Yhä useammat suomalaiset matkustavat Turkkiin hammaslääkäriin ja muille terveysmatkoille! – Tässä yksi tarina!

Kirurgi Hüsein Ay suoritti hampaanpoiston Ela Dental Clinic -hoitolassa Alanyassa.

Turkissa on kehitetty palveluja, jotta yhä useampi turisti hoidattaisi hampaansa tai ostaisi hyvinvointipalveluja aurinkolomallaan. Yhä useammat matkustavat Turkkiin jo pelkästään hyvinvointipalveluiden vuoksi. Esimerkiksi hammaslääkärin kuluissa voi voittaa tuhansia euroja hoidattaessaan hampaansa Turkissa.

Suomalaisten suosimassa Alanyassa on useita hammasklinikoita, joissa suomalaiset käyvät hoidattamassa hampaansa. Myös yhä enemmän tiettyjä kauneuskirurgisia toimenpiteitä tehdään esimerkiksi Istanbulissa.

Jutun kirjoittanut toimittaja testasi omakohtaisesti hammashoidon sujuvuutta Alanyassa hammasklinikalla, jossa tehtiin kolmen hampaan sillan poistaminen ja implanttien asentamiseen tarvittava kirurginen toimenpide, jossa istutettiin luujauhetta kasvattamaan hammasluun vahvuutta.

Koska Alanyaan saakka on matkustettu, niin samalla hoidettiin muutkin tarvittavat toimenpiteet, kuten hampaan paikkaus ja yhden tummuneen hampaan tilalle laitettava kruunu zirkoniasta sekä lopuksi hammasplakin poistaminen koko hampaistosta.

Toimenpiteet sujuivat täysin kivuttomasti ja paikalla oli koko operaatioiden ajan Suomessa syntynyt, mutta Alanyassa vuosia asunut Tiina Kaya. Hän toimii assistenttina sekä tulkkina suomalaisille asiakkaille.

Kirurgi Hüsein Ay suoritti vaativan implantti keinojuurioperaation, jossa suoritettiin hampaan poisto leikkauksella. Operaatiossa sahattiin 12 vuotta sitten asennettu metallokeraaminen silta siten, että se jätti kahden hampaan tilan myöhemmin asennettavia implantteja varten.

Samalla leikkauksessa istutettiin leukaluuhun implanttijuuri, käytettiin luujauhetta sekä asennettiin kollageenikalvo avoinna olevaan tilaan. Ennen toimenpidettä tehtiin tarkat röntgenkuvaukset, jossa varmistettiin, että leikkaushoito on välttämätön.

Kirurgi Hüsein Ay

Tilanteessa myös ”vasaroitiin” leukaluuta vasaran ja taltan avulla, jossa kirurgi nosti poskiontelon pohjaa. Toimenpiteessä nostettiin laskeutunutta aluetta, koska hammassillan vuoksi kyseisessä kohdassa ei ole ollut hammasjuuresta lähtevää keinohammasta yli 12 vuoteen.

Tiina Kayan mukaan operaatio oli vaikea hampaanpoisto, jonka vuoksi operaatio kesti noin puolitoista tuntia.

Toimenpiteen jälkeen lääkäri kirjoitti antibiootteja viikoksi sekä kipulääkettä. Kipua ei kuitenkaan ollut juurikaan edes operaation jälkeen, joten särkylääkettä ei tarvinnut ottaa kuin kolmena päivänä leikkauksen jälkeen.

Klinikalla työskentelevä suomalaissyntyinen Tiina Kaya ja hammaslääkäri Ahmet Ciplak, joka toimi hammasoperaation muissa hoidoissa kirurgiaa lukuunottamatta.

Kyseistä operaatiota varten jutun kirjoittanut toimittaja kävi hammasklinikalla 6 kertaa. Palveluun sisältyi hammasklinikan kuskin palvelut ovelta ovelle ilman eri veloitusta.

Operaatio jatkuu reilun puolen vuoden kuluttua, kun implanttijuuret ovat hyvin luutuneet leukaluuhun. Sen jälkeen asennetaan implanttikruunut kyseisiin paikkoihin.

Tiina Kayan mukaan hammasklinikalla käy yhä enemmän suomalaisia asiakkaita. On yleistä, että yhä useampi suomalainen varaa hammashoitoon ajan samalla kun tulee viettämään viikon tai kahden viikon loman Alanyaan.

Vastaavia terveysmatkoja tehdään Turkkiin enenevissä määrin. Melko yleinen, mutta uusi näky esimerkiksi Istanbulin lentokentällä on miehet, joilla on kiristysside päässään marssiessaan lentokoneeseen. He ovat käyneet hiustensiirrossa. Halvat hinnat houkuttelevat hiustensiirtoon Turkkiin. Turkista onkin tullut viime vuosina monien hiustensiirtoa tarvitsevien ihmisten matkakohde.

Myös Turkissa tehtyjen rintojen kohotusleikkaukset, rasvaimut ja monet muut kauneuskirurgiset leikkaukset ovat yhä suosituimpia suomalaisten turistien keskuudessa.

Hammashoidon hintoja:

Hampaan paikkaus 45e
Implantit 750e
Zirkoniakruunu 260e
Juurikanavahoito 150e
Puhdistus ultraäänilaitteella 35e
Valkaisuhoito 160e
Hammasproteesit 450e

Kosmeettisen kirurgian hinnat vaihtelevat Turkissa, kuten myös muissakin paikoissa. Alla muutamia hintaesimerkkejä:

Hiustensiirrot 1800e
Rintojen suurenus 2500e
Rasvaimu 1900e
Silmänympärysleikkaus 1400e
Hiusrajan madaltaminen 1400e

Vuonna 2022 lääketieteellinen matkailu Turkkiin kasvoi 85 prosenttia. Sen arvioidaan tuoneen Turkille 1,9 miljardia dollaria.

Potilaalle tehdään kirurginen operaatio, jossa poistetaan silta, hammas sekä istutetaan implanttijuuri sekä laitetaan luujauhetta.

Jutun kirjoittanut toimittaja on maksanut hampaiden hoitamisen palveluista listahinnan.

Teksti:jarikupiainen
Avainsanat: Alanya, hammashoito, hammaslääkäri, Turkki

Kommentit

Suomen lainsäädännössä ulkomailla tehtyä hoitoa ei korvata ongelmatapauksissa. Kannattaa vähän miettiä ennen kuun hakeutuu näihin mukamas halpoihin hammashoitoihin!

Oma kommentti