Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa. Poliittisen historian hyvin tunteva Lasse Lehtinen, 75, ennusti hyökkäyksen jo 30 vuotta sitten kirjassaan Euroopan umpisuoli. Mistä sinä sen tiesit?
– Kun katsoo Venäjän historiaa muutama sata vuotta taaksepäin, näkee sen ison kuvan. Venäjä on valloitushaluinen kansa, mutta se hyökkää vain heikompien kimppuun, tai sellaisten, jotka se luulee heikoksi, 2000-luvun alussa tohtoriksi poliittisesta historiasta väitellyt kirjailija sanoo. Hän on toiminut sekä kansanedustajana että europarlamentaarikkona.
– Ukraina on Venäjän kansan mytologiassa hirveän tärkeä maa. Heitä rääkättiin kovasti toisen maailmansodan aikana, ja vielä enemmän 30-luvulla Neuvostoliiton järjestämän nälänhädän aikana, Lasse sanoo.
Tuolloin Neuvostoliitto Stalinin johdolla pakkolunasti maan viljasadon, ja kansalaisia kuoli nälkään ja sairauksiin, eniten juuri Ukrainassa.
– Heitä kuoli ainakin viisi miljoonaa, se on hirvittävä kansanmurha.
Lasse pitää mahdollisena, että koronapandemia siirsi Venäjän hyökkäyksen alkua Ukrainaan parilla vuodella.
– Se voi hyvin olla, se myös söi voimia Venäjän asevoimilta. Nythän me tiedämme, että eniten voimia siellä on syönyt korruptio. Paperilla Venäjän armeija oli paljon voimakkaampi kuin käytännössä.
Suomessa moni on muistuttanut, että hyökkäys Ukrainaan on pelkästään presidentti Vladimir Putinin syytä, ei maan kansalaisten. Mikä vastuu on äänestysikäisillä venäläisillä, jotka ovat äänestäneet Putinin valtaan useamman kerran?
– Kaikki kansakunnat, jotka sallivat diktaattoreiden nousta ja pysyä vallassa, voivat syyttää itseään. Niin ikävää kuin se onkin, niin kyllä Venäjän kansa on ansainnut kohtalonsa, Lasse toteaa ja muistuttaa, että Venäjällä tämä on jatkunut tuhat vuotta.
– Mongolit antoivat Venäjälle hallintomallin. Yksi käskee ja toiset tottelevat.
Vaikuttaa siltä, että länsimainen demokratia ei maistu itänaapurille.
– Ei tietenkään. Siellä on pieni porukka keskiluokkaa, joka olisi siihen valmis, ihan fiksuja ihmisiä. Heistäkin on iso osa lähtenyt ulkomaille, koska heillä ei ole edellytyksiä elää Venäjällä, jossa enemmistö on sitä mieltä, että pitää olla ei-demokraattinen vahva johtaja.
Lue mielenkiintoinen analyysi kokonaisuudessaan painetusta lehdestä tai näköislehdestä. Jutun on toimittanut Jukka Kaunonen.
Kommentit
Oma kommentti