Ukrainasta kotoisin oleva Miss Helsinki -kisaaja Hanna Salko: ”Rakastuin tähän ihanaan maahan”

Hanna Salko

Ukrainasta kotoisin oleva Hanna Salko kilpailee Miss Helsinki New Era -kilpailussa. Hän tuli Suomeen vuonna 2014 yhdessä poikansa kanssa, joka oli tuolloin kuusivuotias.

– Olin käynyt Suomessa vuonna 2010 ja rakastuin tähän ihanaan, vapaaseen maahan välittömästi. Sitten Venäjän vallattua Krimin, lähdin sieltä poikani Nikitan kanssa välittömästi. Halusin heti pois sieltä, kun Venäjä otti Krimin haltuunsa.

Taakse jäivät hyvä työ apteekin johtajana, sukulaiset ja ystävät. Kaikki piti aloittaa alusta.

– Se oli kamalaa. Muistan sen päivän, kun olin töissä apteekissa. Pääjohtaja kertoi, että Venäjä tulee. Ajattelin, että voiko se olla mahdollista, proviisoriksi kouluttautunut Hanna jatkaa.
– Ukrainan lippu laskettiin kaupungintalolta. En halunnut asua missään sellaisessa paikassa, joka on Venäjän alla. Irtisanouduin töistä välittömästi. Äitini kertoi, että jätä lapsi Krimille, mutta en halunnut tietenkään. Mielummin lähdin lapseni kanssa kohti tuntematonta.

Hannan päästyä Suomeen alkoi töiden etsiminen. Hän otti vastaan mitä vain sai.

– Työskentelin kaikenlaisissa töissä omasta halustani. Silloin en osannut puhua suomea. Siivosin ja olin maalitehtaassa töissä. Ajattelin kyllä, että Ukrainassa olin johtaja apteekissa ja nyt olen tässä tilanteessa. Mutta se olisi vain yksi vaihe elämässäni, ja tulisin rakentamaan uutta elämääni vapaassa maassa.

– Lisäksi minulla oli kosmetologin tutkinto kotimaastani. Myöhemmin aloitin tekemään töitä pikkkuhiljaa myös sillä saralla. Sitten jatkoin kevytyrittäjänä kaverini salongissa. Vähitellen kasvatin asiakaskuntaani ja sitten vuokrasin oman työtilan. Kaksi vuotta sitten avasin Kalasatamaan esteettisen BC Clinic -klinikan.

Hanna kertoo olleensa hyvin yksinäinen aluksi asuessaan Suomessa.

– Minulla oli pieni lapsi, enkä tuntenut ketään. Sitten parin vuoden kuluttua 2016 asiat olivat jo jonkin verran järjestyneet. Tutustuin suomalais-ukrainalaiseen mieheen kaveriporukan välityksellä. Meistä tuli ensin ystäviä ilman mitään vakavia suunnitelmia. Hänen äitinsä on Mariupolista ja isänsä Suomesta. Aluksi suhteemme oli vähän on-off. Sitten hän kosi minua. Ajattelin, että okei. Naimisiin menimme vuonna 2019. Viime vuonna meille syntyi Leo-poika. Olen tästä todella onnellinen.

– Olin raskaana, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi. Se oli hirveää aikaa. Sain äidiltäni tekstiviestin: ”Sota on alkanut”. Olin opiskellut Harkovassa aiemmin, josta hyökkäys alkoi. Halusin heti saada yhteyden, että mitä oikein tapahtuu. Sain vastauksia, että hirveää, olemme piiloutuneet maan alle metroihin ja muualle.

Kuten kaikki, myös Hanna toivoo sydämestään, että sota loppuisi pian.

– Toivottavasti sota loppuu pian. Ikävää, että ihmisiä kuolee. Minulla on hyvä kaveri rintamalla. Kaksi henkilöä kuoli hänen joukoistaan. Yritän saada järjestettyä apua Ukrainaan yhteisömme kautta. Laulamme usein Ukrainan suurlähetystössä. Olemme järjestäneet erilaisia hyväntekeväisyyskonsertteja Ukrainan hyväksi, myös loistavana jazz-laulajana toimiva Hanna toteaa.
– Toivottavasti Ukraina saa takaisin myös Krimin.

Iloinen asia on se, että Hannan vanhemmat ovat päässeet Krimiltä Suomeen.

– Asumme Viikinmäellä Helsingissä.

Hanna Salko

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: hanna salko, Miss Helsinki

Kommentit

Oma kommentti