Seikkailijaksi itseään kutsuva Markku Eklund, 56, on pellehyppykonkari, joka tunnetaan myös stuntmiehenä, joka toi benjihypyt Suomeen. Riskeistä huolimatta extreme-lajit vetävät edelleen puoleensa, vaikka ikä alkaa jo painaa.
Mies kertoo elämästään Jenna Lehtosen kirjoittamassa ja kuvittamassa jutussa painetussa Hymyssä.
Eikös ihminen ole aina halunnut lentää?
Sellaisen vastauksen saa, kun espoolaiselta Markku Eklundilta kysyy, mikä hyppäämisessä kiehtoo. Ja nyt ei puhuta mistä tahansa hyppäämisestä, vaan eritoten pellehyppäämisestä. Siis siitä, kun klovniksi pukeutuneet hahmot putoavat korkeuksista veteen kaiken maailman vesisuksien, skeittilautojen ja puutarhatuolien kanssa.
Eklundille tämän kaltaiset hypyt ovat olleet osa arkea yli 35 vuoden ajan. Vesielementin äärellä hänet on opittu tuntemaan paremmin perityllä taiteilijanimellä Werneri Wetelä.
Innostus lajin pariin sai alkunsa jo teini-iässä, jolloin nuoret kaverukset testasivat rajojaan niin uimastadionin hyppytorneissa kuin maantiesilloillakin. Varsinaiset pellehypyt tulivat kuvioon hieman ennen täysi-ikäisyyttä, kun Eklund oli ystävänsä kanssa Tapiolan uimahallissa seuraamassa pellehyppynäytöstä. Siinä oli vastustamatonta vetovoimaa, joka kiehtoi nuoria miehiä. Hauskuudella oli yhtäkkiä enemmän merkitystä kuin hienolla asennolla.
Kun show päättyi, Eklund juoksi toverinsa kanssa viiden metrin hyppytorniin, josta molemmat hyppäsivät vuorollaan vaatteet päällä veteen – ilman lupaa, tietysti. Nuorukaisten päähänpiston sattui näkemään Jerobeam Salakyttä Team -pellehyppyryhmän silloinen vetäjä, Osmo Meskanen, johon uhkarohkea temppu teki vaikutuksen. Myöhemmin hän järjesti nuorille pääsykokeen, jonka läpäisyyn vaadittiin tuolitemppu, eli viiden metrin tornista tehty takaperin voltti tuolin kanssa. Molemmat kokelaat onnistuivat siinä.
– Osasimme hypätä ja meillä oli riittävästi hulluutta mukana. Siitä se lähti, ja vähitellen pääsimme sisään hommaan, Eklund muistelee.
Nykyään hän on se, joka toimii samaisen pellehyppyryhmän vetäjänä ja jatkaa lajin perinnettä sekä Suomessa että ulkomailla. Tällä hetkellä ryhmässä on mukana vajaa 20 henkilöä, joista nuorimmat ovat parikymppisiä ja vanhimmat Eklundin tavoin yli viisikymppisiä. Monilta löytyy taustaa kilpatason uintihypyistä tai suksien kanssa tehdyistä freestyle-hypyistä, kuten myös Eklundilta. Uinti- ja hyppytaitojen lisäksi pellehyppääjältä vaaditaan esiintymiskykyä, mutta mikään akrobatiavoimistelun ammattilainen ei sentään tarvitse olla. Vaikka yleisön silmiin hypyt näyttävät hurjilta, 99 prosenttia niistä on täysin hallittuja, Eklund vakuuttaa.
Täysin vaarattomasta lajista ei kuitenkaan ole kyse. Jos hyppy menee pahasti pieleen, seuraukset voivat olla kohtalokkaat.
Lue juttu kokonaan lehdestä/näköislehdestä.
Kommentit
Oma kommentti