Toiset nukahtavat painaessaan päänsä pielukseen, mutta entä ne, jotka kärsivät päinvastaisesta ongelmasta eikä uni tule?
Moni saa apua elimistönkin tuottamasta yöhormonista, melatoniinista.
Stanfordin yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan unettomuushäiriöt ovat Suomessa jopa kaksi kertaa yleisempiä kuin Italiassa, Ranskassa, Saksassa tai Englannissa.
Jopa 12 prosenttia tutkimukseen haastatelluista 982 suomalaisesta kertoi kärsivänsä nukahtamisvaikeuksista ja 37 prosenttia potevansa unettomuutta oireena vähintään kolmena yönä viikossa.
-Nukahtamisvaikeudet ovat tutkimusten mukaan hieman yleisempiä naisilla kuin miehillä, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Vuodenaikaa enemmän nukahtamisvaikeuksiin vaikuttaa nykyajalle tyypillinen kiire ja arkipäivien minuuttiaikataulu.
-Nukahtamisvaikeuksien tavallisimpia syitä ovat myös ahdistuneisuus, suoranaiset ahdistuneisuushäiriöt ja päihteiden käyttö.
Apua?
Nukahtamisprosessin käynnistää illan hämärtyessä – kello kuuden ja kahdeksan välillä – aivoissa sijaitsevan käpyrauhasen solujen erittämä melatoniini. Silmiin tuleva valo estää melatoniinin eritystä. Siksi esimerkiksi läppärillä työskentely sängyssä juuri ennen nukkumaanmenoa ei edistä nukahtamista.
Jokainen voi harkita, voisiko ryhtyä käyttämään melatoniinia ravintolisänä.
Nukahtamisen avuksi tai unen laadun parantamiseksi voidaan melatoniinia ravintolisänä nauttia enintään yksi milligramma tovi ennen nukkumaanmenoa.
Partonen suosittelee melatoniinia pitkäkestoisesta unettomuudesta ja viivästyneestä unijaksosta kärsiville.
-Jos taustalla ei ole alkoholin tai muiden päihteiden käyttöä eikä unettomuus johdu kiireisestä elämästä, melatoniinista voi olla apua.
Kommentit
Oma kommentti