Yleiset periaatteet ja ohjeet keskustelupalstalle kirjoittamiseen

Nämä periaatteet ja ohjeet koskevat keskustelupalstojen sisältöjä, joita yleisö on tuottanut Otavamedia Oy:n ylläpitämille verkkosivuille. Näitä sisältöjä ei pidetä toimituksellisena aineistona, mutta kirjoitukset jälkimoderoidaan sopimattoman aineiston poistamiseksi.

Yleisiä periaatteita

1. Verkkopalveluiden moderoijat seuraavat sivustojaan ja pyrkivät estämään yksityisyyden suojaa ja ihmisarvoa loukkaavien sisältöjen esiintymisen palstoilla. Syrjinnän lisäksi ihmisarvoa loukkaavat esimerkiksi väkivaltaan yllyttävät sekä yksilöön tai kansanryhmään kohdistuvat vihaa lietsovat sisällöt, ja tällaisen sisällön kirjoittaminen on yksiselitteisesti kiellettyä.
2. Moderoijat poistavat viipymättä tietoonsa tulleet ihmisarvoa ja yksityisyyden suojaa loukkaavat
sisällöt.
3. Lapsille ja nuorille suunnattujen verkkopalveluiden moderaattorit valvovat palstoja erityisen huolellisesti ja tarkkaan. Tällaisten palveluiden sisältöjä koskevat muuta sisältöä tiukemmat kriteerit.
4. Yleisölle varataan mahdollisuus ilmoittaa toimitukselle asiattomasta sisällöstä niin, että ilmoittaja saa siitä vahvistuksen.
5. Otavamedia Oy erottaa yleisölle tarkoitetut palstat ja toimituksellisen aineiston rajan selkeästi.

Palstalle kirjoittaminen – mistä liikkeelle?

Palstalle kirjoitetaan joko aloittamalla uusi keskustelu tai vastaamalla jo olemassa olevaan keskusteluun. Jotkut keskusteluista vaativat rekisteröitymistä, mutta osa on vapaita kaikille rekisteröitymättä.

Kun rekisteröidyt keskustelupalstalle, saat käyttöösi nimimerkin, jota kukaan muu ei voi käyttää. Rekisteröitymiseen tarvitset vain voimassa olevan sähköpostiosoitteen, henkilötietoja ei kysytä eikä tarvita.

Rekisteröityneen tietoja ei luovuteta eteenpäin ilman erillistä lupaa kolmansille osapuolille.

”Netiketti” – miten palstalla keskustellaan?

Jotta keskustelupalstat pysyisivät asiallisina, tarkkailevat moderoijat keskusteluja ja tarvittaessa asiattomuudet poistetaan. Jos häiriköinti palstalla on jatkuvaa tai kirjoitetut viestit erittäin asiattomia, moderoinnissa käytetään apuvälineenä kirjoituskieltoa, joka annetaan joko nimimerkille taik ip-osoitteelle.

Tässä ohjeita asialliseen kirjoittamiseen:

1. Älä kirjoita palstalle omia tai muiden henkilötietoja, mukaan lukien sähköpostiosoitteet. Harkitse myös mitä henkilökohtaisia asioita kirjoitat julkisesti. Älä kopioi palstalle henkilökohtaisia sähköpostiviestejä ilman lähettäjän lupaa. (Henkilötietolaki)

2. Keskusteluissa ei saa levittää laitonta tai säädytöntä materiaalia. Myös rasismi ja siihen rinnastettava jonkin ihmisryhmän halventaminen on kielletty. Perusteeton loanheitto sosiaalisesti heikommassa asemassa olevia etnisiä, uskonnollisia, aatteellisia, seksuaalisia ym. vähemmistöryhmiä kohtaan on rangaistavaa. (Rikoslaki)

3. Ilmoita lähde selvästi, jos lainaat tekstiä tai kuvaa artikkelista, kirjasta, blogista tms. (Tekijänoikeuslaki)

4. Älä pistä palstoille aikuisviihdekuvia tai linkkejä kyseisille sivuille.

5. Mainostus on kaikilla Otavamedia Oy:n hallinnoimilla keskustelualueilla kielletty.

6. Käytä kirjoittaessasi tehosteita hillitysti. Vältä HUUTAMISTA, ja hillitse kuvien liittämistä viesteihin.

7. Tutustu keskustelualueeseen ja sen kulttuuriin ennen kuin kirjoitat. Kirjoita aiheesta, kunnioita kunkin palstan kirjoituskulttuuria ja -tyyliä. Asioista saa kirjoittaa kriittisesti, mutta selkeät asiattomuudet ja henkilökohtaiset loukkaukset ovat kiellettyjä. Pyri kirjoittamaan keskustelun aiheesta, ei esimerkiksi toisten kirjoitusvirheistä.

8. Muista hyvät tavat ja kirjoita kohteliaasti toisia kunnioittaen. Kirjoita harkiten, älä vastaa suutuspäissäsi. Muista, että kirjoitetussa keskustelussa kaikki vivahteet eivät välttämättä välity oikein.

9. Muista lähdekritiikki. Älä usko kaikkea mitä luet ja varo häiriköitä. Typerät kommentit on parasta ohittaa, asiattomista viesteistä tulee ilmoittaa ’Ilmoita asiaton viesti’ -painikkeella tai palautelomakkeella.

10. Lainaa aiempaa viestiä tarvittaessa, mutta harkinnan kanssa: lainaa vain tarpeellinen kohta, ei koko tekstiä. Vältä myös liian pitkien viestien kirjoittamista.

11. Harkitse ennen kuin nostat hyvin vanhan keskustelun takaisin keskustelusivun alkuun.

12. Jokainen kirjoittaja on itse henkilökohtaisesti vastuussa kirjoituksistaan. Rasistisista ja asiattomista kommenteista saattaa rikosilmoituksen myötä joutua edesvastuuseen. Rikostutkimuksen yhteydessä olemme velvoitettuja luovuttamaan poliisille kirjoittajan identifiointiin tarvittavat tiedot kuten ip-osoitteen.

Teksti: Hymy

Kommentit

Oma kommentti