Näin Kiina painostaa suomalaisia! ”Tulee hätääntyneitä yhteydenottoja…”

Suojelupoliisi julkisti lokakuun lopulla varoituksen. Kansallisen turvallisuuden katsauksessaan Supo kertoi, että Suomi on erityisesti Venäjän ja Kiinan laittoman tiedustelutoiminnan kohde. Selkokielellä puhutaan vakoilusta.

Itäiselle rajanaapurille itsenäinen Suomi on aina ollut kiinnostava seurannan ja vaikuttamisen kohde. Viime vuosina Kiinan massiivinen talouskasvu on kuitenkin tehnyt myös siitä maailmanlaajuisen suurvallan, jonka katse on kääntynyt yhä enemmän myös pieneen pohjoiseen Suomeen.

Viranomaisilta on alkanut ilmaantua hurjia arvioita siitä, millaisia sopimattomia painostus- ja vaikuttamiskeinoja Kiinan valtio suuntaa suomalaisiin. Välineinä ovat esimerkiksi taloudellisen ahdingon hyväksikäyttö, kiinalaisvähemmistö ja masinoidut mielenosoitukset. Aiheesta uutisoi painettu Hymy.

Hymy sai haltuunsa siviiliviranomaisten luottamuksellisen katsauksen, joka selvittää Kiinan julkista ja ei-julkista vaikutustoimintaa Suomessa. Osin arviot ovat hyvinkin rajuja.

Kiina painostaa, seuraa ja tiedustelee suomalaisia samalla, kun se yrittää hiljentää maan toimintaan kohdistuvaa arvostelua.

Viranomaiskäsitysten mukaan Kiinan valtio sekaantuu Suomessa myös akateemiseen maailmaan.

Maan kannalta arkoja asioita käsitteleville luennoille voidaan lähettää opiskelijoita, jotka puolustavat Pekingin virallisia näkemyksiä ja vastustavat niiden kyseenalaistamista. Jopa mielenosoitukset tällaisia tilaisuuksia vastaan ovat mahdollisia.

Suomalaisten lankeamiselle Kiinan vaikutusyrityksiin on monta reittiä.

Yritykset, yliopistot ja kunnat voivat olla taloudellisessa ahdingossa tai tarvita kipeästi investointeja. Ne saattavat lumoutua kiinnostavista yhteistyölupauksista, suurista kasvavista markkinoista ja kansainvälistymisestä.

Valtion viranomaisille onkin tullut kunnista hätääntyneitä yhteydenottoja, joissa kysellään, miten Kiinalle sanotaan ei. Pikkusormi on voinut lähteä pienessä koulutusohjelmassa, jota yhteistyön aasialainen puoli tahtoo laajentaa nopeasti. Lue mielenkiintoinen raportti Hymystä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Kiina, painostaminen, Supo, tiedustelu, vaikuttaminen, vakoilu

Kommentit

Oma kommentti