Teknologian ja biolääketieteen nopea kehitys saattaa pian mahdollistaa lääkkeet, jotka pidentävät ihmisen elinikää huomattavasti.
Asialla on myös epäkohdia, sillä tämä voisi johtaa vaikeaan yhteiskunnalliseen epätasa-arvoon, jossa vain miljardöörit ja muut rikkaat voivat nauttia elämän pitkittymisestä. Heistä voi tulla muiden taakaksi jääviä “ylimielisiä eliittizombeja”, asiantuntijat varoittavat Daily Starin mukaan.
Amazonin perustaja Jeff Bezos, PayPalin perustaja Peter Thiel ja ChatGPT:n kehittäjä Sam Altman ovat vain muutamia teknologiajohtajia, jotka ovat sijoittavat valtavia summia regeneratiiviseen lääketieteeseen ja ikääntymisen vastaisiin innovaatioihin. Tavoitteena on kehittää lääkkeitä ja teknologioita, jotka estävät sairauksia ja pitävät kehon solut nuorempina pidempään.
Regeneratiivinen lääketiede tarkoittaa geenien, solujen ja kudosten käyttöä toimintahäiriöiden hoitoon tai ihmiselimistön osien uudelleenluontiin.
Leikkivätkö miljardöörit Jumalaa?
SmartWater Groupin perustaja Phil Cleary kritisoi miljardöörien pyrkimyksiä hallita kuolemaa ja varoittaa niiden seurauksista.
“Silicon Valleyn nuoruuden lähteen tavoittelu on pelkoon ja egoon perustuvaa hulluutta, joka aiheuttaa valtavaa humanitaarista kärsimystä,” Cleary sanoo.
Hän näkee hankkeet epäoikeudenmukaisina ja uskoo niiden hyödyttävän vain rikkaita, jotka voivat maksaa jättimäisiä summia elämän pidentämiseen. Samalla maailman viisi miljoonaa nälkään ja estettävissä oleviin syihin kuolevaa lasta jäävät ilman tarvittavaa apua.
“Ennen kuin keskitymme rikkaiden elämän pidentämiseen, meidän tulisi ensisijaisesti pelastaa lapset, joiden elämä päättyy ennen aikuisuutta,” hän vaatii.
Tutkijat eri linjoilla
Ikääntymisen mekanismeista vallitsee tieteellisessä yhteisössä erimielisyyttä. Osa tutkijoista uskoo, että ikääntyminen liittyy mitokondrioiden tuottamiin epävakaisiin yhdisteisiin, jotka vahingoittavat soluja. Toiset näkevät ongelmana vanhat, toimintakyvyttömät solut, jotka eivät poistu kehosta. Näistä huolimatta tutkimus etenee nopeasti. Esimerkiksi heinäkuussa Imperial College Londonin ja Duke-NUS Medical Schoolin tutkijat kertoivat kehittäneensä lääkkeen, joka pidensi hiirten elinikää 25 prosentilla.
Useat miljardöörit ovat jo sijoittaneet miljardeja biotekniikan startup-yrityksiin, joiden tavoitteena on pidentää ihmisen elinikää. Esimerkiksi Jeff Bezos on sijoittanut noin 2,4 miljardia puntaa Altos Labs -yhtiöön, ja Peter Thiel tukee Methuselah Foundationia, jonka tavoitteena on tehdä 90-vuotiaista uusia viisikymppisiä.
Elämän pidentäminen vain harvoille
Vaikka elämän pidentämiseen tähtäävät lääkkeet voisivat tuoda toivoa esimerkiksi syöpään tai muihin tappaviin sairauksiin, Cleary varoittaa, että niiden korkea hinta sulkisi suurimman osan ihmiskunnasta ulkopuolelle.
“Miksi pidentäisimme rikkaiden elämää, kun voisimme ensin auttaa lapsia elämään edes aikuisikään?” Cleary kysyy.
Lähde: Daily Star
Kommentit
Oma kommentti