Sote kiinnostaa – kesälläkin

Keskellä kesää tekisi mieli kirjoittaa kaikesta muusta, mutta kun ei vain voi.

Hallituksen suurinta uudistusta eli sote-uudistusta vietiin keskikesällä eteenpäin kaikessa hiljaisuudessa. Kyse on siitä, miten ensi vuoden alussa aloittavat hyvinvointialueet rahoitetaan.
Ei hyvältä näytä.

Hyvinvointialueet ajetaan talouskriisiin ja kunnat konkurssiin.

Sote-uudistuksen rahoitus on täysin huteralla pohjalla ja tulossa ovat vain miljardien eurojen lisävelat. Hoito ja palvelu eivät parane eivätkä leikkausjonot lyhene.

Tyypillistä tämän hallituksen toiminnalle on tässäkin se, että kaikki jäljet jätetään seuraavan hallituksen siivottavaksi.

Hallintoa uudistuksessa rakennetaan jo ja kallispalkkaisia johtajia palkataan ympäri Suomea, mutta perusta horjuu. Uusilta alueilta puuttuvat rahat sekä hoitajat.

Ensi vuonna aloittavilta hyvinvointialueilta puuttuu jo lähdössä miljardeja euroja. Kunta-alan palkankorotuksiin, hoitajien tuleviin palkankorotuksiin ja alueiden palkkaharmonisaation kustannuksiin ei ole varauduttu mitenkään.

Hoitajamitoitus tai hoitotakuu eivät auta vanhuksia tai potilaita pätkääkään, kun ei ole rahaa eikä hoitajia. Alueille pitäisi ensi kevääseen mennessä löytää 7500 ammattitaitoista hoitajaa. Ja tilanne pahenee ja vauhti kiihtyy. Suomalaiset vanhenevat, hoidontarve lisääntyy eikä hoitajia ole tarpeeksi.

Kesän aikana vanhusten hoitokoteja joudutaan hoitajamitoituksen takia sulkemaan kokonaan. Mitoituksia ja takuita säätämällä tämä ongelma ei ratkea.

Rahoituksen varsinainen taso selviää aikaisintaan vuoden 2024 alussa. Siihen asti mennään täysin tuurilla ja velkarahalla. Samaan aikaan tehdään historian suurin kuntauudistus, kun 12,64 prosenttia kuntaveroista siirtyy valtioille ja valtionosuudet menevät uusiksi.

Sellaiset kunnat, joissa väki vähenee ja vanhenee, ajetaan rankkoihin säästöihin ja kohti konkurssia.

Rahoitusmalli on mielipuolinen eikä sitä ole mietitty loppuun asti. Siksi sitä on pakko korjata jo ennen syksyä ja tulevaa budjettiriihtä.

Hallitus on yksinkertaisesti haukannut liian suuren palan kakkua. Kerralla ja yhtäaikaa näitä asioita ei voi panna kuntoon.

Sote-uudistus on täysin keskeneräinen ja hosumalla kasattu. Uudistus on tärkeämpää kuin palvelu. Korjattavaa riittää.

Teksti:Hjallis Harkimo
Avainsanat: Hjallis Harkimo, sote

Kommentit

Oma kommentti