Raimo, 91, muistelee keikkahommia Pohjois-Koreassa: ”Kenraalilta lähti pää”

Helsinkiläinen Raimo Hiekkanen, 91, on hiihtänyt tänä talvena jo peräti reilut 550 kilometriä.

– Välillä hieman kismittää, kun ei jaksa enää niin paljon kuin ennen, tervaskanto tokaisee Hymyn painetun lehden jutussa, joka on Kai Merilän käsialaa.

Raimo sanoo hiihtävänsä joka toinen päivä sellaiset 10-15 kilometriä. Joka toinen päivä hänellä on hiihdosta lepopäivä.

– Aloitin kauden Helsingin Kivikon hiihtotunnelissa lokakuun puolella, kun ei ollut vielä luonnossa lumia.

Vaikka jo tuo 550 kilometriäkin kuulostaa toimittajasta melkoiselta hiihtomäärältä 91-vuotiaalle, Raimo puolestaan harmittelee matkan pienuutta.

– Ei sitä jaksa enää ihan niin kuin ennen. Ei tästä nyt kuitenkaan kovin montaa vuotta ole, kun pidin talvitavoitteenani tuollaiset 2000 kilometriä.

Keikkahommissa Pohjois-Koreassa

Maailmalla vuosikymmeniä työnsä puolesta liikkuneena ja asuneenakin Raimon takataskusta löytyy jos minkälaisia tarinoita ja seikkailuja. Erikoisimmat muistot liittyvät työkeikkoihin Pohjois-Koreaan, jossa on tunnetusti iät ja ajat eletty ja hengitetty mukisematta ankarassa diktatuurissa. Raimon työvierailuiden aikana 1960-1970-luvuilla maata hallitsi tuolloin Kim Il-sung.

– Muistan hyvin, kun siellä oli koko maata koskeva sähkön säännöstely. Hotellihuoneissa oli niin heikkotehoiset lamput, että ei siellä nähnyt tehdä paperitöitä. Seuraavalla vierailulla toin Suomesta mukanani tehokkaan hehkulampun. No, eipä mennyt kauan, kun se käytiin vaihtamassa takaisin himmeään lamppuun.

Liikunta kuului myös tuolloin Raimon jokapäiväiseen elämään.

– Kävin hotellista joka aamu lenkillä. Erään kerran näin, kun sinne rakennettiin puistoon valtavan kokoista, kymmenien metrien korkuista hallitsijan näköispatsasta. Jonkin ajan kuluttua sitä ei enää ollutkaan siellä. Kysyin eräältä paikalliselta kontaktiltani, mitä patsaalle on tapahtunut.

Vastaus toisaalta yllätti Raimon, mutta puntaroi­tuaan asiaa diktatuurin kulmasta se ei enää yllättänyt:

– Kim Il-sung oli pitänyt puheen kansalle, jossa hän oli kritisoinut henkilökulttia. Kenraali, joka rakennutti patsasta, ei tajunnut, että Il-sung kritisoi lännen henkilökulttia, eikä tietenkään oman maansa. Kenraali teki hätäisen johtopäätöksen patsaan hävittämisestä. Patsas tuhottiin ja kenraalilta lähti pää.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Raimo Hiekkanen

Kommentit

Oma kommentti