Suuri Puhallus

Jos nyt tuottaisin elokuvan, sen nimi olisi Suuri Puhallus ja pääosissa olisivat ministerit Marin ja Saarikko.

Ensimmäinen ei puhu eikä välitä euroista, kun hän lupaa kaikkea hyvää ja säätää lakeja hoitotakuuseen ja hoitajamitoitukseen. Muuten hyvä, mutta vain hoitajat, lääkärit ja rahat puuttuvat.

Toinen lupaa terveysasemia ja palveluita Suomen jokaiseen kuntaan, vaikka niitä ei nytkään niissä ole eikä pidäkään olla. Palveluista pitäisi puhua eikä seinistä.

Mutta kansa ostaa nämä puheet ainakin aluevaalien äänistä päätellen.

Ja puhallus jatkuu. Hallitus kehui, että jo pelkästään hoitotakuusta puhuminen auttaa. Jonot terveyskeskuksen lääkäriin ovat kuulemma lyhentyneet viidenneksen. Mutta saman verran vähemmän ihmiset ovat koronan takia käyneet lääkärissä eli se niistä lupauksista.

Vanhustenhoidossa vastuun pitäisi jäädä kuntiin. Kotihoidon ja omaishoitajien avulla ihmisten pitäisi antaa asua kodeissaan mahdollisimman pitkään.

Omaishoitajien panos pitää nostaa esiin ja osoittaa arvostus paremmilla korvauksilla. Sukulaisten lisäksi myös ystävien pitäisi voida toimia omaishoitajina.

Muissa Pohjoismaissa ja myös Hollannissa ja Saksassa on käytössä perhelääkärimalli, jolloin koko perhe voi käydä samalla lääkärillä.

Hoitosuhteet ovat pitkä­aikaisia. Lääkäri tuntee potilaansa ja hänen lähipiirinsä ja myös perinnölliset sairaudet.

Meillä oli omalääkäreitä 1990-luvulle saakka, mutta mallin annettiin kaatua, vaikka kokemukset olivat hyviä. Osa lääkäreistä oli ammatinharjoittajia ja tienasivat kateellisten mielestä liikaa, kun tekivät paljon töitä.

Norjassa oltiin 20 vuotta sitten samassa tilanteessa kuin meillä nyt, lääkäreistä oli pulaa ja hoitoon pääsy kesti liian kauan.

Lääkärit saivat valita siirtyvätkö ammatinharjoittajiksi vai jatkavatko terveyskeskuksessa. Lähes kaikki ottivat itselleen 1200 potilasta vastuulleen ja siirtyivät ammatinharjoittajiksi. Ja homma toimii.

Miksei sama malli toimisi myös meillä? Nyt keskitytään lakien säätämiseen ja kalliin hallinnon rakentamiseen.

Perhelääkäri on yksinkertainen ja valmis ratkaisu.

Teksti:Hjallis Harkimo
Avainsanat: aluevaalit, Hjallis Harkimo, kotihoito, lääkäri, omaishoito, sote, terveyskeskus

Kommentit

Oma kommentti