Valtakunnallista Poliisin päivää vietetään lauantaina 10.8.

Perinteistä Poliisin päivää vietetään lauantaina 10.8.2024. Tänä vuonna teemana on Hyvä verkko, paha verkko. Teeman kautta tuodaan esille poliisin roolia luotettavan tunnistautumisen mahdollistajana sekä varoitetaan verkon vaaroista.

Poliisilaitokset järjestävät tapahtumia koko Suomen alueella. Tapahtumien paikkakunnat ja ajat on koottu poliisin verkkosivuille osoitteeseen https://poliisi.fi/poliisinpaiva. Sosiaalisessa mediassa tapahtumat löytyvät tunnisteilla #PoliisinPäivä, #PolisensDag ja #PoliceDay.

Hyvä verkko, paha verkko

Suurin osa verkkoasiointiin tarkoitetuista sähköisen tunnistamisen välineistä perustuu poliisin tekemään luotettavaan tunnistamiseen. Pankkitunnukset, mobiilivarmenne ja henkilökortin sisältämä kansalaisvarmenne ovat vahvan sähköisen tunnistamisen välineitä, joilla tunnistaminen voidaan tehdä luotettavasti. Muunlaiseen tunnistamiseen liittyy aina epävarmuustekijöitä. Poliisin ja Suomen edustustojen myöntämät passit ja henkilökortit ovat avainasemassa, kun luodaan sähköistä henkilöllisyyttä.

Verkkovälitteisyys on mahdollistanut myös sen, että rikokset eivät enää ole sidottu tiettyyn tapahtumapaikkaan, vaan ne voivat tapahtua missä vain, kuten esimerkiksi kotona videopelin äärellä.

– Tekoäly ja anonyymius mahdollistavat rikosten tekemisen entistä helpommin, mikä näkyy poliisin arjessa esimerkiksi raha- ja rakkauspetoksina, identiteettivarkauksina, tietomurtoina, groomingina ja muuna seksuaalirikollisuutena ja huumauskauppana. Teknologian kehityksen myötä rikoksentekovälineitä ja -ohjeita on entistä helpommin saatavilla myös avoimessa verkossa, eikä verkkorikollisuus välttämättä vaadi merkittävää teknistä osaamista, muistuttaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Poliisissa punnitaan tänä vuonna arvoja

Hyvä verkko, paha verkko -teeman lisäksi poliisi kutsuu kaikki Poliisin päivän tapahtumiin paikan päälle keskustelemaan, mitä kukin arvostaa Suomen poliisissa.

– Poliisin arvot ohjaavat poliisin jokapäiväisessä työssä tehtäviä valintoja. Ne kertovat, miten suhtaudumme asioihin ja ihmisiin, miten toimimme erilaisissa tilanteissa ja miltä poliisi näyttää. Tänä keväänä poliisissa käynnistetty arvotyö tarkastelee vuonna 2017 nimettyjen arvojen sopivuutta 2020-luvun poliisiin, kertoo Kolehmainen.

Poliisin päivässä on ohjelmaa kaiken ikäisille

Poliisin päivän tapahtumat ovat kaikille avoimia ja ne sopivat kaikenikäisille. Poliisin ajoneuvot ovat usein tapahtumien kestosuosikkeja. Paikkakuntakohtaiset sisällöt kannattaa tarkistaa verkkosivuilta https://poliisi.fi/poliisinpaiva.

Poliisin päivää on järjestetty nykymuotoisena vuodesta 2009. Tilaisuuksiin on osallistunut vuosittain tuhansia ihmisiä. Parin poikkeuksellisen vuoden jälkeen päivää vietettiin normaalisti vuonna 2022. Vuonna 2021 Poliisin päivä peruttiin kokonaan koronaepidemian takia ja vuonna 2020 se järjestettiin virtuaalisesti.

Poliisin päivän tapahtumien tavoitteena on edistää poliisin paikallista, kasvollista näkymistä ja vuorovaikutusta alueen asukkaiden kanssa ja tukea siten vahvaa turvallisuuden tunnetta ja luottamusta viranomaistoimintaa kohtaan. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen voi tavata tänä vuonna Tampereella Poliisimuseon edustalla järjestettävässä tapahtumassa.

Lähde: Poliisi

Teksti: jarikupiainen

Kommentit

Oma kommentti