Yliherkkyysreaktion saaneelle apua

Äkillinen yliherkkyysreaktio eli anafylaktinen reaktio on nopeasti etenevä ja pikaista hoitoa vaativa tila, jossa potilas saa voimakasta kutinaa, turvotusta ja vatsaoireita. Anafylaksia saattaa johtaa hoitamattomana jopa potilaan kuolemaan.

Kesäaikana tavallisia anafylaktisen reaktion aiheuttajia ovat hyönteisten pistot. Adrenaliini on ainoa keino pysäyttää voimakas yliherkkyysreaktio. Potilaan on syytä pitää mukanaan ainakin kaksi adrenaliini-injektiota, koska jopa yli kolmannes voimakkaan allergisen reaktion saaneista potilaista tarvitsee toisenkin adrenaliiniannoksen reaktion sammuttamiseksi.

– Jos äkillisen yliherkkyysreaktion oireet ovat ehtineet kehittyä pitkälle, potilas tarvitsee todennäköisesti toisenkin adrenaliinipistoksen. Samoin isokokoiset potilaat tarvitsevat usein kaksi injektiota, kertoo allergologian erikoislääkäri Timo Helin HUS:n Iho- ja allergiasairaalasta.

Anafylaktisen reaktion yleisyyttä ei tunneta tarkasti, mutta on arvioitu, että niitä tapahtuu 3−8 sataatuhatta asukasta kohti vuodessa. Kuolemantapauksia on Suomessa noin joka toinen tai kolmas vuosi.

Paikalle sattuneen auttajan tulee soittaa ensimmäiseksi hätänumeroon 112, jotta paikalle saadaan nopeasti ammattiapua. Jos ulottuvilla on adrenaliinikynä, injektio tulee pistää viivytyksettä reiden tai olkavarren lihakseen.

– Adrenaliinin pistämistä ei kannata aristella. Turhasta pistämisestä ei yleensä ole mitään haittaa potilaalle, Timo Helin painottaa.

Teksti:Hymyn toimitus
Avainsanat: adrenaliini, anafylaktinen reaktio, yliherkkyys, yliherkkyysreaktio

Kommentit

Oma kommentti