Sairauseläkkeellä oleva merikapteeni Raimo Kantanen on kokenut puolessa vuodessa muodonmuutoksen. Paino on pudonnut 17 kg ja insuliinipiikit ovat vaihtuneet tabletteihin. – Pudotin ruokavaliostani perunan, riisin, makaronin ja leivän.
Kotkalaisen merikapteeni Raimo Kantasen, 58, diabetes todettiin jo yli 20 vuotta sitten, ja se on tuonut mukanaan runsaasti muita sairauksia. Kantanen koki pari vuotta sitten laivalla infarktin, jonka jälkeen alkoi pitkällinen sairaalakierre ja hänelle tehtiin pallolaajennus. Myös kolesteroli on koholla, silmissä on verkkokalvon rappeutumaa eli retinopatiaa ja ääreisverenkierrossa on ongelmia. Seurauksena oli sairauseläkkeelle siirtyminen.
– Menin aikoinani seuraavana päivänä häitten jälkeen hakemaan lääkärintodistusta ajokorttia varten, jolloin sairaanhoitaja pisti minut virtsakokeeseen. Hän totesi sokeria virtsassa, mutta yritin pistää hanttiin ja selitin, että se voi johtua hääkakusta. Uusintatesti osoitti kuitenkin, että sokeri oli koholla.
Alkuun Raimon diabetes hoitui tableteilla, sitten piti vaihtaa lääkitystä ja lopulta oli pakko siirtyä insuliinipistoksiin. Hän selvisi jonkin aikaa iltapiikillä, mutta sitten mukaan tuli myös ruokainsuliini. Hän sai myös ruokavalio-ohjeita.
– Insuliinipiikitys alkoi pari vuotta sitten ja vajaat puoli vuotta piikittelin itseäni. Se oli aika pirullista hommaa. Sain myös alhaisen verensokerin kohtauksia ja homma meni toisinaan aika rajuksi.
Onneksi sattuma puuttui peliin. Kantanen tapasi tutun kotkalaisen varatuomarin, joka puolestaan on diabetesta sairastavan lääkäri Timo Kuuselan koulukavereita. Varatuomari ehdotti yhteistä lounasta ja niin kolmikko tapasi toisensa kiinalaisessa ravintolassa.
– Söimme jonkun kiinalaisen kanajutun ja kysyin Kuuselalta, oliko ruuassa mitään vikaa. Hän sanoi, että kaikki oli muuten ok, kunhan vain valkoisen riisin jättää pois ja korvaa sen vihanneksilla. Hän selitti minulle ihan järkeenkäyvästi, kuinka hiilihydraatit eivät sovi diabeetikolle, ja päätin jättää omasta ruokavaliostani ne kokonaan pois. Kun aiemmin olin syönyt aamupalaksi neljä palaa leipää, joiden päällä oli makkaraa ja juustoa, vaihdoin ne nyt viiliin ja hedelmiin. Vaikka pudotin ruokavaliostani kokonaan pois perunan, riisin ja makaronin, minun ei koko aikana ole ollut nälkä.
Ja johan alkoi tapahtua. Raimo alkoi laihtua kilon viikkotahtia ja kun runsas kuukausi oli kulunut, hän pystyi jättämään insuliinipiikit pois ja siirtymään takaisin vanhaan tablettihoitoon. Puolessa vuodessa hän on laihtunut peräti 17 kg ja sanoo voivansa paremmin kuin vuosikausiin.
– Rupesin samanaikaisesti käyttämään myös Kuuselan suosittelemia ravintolisiä, joista kaikkein kantavimmat ovat tohtori Matti Tolosen tutuiksi tekemät Bio-Vitan Carnosin ja kalaöljy E-EPA. Otan päivittäin kaksi kapselia E-EPAa ja 1-2 tablettia karnosiinia, mutta näiden lisäksi syön muitakin ravintolisiä. Jos ruokavalion muuttaa näin radikaalisti, monivitamiinivalmiste ei ole pahaksi.
– Kun painoindeksi pyöri aloittaessani 28-30 välillä, se on nyt 25 eli normaali. Kun minulla aikaisemmin oli 36-tuumaiset housut, nyt jalkaan mahtuvat 32-tuumaiset. Jos tuota 17 kg painonpudotusta haluaa jotenkin visualisoida, pöytään voisi latoa 34 puolen kilon voipakettia. Armeijan kielelle muutettuna samanpainoiset telamiinat olisivat jääneet varastoon.
Olisi luullut, että Raimon diabetesta seuraava hoitohenkilökunta olisi pomppinut innosta, kun mies ilmaantui seurantaan kymmenen kiloa laihtuneena ja insuliinipiikeistä luopuneena. Mutta kaikkea vielä.
– Diabeteshoitaja alkoi opastaa minua sormi ojossa, että leipää pitää syödä. Hän vakuutti, että tulen saamaan vielä kaksinkertaisena laihduttamani kilot takaisin, sillä hän arveli, etten jaksa nykyistä ruokavaliotani kovin pitkään. Yritin kysyä häneltä, eikö hän ole yhtään iloinen siitä, että olen saanut painoni putoamaan ja että olen voinut luopua insuliinipiikeistä, mutta hän ei kuunnellut. Hän hoki vain, että leipää on syötävä. Jotenkin minulle jäi sellainen tunne, että hänen koulutuksensa aikana on keskitytty enemmän lakananvetoon ja peruslääkintään.
