Umberto Marcato kuoli 94-vuotiaana!

Musiikkia. Kuva: Unsplash.com

Umberto Marcato on kuollut 94-vuotiaana. Marcato oli hyvin tuttu myös suomalaisille, ja hän esiintyikin monesti suomalaisilla tanssilavoilla.

Umberto Marcato oli italialainen laulaja, joka nautti suurta suosiota Suomessa 1950- ja 1960-luvulla. Hän oli merkittävä osa suomalaista tanssilavakulttuuria.

Marcato saapui ensimmäisen kerran Suomeen Pohjoismaiden kiertueellaan vuonna 1957. Lyhyeksi piipahdukseksi kaavailtu vierailu venähti lopulta kahden kuukauden mittaiseks. Marcaton levyjen läpimurtoon Suomessa vaikutti keskeisesti syksyllä 1957 tapahtunut ulkomaisten äänilevyjen tuonnin vapautuminen.

Hänen kunniakseen voidaan mainita, että italialaiset iskelmät saavuttivat suosion alkutaipaleen Suomessa.

Marcato palasi muutaman vuoden tauon jälkeen suomalaisille iskelmälistoille levyttämällä Toivo Kärjen tangoja italian kielellä vuosina 1963 ja 1964. Yksi näistä oli kappale ”Liljankukka” / ”Resterá”. Hän esitti lauluja myös suomeksi; niistä tunnetuimpia oli tango ”Miksi puhelin ei soi” vuodelta 1965. Marcato on esiintynyt suomalaisissa elokuvissa Isaskar Keturin ihmeelliset seikkailut (1960) ja Iskelmäprinssi.

Marcato kuoli kotikaupungissaan Italian Padovassa, Venetsian lähellä perjantaina 23. elokuuta, kertoo italialaismedia.

Kuollessaan hän oli 94-vuotias.

Teksti: jarikupiainen
Avainsanat: Umberto Marcato

Kommentit

Oma kommentti