Koska en pääsyt vessaan, pissat lorahtivat housuun. Minulla oli vielä valkoiset housut jalassa ja ajattelin, että nyt sen näkivät kaikki. Tilanne oli todella inhottava.
– Toinen paha tilanne syntyi, kun olin kaverini häissä, ja juhlissa tuli tietysti nautittua myös alkoholia. Olimme pihalla juttelemassa, kun taas tuli äkisti hätä enkä ehtinyt vessaan. Muistan kuinka pissa valui pitkin jalkojani ja kengät kastuivat. Juhlat päättyivät siihen minun osaltani eikä se mukavalta tuntunut.
Kun ensimmäiset hankaluudet aikoinaan ilmaantuivat, Ritva hakeutui hyvin nopeasti gynekologin vastaanotolle. Tämä teki diagnoosin ja varmisti, ettei kyse ollut mistään elimellisestä viasta tai tulehduksesta. Samalla Ritva sai asianmukaisen lääkityksen.
– Sen jälkeen kävin vielä myös urologilla, joka tutki rakon ja totesi sen olevan ihan normaali. Olen käynyt pari kertaa myös yliaktiiviseen rakkoon erikoistuneen fysioterapeutin luona. Hän tutki lantionpohjan lihakset ja antoi vinkkejä sekä lihasten harjoittamiseksi että rakon kouluttamiseen. Fysioterapeutin ohjeet ja lääkitys ovat muuttaneet tilannetta ratkaisevasti paremmaksi.

Myös öiset vessareissut harvenivat

Ritva sanoo, ettei hän edelleenkään ole vailla ongelmia, mutta ne ovat hallittavissa. Hän patistaakin kaikkia kohtalotovereitaan tarttumaan itseään niskasta ja menemään lääkärille. Asia on hoidettavissa.
– Nyt tilanne on oikein hyvä. En enää edes muista, koska viimeksi pissat ovat tulleet housuihin. Aiemmin jouduin käymään yöllä kolmekin kertaa vessassa, mutta nyt kerta riittää. Päivisin käyn vessassa ihan normaaliin tahtiin, ehkä noin kuusi seitsemän kertaa vuorokaudessa.
Ritva on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja hän tekee töitä henkilöstöhallinnon parissa.
– Olen hoitanut henkilöstöhallinnon tehtäviä viimeiset kymmenen vuotta. Henkilöstöhallinto on lähellä sydäntäni.

”Hieno homma, ystävät sanovat”

Ritva on alusta alkaen kertonut avoimesti ongelmastaan, eikä hän totisesti ole vaivansa kanssa yksin. Sadattuhannet suomalaiset kärsivät samasta vaivasta.
– Ihmiset ovat suhtautuneet asiaan oikein hyvin, kukaan ei ole tullut haukkumaan typeräksi. Kukaan ei tiedä, mistä tämä vaiva saa alkunsa ja miksi se tulee toisille ja toisille ei.
Ritva tosin arvelee, että yksi tekijä voi olla peräisin lapsuudenkodista.
– Äiti kävi koko ajan vessassa ja tavallaan opetti meille lapsille saman tavan, että vessassa pitää käydä aina kun mahdollista. Toisaalta olen liikkeissäni aika nopea ihminen, joten siksi rakkokin saattaa olla yliaktiivinen. Olen huomannut myös, että kun elämässäni on rauhallinen vaihe, silloin rakkokin on rauhallinen. Myös vaihdevuodet voivat olla yliaktiivisen rakon taustalla.

Jopa 300 000 kohtalotoveria

Yliaktiivinen virtsarakko tarkoittaa rakon epänormaalia toimintaa, joka johtaa tihentyneeseen ja voimakkaaseen virtsaamistarpeeseen. Vessa on tällaisen tilanteen tullen usein aivan liian kaukana. Yliaktiivisesta rakosta kärsivä saattaa joutua käymään vessassa jopa useita kertoja tunnissa.
Vaiva on yhtä yleinen miehillä ja naisilla, ja se yleistyy iän myötä. On arvioitu, että lähes joka viidennellä yli 40-vuotiaista on yliaktiivinen rakko ja arvioiden mukaan siitä kärsii peräti 330 000 suomalaista. Useimmiten taustalla on huono tapa käydä vessassa varmuuden vuoksi, mutta muitakin syitä on olemassa.
Oireet saattavat ilmaantua vähitellen, jolloin elämänlaatu heikkenee pikkuhiljaa ja huomaamatta. Turhan moni yliaktiivisesta rakosta kärsivä sopeutuu vaivaan vähitellen ja jättää pois sellaiset tilanteet, joissa yliaktiivinen rakko haittaa. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Kari Pekonen
Avainsanat: Ritva Viitala, yliaktiivinen rakko

Kommentit

Oma kommentti