Nyt päästäänkin Raimo Kantasen mieliaiheeseen, sillä hän syyttää päättäviä tahoja tahallisesta kansalaisten harhaanjohtamisesta. Hänen tulilinjalleen osuvat yhtä lailla Diabetesyhdistykset ja niiden ruokapyramidit, Kansanterveyslaitos kuin poliitikotkin.
– Suomessa on nyt puoli miljoonaa diabeetikkoa ja synkimpien ennusteiden mukaan vuonna 2020 meitä on jo puolitoista miljoonaa. Jostain se johtuu, ja viranomaiset tietävät vallan hyvin mistä, mutta silti mitään ei tehdä. Kun Ruotsissa aiottiin uudistaa diabeetikon ravitsemusohjeet, niin lääkelaitoksen pääjohtaja havaitsi, että osalla työryhmään valituista asiantuntijoista oli kytkentöjä elintarviketeollisuuteen ja niin he saivat lähtöpassit. Tilanne voi olla ihan sama myös Suomessa, sillä tämä on vielä Ruotsia pienempi maa.
– Diabeteksen hoitoon uppoaa jo nyt aivan valtavia summia ja ne vain suurenevat jatkossa, ellei mitään tehdä. Jos ihmiset luopuisivat hiilihydraattipainotteisesta ruokavaliosta, tilanne kohentuisi huomattavasti, mutta se ei taas elintarviketeollisuudelle ja politiikoille sovi. Hiljattain käytiin hirmuinen kädenvääntö ruisleivästä, kun annettiin asetus, jonka mukaan ruisleiväksi mainostetussa tuotteessa on oltava vähintään 50 % ruista. Elintarviketeollisuus vastusti sitä ankarasti.
– Ravintotieteilijät ovat koko ajan toitottaneet, että leipää pitää syödä kahdeksan palaa päivässä, mutta jos syöt vehnällä höystettyä niin sanottua ruisleipää, siinä ei ole kuitua kuin nimeksi ja koko homma vesittyy jonninjoutavien hiilihydraattien myötä. Ihan meidän kaikkien silmien edessä tapahtuu hiljainen joukkotuho. Olemmekin pienellä porukalla suunnitelleet ryhmäkannetta Kansanterveyslaitosta ja sen ravitsemussuosituksia vastaan, sillä jotakin on tehtävä ja pian. On hälyttävää, että jo lapsilla alkaa esiintyä kakkostyypin diabetesta, joka aiheutuu ennen muuta virheellisestä ravinnosta.
Raimo Kantasella on pari hyvää esimerkkiä hiilihydraattien vaikutuksesta eläinmaailmaan.
– Ranskassa pakkosyötetään hanhille hiilihydraatteja, jotta niiden maksa turpoaisi. Lyödään tratti kaulaan ja kuudessa viikossa hanhiraukan maksa on niin rasvoittunut, että se on teurastuskunnossa. Loppuajasta se ei pysty edes seisomaan omilla jaloillaan.
– Entä kuinka ennen vanhaan lihotettiin sikoja? Meillä kotonakin oli aina pihan perällä joulupossu, jolle annettiin viljavelliä ja saunan padassa keitettyjä ylivuotisia perunoita. Hiilihydraateilla niitä lihotettiin! Jouluksi sian kyljessä oli mahtava läski. Eivät ihmiset ja siat fysiologialtaan kovin paljon poikkea.
Raimo Kantanen tunnustaa, että silloin tällöin hänkin saattaa yhä syödä hiilihydraatteja, mutta siitä ei enää tule tapaa. Esimerkiksi uudet perunat ja silli uppoavat edelleen, ja silloin tällöin hän nauttii myös alkoholia.
– Niukkahiilihydraattinen ruokavalio ei vahingoita ketään, ja tämä on hyvä vinkki myös naisille, jotka tuskailevat kilojensa kanssa. Tv:stä tuli keväällä ohjelma, missä 250 kg painanut englantilaisnainen yritti laihduttaa ihan tavallisella ruokavaliomuutoksella eli ruokaa vähentämällä. Hän laihtui vuodessa kuusi kiloa, mikä ei tuossa määrässä ole paljon. Mutta kun hän siirtyi kokonaan hiilihydraatittomalle dieetille, hän laihtui kahdessa vuodessa 140 kg eikä laihtuminen silti ollut kovin rajua, vain 5-6 kiloa kuukaudessa. Siitä sopii tehdä johtopäätöksiä.
Teksti:
Kuvat:
Nimenomaan juuri näin…kaikki huonot hiilihydraatit pois,siis vaalea leipä,pasta/makaroni,peruna..ja kaikki mikä muuttuu sokeriksi tai on sokeria ja vihanneksista ja kasviksista saa hyviä hiilareita juuri niin paljon,kun elimistö tarvitsee.Elintarvikebisnes on kaiken takana,ei ihmisten terveys ole niille tärkeä,vaan raha.
Paljon väärää harhaanjot´htavaa tietoa artikelissa,mm.hiilihydraateista,kyllä ne sopivat diabeetikolle, ja ovat välttämättömiä elimistölle.Oikea määrä vaan on tärkeä.Tovottavasti kukaan ei ala hoitamaan sairauttaan näillä ohjeilla.Ja sitten tuo lumelääke ”Tri” Tolonen,enpä ole vielä koskaan törmännyt virallisiin testituloksiin hänen ”lääkkeistään”.
Taitaa olla humpuukia isolla huu kirjaimella.