Lähes sadan filippiiniläisen epäillään joutuneen törkeän petoksen uhriksi

Siivous. Kuva: Unsplash.com

Helsingin poliisilaitoksen valtakunnallinen ihmiskauppatutkintaryhmä on siirtämässä syyteharkintaan laajan epäillyn törkeän petoksen rikoskokonaisuuden, jossa lähes sataa, pääosin filippiiniläistä uhria erehdytettiin maksamaan olemattomasta työsopimuksesta suomalaiseen siivousalan yritykseen.

Uhrit maksoivat epäillysti väliportaana toimineiden rekrytoijien kautta pääkaupunkiseudulla asuvalle pääepäillylle 500-1500 euroa henkilöä kohden väitetystä työsopimuksesta pääepäillyn hallinnoimaan siivousalan yritykseen. Yrityksen tarkoituksenakaan ei ollut missään vaiheessa työllistää työntekijöitä.

Uhrit puolestaan pitivät toimintaa siinä määrin uskottavana ja laillisena, että he hakivat työntekijän oleskelulupaa Suomeen tarkoituksenaan muuttaa ansiotyön perässä Suomeen. Kaikki uhrit maksoivat Maahanmuuttoviraston käsittelymaksun, 490 euroa, sekä muut oleskelulupaprosessin kulut, vaikka työnantajan tarkoituksena ei ollut millään tavalla sitoutua oleskelulupaprosessiin.

Poliisi on onnistunut tavoittamaan mittavan määrän uhreja ja tapauksessa on tehty kansainvälistä yhteistyötä usean EU-maan ja Filippiinien kanssa.

Teosta on epäiltynä pääepäillyn lisäksi neljä väliportaan rekrytoijaa, joista osa oleskelee ulkomailla.

Teossa arvioitu rikoshyöty työsopimusten myymisestä on ollut yli 100 000 euroa. Tämän lisäksi uhreille aiheutunut vahinko oleskelulupaprosesseista on ollut lähes 50 000 euroa.

Ennen tutkinnan keskittämistä Helsingin poliisilaitoksen valtakunnalliseen ihmiskauppatutkintaryhmään oli asiasta kirjattu ilmoituksia kolmen poliisilaitoksen alueella. Tekoa on tutkittu törkeänä petoksena, sillä uhreja on erehdytetty maksamaan vastikkeettomasta työsopimuksesta ja lupauksesta oleskeluluvasta Suomessa.

Lähde: Poliisi

Teksti: jarikupiainen
Avainsanat: poliisi

Kommentit

Oma kommentti