Nyt on pakko alkaa puhua taloudesta

Suomeen mahtuu vain yksi puheenaihe ja totuus kerrallaan ja nyt se on Nato-jäsenyys. Sen jälkeen on pakko alkaa puhua taloudesta. On puhuttava sekä julkisesta taloudesta että kotitalouksien sietokyvystä.

Bensan, dieselin, lämmityksen, ruoan ja kaiken muun elämisen hinnat nousevat. Asuntolainojen korot ovat nousussa. Palkat eivät nouse eli ihmisten elintaso laskee ja he köyhtyvät.

Tilanne on hyvin erikoinen.

Velkaannumme ennätysvauhtia, hinnat nousevat ja elintasomme laskee eikä kukaan tee asialle yhtään mitään. Eihän tämä näin voi jatkua!

Sota voi pahentaa tilannetta niin, että Venäjän maakaasusta riippuvainen Saksan teollisuus alkaa kärsiä.

Ja se vie Euroopan ja Suomen siinä mukana taloudelliseen lamaan.

Suomen taloudellinen selkäranka eli yrittäjät ja työssä käyvät ihmiset joutuvat nyt koville. Ja heitä pitää nyt tukea. Suomi selviää tästä vain yrittämällä ja töitä tekemällä. Hallituksen pitää tukea sitä, että yrittäjät jaksavat yrittää, investoida ja kasvaa. Hallituksen pitää tukea myös sitä, että työväki jaksaa käydä töissä, maksaa veroja, elää ja kuluttaa.

Nato-päätös on mielestäni selvä ja kyse on vain aikataulusta. Tasavallan presidentti tekee esityksen ja eduskunta hyväksyy presidentin suosittelemana päätöksen.

Ainoa asia, mitä emme voi tietää on, että reagoiko Venäjä ja millä tavalla ennen tai jälkeen tämän päätöksen.

Nyt puhutaan siitä, että suomalaiset saisivat jatkossakin elää rauhallisessa ja turvallisessa Suomessa. Viesti on tärkeä myös ulospäin, että yritykset uskaltavat investoida ja ihmiset uskaltavat tulla tänne töihin.

Ukrainan sota näytti, että Suomi pystyy päätöksiin.

Naton jäsenyys etenee vauhdilla valtionjohdon ja eduskunnan yhteispelillä. Nyt samanlainen tahtotila pitää löytyä julkisen talouden pelastamiseen. On tärkeätä, että budjettiin löytyivät lisärahat puolustusmenoihin. Kyse on siitä, että Suomella ylipäätään on oma budjetti.

Suomen ja suomalaisten turvallisuus on tärkeintä. Tärkeätä on pitää huolta myös julkisen talouden kestävyydestä.

Teksti:Hjallis Harkimo
Avainsanat: Nato, raha, talous, velkaantuminen

Kommentit

Oma kommentti