Syksyisin ihmiset sienestävät ja liikkuvat muutoinkin paljon metsässä. Entäs jos tulee karhu vastaan?
Lähtökohtaisesti suurpedot väistävät ihmistä, mutta poikkeustapauksessa saatat joutua karhun kanssa silmäkkäin. Asiantuntija neuvoo, miten tulee toimia.
Käytännössä karhun näkeminen luonnossa liikuttaessa on hyvin harvinaista. Jotain poikkeuksellista on tapahtunut, jos karhun kanssa joutuu samalle marjamättäälle.
-Karhulla on hyvä kuulo- ja hajuaisti, joten se havaitsee ihmisen jo hyvissä ajoin ja pakenee paikalta. Joskus voi tosin tuulla väärästä suunnasta eikä karhu siksi saa ajoissa vainua. Karhu saattaa myös tulla yllätetyksi tappamansa saaliseläimen haaskalta, kertoo Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Harri Norberg.
Parhaiten karhut saakin karkotettua pitämällä metsässä melua. Rupattele kaverin kanssa tai vaikka laulele itseksesi.
Tässä vinkit jos kohtaat karhun:
-Peräänny, älä juokse.
-Pysy rauhallisena.
-Älä huuda, mutta jutustele. Osoita karhulle, ettet uhkaa sitä millään tavoin.
-Älä käännä karhulle selkääsi, jotta näet, mitä se tekee. Juokseminen tai puuhun kiipeäminen on turhaa, sillä karhu voittaa sinut molemmissa lajeissa. Vihainen karhu murisee, heiluttelee päätään, luimistelee korviaan ja käy pikajuoksijan lähtöasentoon. Sen sijaan takajaloilleen nouseva otso ei ole hyökkäämässä, vaan se pyrkii lähinnä saamaan paremman käsityksen tilanteesta. Lähde perääntymään niin että näet karhun.
-Karhu voi tehdä myös valehyökkäyksiä, joilla se pyrkii karkottamaan tunkeilijan. Jos karhu lähestyy sinua ja mukanasi on marjaämpäri tai irtonainen vaate, jätä se karhulle haisteltavaksi ja saat etumatkaa. Lähtökohtaisesti karhukin vain haluaa rauhoittaa tilanteen.
-Jos karhu kuitenkin tulee päälle, heittäydy maahan. Käy mahallesi tai sikiöasentoon ja suojaa päätä ja niskaa käsilläsi. Jos sinulla on reppu, jätä se suojaksi selkääsi.
Kuva Wikimedia Commons
Kommentit
Oma kommentti